Στην 7η Διεθνή Βιομηχανική Έκθεση «INNOPROM – 2016» στο Αικατερίνμπουργκ της Ρωσίας συμμετείχε η υφυπουργός Βιομηχανίας Θ. Τζάκρη, προχωρώντας σε διμερείς επαφές με τον Υπουργό Βιομηχανίας της Ρωσίας και τοπικούς παράγοντες.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η INNOPROM είναι μια από τις σημαντικότερες Διεθνείς Εκθέσεις για τη Βιομηχανία και είναι η πρώτη φορά που Ελληνική Αντιπροσωπεία συμμετέχει σε αυτήν. Τιμώμενη χώρα στην φετινή έκθεση ήταν η Ινδία, ενώ συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 90 χώρες. Η φετινή INNOPROM είχε ως κύρια θεματική την ενότητα «Βιομηχανία και Διαδίκτυο».
Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως της, η Υφυπουργός είχε συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας κ. Manturov, κατά την οποία διαπίστωσαν από κοινού την δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2016 το σύνολο των διμερών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών υποχώρησε κατά ένα τρίτο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε.
Όπως ανέφερε η κ. Τζάκρη, η Ρωσία έχει ήδη επενδύσει στη χώρα μας περί τα 700 εκ. ευρώ και υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω επενδύσεις στις μεταφορές, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην ναυπηγοεπισκευή, στην εξόρυξη μετάλλων και στην φαρμακοβιομηχανία. Ειδικά στην φαρμακοβιομηχανία ο κ. Manturov είπε ότι η Ρωσία εκπονεί ειδικό πρόγραμμα στο οποίο μπορεί να συμμετέχουν και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις ρωσικές, ενώ ζήτησε περαιτέρω στοιχεία για την δυνατότητα συμμετοχής ρωσικών επιχειρήσεων ως στρατηγικών επενδυτών σε κρατικής ιδιοκτησίας βιομηχανικές επιχειρήσεις. Ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι η ρωσική συμμετοχή στην φετινή 81 Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι ενισχυμένη, ενώ και η Υφυπουργός Βιομηχανίας συζήτησε τις προϋποθέσεις για πιο ενεργή ελληνική παρουσία στην επόμενη INNOPROM με την συμμετοχή ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια η κ. Τζάκρη είχε συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Περιφέρειας του Sverdlovsk κ. Kuyvashev, τον Πρωθυπουργό της Περιφέρειας κ. D. Pasler, τον Υπουργό Βιομηχανίας και Επιστήμης της Περιφέρειας κ. Peresteronin και τον Αν. Υπουργό Διεθνών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Περιφέρειας κ. Golubev, καθώς και λοιπούς αξιωματούχους της περιφέρειας Sverdlovsk και φορείς της περιοχής.
Στις διμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν, η κ. Τζάκρη ανέπτυξε τις επενδυτικές ευκαιρίες που εμφανίζει η χώρα μας στους τομείς της ενέργειας, της μεταποίησης τροφίμων και ποτών, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών κ.α., ενώ έγινε φανερή η σημαντική ανάπτυξη της περιοχής των Ουραλίων και η ανάγκη ισχυροποίησης της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή καθώς και η ενίσχυση των διαπεριφειακών σχέσεων, εφόσον τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την περιφέρεια του Sverdlovsk κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ανέπτυξε επίσης τις επενδυτικές ευκαιρίες που εμφανίζει το Αγροτοδιατροφικό Πάρκο Πέλλας, που αυτή την στιγμή βρίσκεται στην φάση της αδειοδότησης, στο οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθούν επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα και υποδομές agrologistics και κάλεσε τους ρωσικούς φορείς να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας, είτε με την ίδρυση ρωσικών επιχειρήσεων, είτε με την συμμετοχή ρωσικών επιχειρήσεων σε κοινά σχήματα με αντίστοιχες ελληνικές που θα εγκατασταθούν εκεί. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η διοργάνωση, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια των δύο χωρών, επιχειρηματικής αποστολής από ρωσικές βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες για joint ventures από ρωσικές και ελληνικές εταιρείες σε δυναμικές μεταποιητικές επενδύσεις και για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων (εμπορικών, τουριστικών κ.α.) μεταξύ των δύο χωρών καθώς και συγκεκριμένων περιφερειών.
Επίσης, η Υφυπουργός παρέστη σε εκδήλωση σχετικά με το Διαδικτύο και τη Βιομηχανία, παρουσία του Ρώσου Πρωθυπουργού κ. Dmitry Medvedev. Στην εν λόγω εκδήλωση, όπου εκτός από τον Ρώσο Πρωθυπουργό συμμετείχαν ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Manturov, εκπρόσωπος της εταιρείας CISCO και εκπρόσωποι εταιρειών τεχνολογίας από άλλες χώρες, επισημάνθηκε ότι η ψηφιακή επανάσταση ή 4η βιομηχανική επανάσταση, όπως ονομάζεται, είναι μια σημαντική πρόκληση για το μέλλον, καθώς η υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην βιομηχανική παραγωγή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αύξηση της παραγωγικότητας, την ανταγωνιστικότητα και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Η κ. Τζάκρη είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ελληνορωσικής κοινοπραξίας «Σωληνουργεία Κορίνθου-Όμιλος ΤΜΚ» στην πόλη Polevskoy που παράγει σωλήνες για χρήση μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου και αποτελεί την μεγαλύτερη κατασκευάστρια επιχείρηση σωλήνων στην Ρωσία και μία από τις τρεις μεγαλύτερες παγκοσμίως, όπου και ξεναγήθηκε από την διοίκηση της εταιρείας στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και στο βιομηχανικό μουσείο εντός αυτής. Η κ. Τζάκρη χαρακτήρισε το joint venture μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής επιχείρησης ως σημαντικό παράδειγμα συνεργασίας στον μεταποιητικό τομέα και ευχήθηκε να υπάρξουν κι άλλα τέτοια παραδείγματα στο άμεσο μέλλον.
Η κ. Τζάκρη είχε συναντήσεις και με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας της περιφέρειας του Sverdlovsk, η οποία αριθμεί περί τους 1.500 περίπου Έλληνες, στην πλειοψηφία τους ποντιακής καταγωγής, που βρέθηκαν εκεί κυρίως από την Γεωργία μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι εκπρόσωποι της Ομογένειας έθεσαν στην κ. Τζάκρη το αίτημά τους για την αποστολή δασκάλου για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και την ανάγκη για την σύσταση Προξενείου στην περιοχή, αιτήματα τα οποία η κ. Τ ζάκρη δεσμεύτηκε να μεταφέρει στους αρμόδιους Υπουργούς.
Τέλος, την κα Τζάκρη συνόδευαν ο Διπλωματικός της Σύμβουλος κ. Μάριος Μπελιμπασάκης, καθώς και ο Διευθυντής Τεχνολογίας & Ανάπτυξης της Μικτής ελληνο-ρωσικής εταιρείας (TMK-CPW) Δρ. Αθανάσιος Ταζεδάκης.