Για συμβιβαστική λύση στην ΕΕ που μπορεί να είναι θετική ακόμα κι αν δεν περιέχει τα κορονο-ομόλογα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας παράλληλα πως η κρίση δεν έχει ενδογενή χαρακτηριστικά, καθώς «δεν προέκυψε ξαφνικά μία δημοσιονομική ανισορροπία σε μία χώρα» και γι' αυτό χρειάζονται έκτακτες λύσεις για να δοθούν επαρκείς απαντήσεις.
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο υπουργός εκτίμησε πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία την Τρίτη στο Eurogroup και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα επιμένει το θέμα του ομολόγου και για την αμοιβαιοποίηση του χρέους.
«Νομίζω ότι θα καταλήξουμε – όπως συνήθως γίνεται – σε έναν συγκερασμό μέτρων που δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα ευρωομόλογο – αλλά το συνολικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό. Απλά δεν θα έχει μία συνιστώσα» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο ίδιος επανέλαβε ότι τα προτεινόμενα εργαλεία είναι η χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν ακόμα περισσότερο επενδύσεις στην Ευρώπη, η χρήση του ESM στην οποία αναφέρθηκε, όπως είπε, και ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Υπάρχει πράγματι μία μεγάλη συζήτηση για το πώς και ποια θα είναι η δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος ώστε να μπει σε αυτό το μηχανισμό και – το πιο βασικό – με ποιους όρους και προϋποθέσεις», ανέφερε επισημαίνοντας πως οι συζητήσεις συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν την επόμενη Τρίτη στο Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως η κρίση δεν έχει ενδογενή χαρακτηριστικά, «δεν προέκυψε ξαφνικά μία δημοσιονομική ανισορροπία, μία μακροοικονομική ισορροπία σε μία χώρα, σε ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης. Η ευρωζώνη πήγαινε ικανοποιητικά, η Ελλάδα πήγαινε καλύτερα από την ευρωζώνη. Προέκυψε μία εξωγενής κρίση». Κατά συνέπεια, είπε «η εξωγενής κρίση χρειάζεται έκτακτες λύσεις για να δοθούν επαρκείς απαντήσεις. Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στα οποία θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά και η Ελλάδα.
«Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ομόλογα της κατά τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν και άλλες χώρες. Άρα υπάρχουν βήματα προόδου, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα μέτρα θα λειτουργήσουν ακόμα καλύτερα στο μέλλον».