Τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υπηρεσία της εφορίας
Shutterstock
Shutterstock

Τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υπηρεσία της εφορίας

Με «όπλα» τελευταίας γενιάς επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο να «ξεσκεπάσει» τις αδήλωτες πισίνες και να εντοπίσει τους παραβάτες που…ξεχνούν να τις δηλώσουν στις φορολογικές δηλώσεις. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στη «μάχη» και δίνει τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να έχει πλήρη, κρυστάλλινη εικόνα για το αν οι μπλε κουκίδες που αποτυπώνονται στους χάρτες είναι πισίνες, γήπεδα μπάσκετ ή οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση.

Η πεμπτουσία της λειτουργίας του συγκεκριμένου μοντέλου είναι το λογισμικό Data Mining (εξόρυξη δεδομένων), ένα εργαλείο που έχει ήδη περάσει από πολλά δοκιμαστικά τεστ με επιτυχία, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, φέρνοντας στην επιφάνεια μέσω δορυφορικών χαρτών «κρυμμένους» υδάτινους παραδείσους σε κάθε γωνιά της χώρας. Μόλις οι ελεγκτές βάλουν τα δεδομένα στο ειδικό λογισμικό, τότε ξεκινά η επεξεργασία διασταύρωσης των στοιχείων και της αποκάλυψης των παραβατών.

Ο «πλοηγός» για τους ελέγχους που θα «αποκαλύψουν» τις αδήλωτες πισίνες αποτελείται από μια σειρά συγκεκριμένων βημάτων, με το πρώτο και βασικότερο να αποτελεί τη χρήση του ειδικού αλγορίθμου. Στη δεύτερη φάση έρχεται η σάρωση του δορυφορικού χάρτη (π.χ. google maps) και στην τρίτη ο εντοπισμός των «μπλε» κουκίδων στον χάρτη, με το λογισμικό να ξεχωρίζει αν πρόκειται για πισίνες ή πχ γήπεδα του μπάσκετ. Το τέταρτο βήμα είναι η καταχώρηση των συντεταγμένων για τα «ύποπτα» σημεία και το πέμπτο και τελευταίο βήμα είναι η διασταύρωση των στοιχείων με το Ε9 και το Κτηματολόγιο.

Μάλιστα, με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, δίνεται λύση στο πέμπτο και τελευταίο βήμα, καθώς πλέον στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΙΣΟΔΗΜΑ» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων διατίθεται η διαδικτυακή υπηρεσία «Διάθεση στοιχείων από το Σύστημα Εθνικού Κτηματολογίου».

Τα στοιχεία που θα αντλούνται πλέον, από το Κτηματολόγιο είναι:

  • Λήψη Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου και γεωμετρίας ΚΑΕΚ με βάση τις συντεταγμένες Χ και Υ.
  • Λήψη ιδιοκτητών με βάση ένα συγκεκριμένο Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου.
  • Λήψη properties, διευθύνσεων και κτιρίων/παρακολουθημάτων ενός ακινήτου.
  • Λήψη γεωμετρίας ΚΑΕΚ με βάση ένα συγκεκριμένο ΚΑΕΚ.
  • Λήψη λίστας ακινήτων με κωδικούς ακινήτων και ποσοστά ιδιοκτησία επί αυτών με βάση τον ΑΦΜ ενός πολίτη.

Με τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να ταυτοποιεί τους ιδιοκτήτες με πισίνες και θα αντλούνται δεδομένα για το πότε κατασκευάστηκε και αν έχει δηλωθεί, προκειμένου να επιβληθούν και τα ανάλογα πρόστιμα.

Σύμφωνα με την απόφαση «σκοπός χρήσης της διαδικτυακής υπηρεσίας του Κτηματολογίου είναι ο εμπλουτισμός του μητρώου ιδιοκτητών ακινήτων ΜΙΔΑΣ από το Εθνικό Κτηματολόγιο και ο εντοπισμός των αδήλωτων δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες) προκειμένου να εφαρμοστούν οι διατάξεις της περ. η της παρ. 1 του άρθρου 31 του ΚΦΕ, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 15 του ΚΦΔ».