Κόντρα στο αρνητικό κλίμα της πανδημίας, η δημοπρασία του οίκου Α. Καραμήτσος με σπάνια βιβλία, χάρτες, χαρακτικά και φωτογραφίες, κατάφερε να σημειώσει επιτυχία. Το γεγονός πραγματοποιήθηκε ψηφιακά από τα γραφεία της Θεσσαλονίκης, 6 και 7 Νοεμβρίου. Tο κοινό, όπως μας είπαν οι συνεργάτες του οίκου, φαίνεται ότι έχει προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, πράγμα που επιβεβαιώνει η πολύ μεγάλη συμμετοχή και παρακολούθηση της δημοπρασίας σε πραγματικό χρόνο (LIVE).
Αυτό φάνηκε από τον αριθμό των συμμετεχόντων που σημείωσε ρεκόρ για τον οίκο. Ο αυξημένος, έστω και σ? αυτές τις συνθήκες, ελεύθερος χρόνος λειτούργησε μάλλον ευεργετικά, καθώς έκανε το κοινό να μελετήσει πιο προσεκτικά τον κατάλογο. Πολλοί, δε, καινούργιοι πελάτες από την Ελλάδα ανακάλυψαν τον θεσσαλονικιότικο οίκο. Οι πωλήσεις κινήθηκαν συνολικά σε αρκετά υψηλά επίπεδα και ως ποσοστό και ως τζίρος, με ορισμένα αντικείμενα να σημειώνουν αξιοσημείωτες τελικές τιμές πώλησης.
Το πρώτο που μπορεί να επισημάνει κανείς είναι το αυξημένο ενδιαφέρον για τα αντικείμενα της Ελληνικής Επανάστασης και Φιλελληνισμού. Η ενότητα σημείωσε εντυπωσιακά ποσοστά, καταδεικνύοντας το ενδιαφέρον των συλλεκτών στα επίκαιρα - λόγω και του εορτασμού των 200 χρόνων - ιστορικά τεκμήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ποιητική συλλογή του Victor Hugo που αναφέρεται αποκλειστικά στην Επανάσταση του 1821 και δημοσιεύεται στο Παρίσι αμέσως μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Πωλήθηκε στα 1890 ευρώ με αρχική τα 400 ευρώ.
Στα περιηγητικά ξεχώρισε η σπάνια έκδοση του έργου «Εθνικά» του Στέφανου του Βυζάντιου που θεωρείται το πρώτο γεωγραφικό λεξικό που γράφτηκε ποτέ με τελική τιμή 3255 ευρώ (αρχική 700 ευρώ), ενώ στα παλαιότυπα η πρώτη δίγλωσση (ελληνικά/λατινικά) έκδοση Ομήρου (Βασιλεία 1551) πουλήθηκε στα 3400 ευρώ με αρχική τα 600.
Οι πιο εντυπωσιακές ενότητες, όμως, από άποψη πωλήσεων ήταν αυτές της ελληνικής λογοτεχνίας-ποίησης και των σπάνιων εικονογραφημένων εκδόσεων. Από τη λογοτεχνία μπορούν να ξεχωρίσουν:
Το “Inscriptions pour un Album des Péchés Capitaux, Bois gravés de GALANIS” με χαρακτικά του Δ. Γαλάνη έκδοση περιορισμένη σε μόλις 35 αντίτυπα, σημείωσε τιμή πώλησης 3360 ευρώ από τα 800 ευρώ εκκίνηση.
Η πρώτη έκδοση από τα "Ποιήματα” του Κ. Καβάφη (καλλιτεχνική εργασία Τάκη Καλμούχου), Αλεξάνδρεια, 1935, αριθμημένο αντίτυπο με ιδιόχειρη αφιέρωση του Τάκη Καλμούχου (Lot. 8526), με τιμή πώλησης 850 ευρώ και αρχική τα 450.
Πρώτη έκδοση είχαμε και στο «Έξη και μία τύψεις για τον ουρανό» του Οδυσσέα Ελύτη, σε 550 αντίτυπα με αφιέρωση του Ελύτη στον ποιητή Α. Μπάρα (Lot. 8621). Πουλήθηκε στα 750 ευρώ ξεκινώντας με αρχική τα 250 ευρώ.
Και μια έκπληξη, που πρέπει να έχουν στο νου οι Έλληνες συλλέκτες. Το εικονογραφημένο χειρόγραφο της Σελέστ Πολυχρονιάδη, «Εφτά ζωγραφιές από Δημοτικά Τραγούδια» του 1944 πωλήθηκε στα 3200 ευρώ από τα 1500 ευρώ εκκίνηση.
Οι σπάνιες εκδόσεις της Λυσιστράτης και της Οδύσσειας εικονογραφημένες από τους Picasso και Chagall αντίστοιχα, όπως ήταν αναμενόμενο, κέντρισαν το ενδιαφέρον των συλλεκτών, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. Η σπάνια έκδοση της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη με σχέδια του Picasso, πωλήθηκε στα 5250 ευρώ με αρχική τα 3600 ευρώ, ενώ η Οδύσσεια με σχέδια του Chagall πωλήθηκε στα 3200 με εκκίνηση τα 1500 ευρώ.