Τα ενεργά μέτωπα του πληθωρισμού και η «απαίτηση» για αύξηση στο ενοίκιο
Shutterstock
Shutterstock

Τα ενεργά μέτωπα του πληθωρισμού και η «απαίτηση» για αύξηση στο ενοίκιο

Η επικοινωνία με φίλο επαγγελματία ξεκινά ως εξής: «άκου να δεις τι μου ζήτησε». Αναφερόταν στη λήξη του μισθωτηρίου για το επιφάνειας 110 τετραγωνικών γραφείο του το οποίο ήταν ενοικιασμένο προς 1.200 ευρώ τον μήνα. Για την ανανέωση, ο ιδιοκτήτης ζήτησε 1.800 ευρώ. Το αν θα κλείσει ή όχι η συμφωνία και σε ποια τιμή, μικρή σημασία έχει. Απλώς ο συγκεκριμένος διάλογος αποτυπώνει αυτό που στα οικονομικά λέμε «πληθωριστικό σπιράλ».

Ο ιδιοκτήτης ακινήτου ακούει για τη μεγάλη αύξηση στις τιμές των ενοικίων και δεν διστάζει να απαιτήσει αύξηση 50% για να ανανεώσει το συμβόλαιο. Το καθαριστήριο που εμφάνιζε ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τη χαμηλή τιμή για το πλύσιμο και το σιδέρωμα ενός πουκάμισου, δεν το έχει σε τίποτα να ανεβάσει την τιμή από τα 1,2 στα 1,7 ευρώ καθώς «και πάλι φθηνότερο από τον ανταγωνισμό είναι».

Φωνάζουν οι οικονομολόγοι ότι είναι πιθανό οι επιχειρήσεις να επιδιώξουν να μετακυλήσουν στον καταναλωτή τις αυξήσεις από το βάρος που επωμίζονται για την αύξηση των μισθών. Θα φανεί αν θα δικαιωθούν. Ένα είναι βέβαιο: ότι η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει.

Καταρχήν, σε μια κοινωνία που υφίσταται αυξήσεις στα τρόφιμα σε ποσοστό 4,8% κατά τον μήνα Μάρτιο, δεν υπάρχει αίσθημα ικανοποίησης για το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των τιμών κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Το +4,8%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τη μεταβολή του μέσου δείκτη, δείχνει ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι πολύ ανθεκτικός και αυτοτροφοδοτούμενος. Το πιο ανησυχητικό πάντως από τα στοιχεία του Μαρτίου, είναι η αναρρίχηση του πληθωρισμού των υπηρεσιών ο οποίος είχε μείνει σχετικά… πίσω το τελευταίο διάστημα.

Έτσι, το ερώτημα είναι αν αυτό που φαίνεται να «φουντώνει» τον Μάρτιο, θα έχει και συνέχεια. Δεν αναφέρθηκε τυχαία το περιστατικό με το ενοίκιο. Σε όποιο συμβόλαιο λήγει, ακολουθεί σκληρή διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες να «απαιτούν» αναπροσαρμογή αντίστοιχη του ρυθμού αύξησης των τιμών των ακινήτων και όχι αντίστοιχη του πληθωρισμού.

Από την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, χάσαμε το… μαξιλάρι της ενέργειας. Τον Μάρτιο, με μείωση τιμολογίων στο ρεύμα, σταθερά χαμηλό το φυσικό αέριο, αρνητική μεταβολή στο πετρέλαιο κίνησης και μικρή αύξηση στην αμόλυβδη, το δείκτης συγκρατήθηκε στο -1%. Ο Απρίλιος έρχεται με αυξήσεις τιμολογίων ρεύματος από πολλούς παρόχους, με πολύ ακριβότερη διεθνή τιμή πετρελαίου άρα και με προοπτική περαιτέρω αύξησης των καυσίμων.

Το +3,4% σε επίπεδο εναρμονισμένου δείκτη δεν σημαίνει ότι έχει χαθεί ο στόχος για πτώση του πληθωρισμού στο +2,6% για το 2024. Όμως, είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλές… αντοχές καθώς ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες καταφεύγουν στις αυξήσεις για να καλύψουν τις δικές τους επιβαρύνσεις. Θα είναι δύσκολη χρονιά, γεμάτη απρόοπτα.