Την προσήλωση όλων των χωρών της ΕΕ στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού επαναβεβαίωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, καμία αναφορά δεν έγινε στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, παρά τις απειλές της Τουρκίας ότι εάν δε λάβουν σχετική απόφαση θα σταματήσει την εφαρμογή της.
Συγκεκριμένα, οι «28» ηγέτες απέφυγαν να συζητήσουν σήμερα εις βάθος το ζήτημα της Τουρκίας, σε συνέχεια της απόφασης της Αυστρίας να μπλοκάρει τα συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση προόδου για τη διεύρυνση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις αρχές της εβδομάδας.
Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, στα συμπεράσματά τους οι αρχηγοί περιορίστηκαν στη δήλωση ότι «η αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης εξακολουθεί να αποτελεί κοινό στόχο», σημειώνοντας πως κατά τους τελευταίους μήνες αναδείχθηκαν «ορισμένοι τομείς σύγκλισης, ενώ άλλοι τομείς χρήζουν περαιτέρω εργασιών». Καλούν δε το Συμβούλιο «να ολοκληρώσει τη διαδικασία με σκοπό την επίτευξη συναίνεσης ως προς την πολιτική ασύλου της ΕΕ κατά την εισερχόμενη Προεδρία». Τέλος, οι «28» υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση, ιδίως για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.
Διοργάνωση Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας μέσα στον επόμενο μήνα
Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να προσκαλέσουν αντιπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμμετάσχουν σε συναντήσεις που θα προετοιμάσουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, είπε χθες ο Donald Tusk, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Tusk είπε ότι οι ηγέτες είχαν συζητήσει το αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας αφού ο απερχόμενος πρόεδρός του τους προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να εμποδίσει μια συμφωνία εξόδου.
Επίσης, εντολή για τη διοργάνωση Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας μέσα στον επόμενο μήνα, έδωσαν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε., σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ερωτηθείς ο Tusk σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής Συνόδου Κορυφής με τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου R. T. Erdogan, ανέφερε πως συζητήθηκε η πιθανότητα διοργάνωσης μιας Συνόδου Κορυφής μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των τουρκικών αρχών. «Νομίζω, μπορούμε να πούμε πως λάβαμε την εντολή να διοργανώσουμε μια τέτοια συνάντηση μέσα στον επόμενο μήνα. Χωρίς ημερομηνία, αλλά με ξεκάθαρη πρόθεση να συνεχίσουμε το διάλογο με την Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε πως, παρ'' όλο που δεν έχει ολοκληρωθεί η εκπλήρωση όλων των κριτηρίων για την κατάργηση της βίζας, υπάρχουν αρκετά θέματα που θα δικαιολογούσαν μια τέτοια πρωτοβουλία, όπως η τελωνειακή ένωση και το μεταναστευτικό.
Παράταση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας
Νωρίτερα, την παράταση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας κατά 6 μήνες ενέκριναν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Οι ποινές ήταν προγραμματισμένο να εκπνεύσουν στις 31 Ιανουαρίου και πλέον επεκτείνονται έως τα μέσα του 2017.
Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν ως ποινή για το ρόλο της Ρωσίας στην κρίση στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει. Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμιξη στον ουκρανικό εμφύλιο πόλεμο και αντιτείνει ότι απορρόφησε την Κριμαία κατόπιν νόμιμου δημοψηφίσματος.
Οι κυρώσεις επιβάλλουν εμπάργκο στην εισαγωγή ορισμένων ρωσικών προϊόντων στην Ε.Ε. και σοβαρούς περιορισμούς στην πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρέους.
Η ΕΕ θα ασκήσει πίεση δια της διπλωματικής οδού για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει χρήση όλων των διπλωματικών διαύλων για να ασκήσει πίεση ώστε να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι και να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός από τη συριακή πόλη, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk χθες.
Ο Tusk είπε ότι δεν είναι δυνατόν να τεθεί με βία τέλος στον πόλεμο στη Συρία, και ότι οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ κατανόησαν ότι δεν υπήρξαν αρκετά αποτελεσματικοί ως προς τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν. Είπε επίσης ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ που συναντήθηκαν για συνομιλίες στις Βρυξέλλες χθες ήταν πιο ριζοσπαστικοί στις απόψεις τους για το συριακό από ό,τι πριν από τρεις μήνες, αλλά δεν ότι δεν αποφάσισαν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία για το ρόλο της στη σύρραξη.
Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 15 Δεκεμβρίου 2016
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- P. Gentiloni: Πετύχαμε να αναβληθεί η συζήτηση σχετικά με τον κανονισμό του Δουβλίνου