Ποιο χρέος θα ρυθμίσουν οι οφειλέτες κατά προτεραιότητα; Η ρύθμιση της τράπεζας προσφέρει «επιδότηση» και κούρεμα συν επιμήκυνση, η ρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων κούρεμα ακόμη και του κεφαλαίου και η ρύθμιση της εφορίας απλή διαγραφή προσαυξήσεων. Θα μπορεί κάποιος να εξυπηρετήσει και τις τρεις ρυθμίσεις και ταυτόχρονα να πληρώνει τις τρέχουσες υποχρεώσεις;
Και τον λογιστή τους… από κοντά, ειδικά μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν οι φορολογούμενοι. Διότι τον συγκεκριμένο μήνα θα πρέπει από τη μία να προχωρήσουν στην υποβολή της φορολογικής δήλωσης, και από την άλλη να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία.
Με βάση τον προγραμματισμό που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, η πλατφόρμα –εφόσον είστε φυσικό πρόσωπο- για τα χρέη στην εφορία, θα ανοίξει στις 14 Μαίου και οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 28 Ιουνίου. Άρα, οι οφειλέτες έχουν λιγότερες από 40 ημέρες στη διάθεσή τους για να λάβουν μια σειρά από αποφάσεις:
1.Πρώτον αν θα ενταχθούν ή όχι στη ρύθμιση. Ουσιαστικά, οι οφειλέτες θα πρέπει να υπολογίσουν τον αριθμό των δόσεων που τους αντιστοιχεί για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αν μπορούν να «σηκώσουν» το βάρος ή όχι. Δεδομένου ότι ο αριθμός των δόσεων πρακτικά εξαρτάται από το ατομικό δηλωθέν εισόδημα, θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου τα μηνιαία ποσά θα είναι αρκετά υψηλά.
2. Δεύτερον αν μπορούν να πληρώσουν σε λιγότερες δόσεις από αυτές που θα βγάζει η ίδια η πλατφόρμα. Γιατί να το κάνουν αυτό; Διότι μόνον έτσι μπορούν να εξασφαλίσουν γενναίο κούρεμα στις προσαυξήσεις. Προφανώς, για κάποιους που έχουν μαζέψει οφειλές δεκάδων χιλιάδων ευρώ, το να πληρώσουν το χρέος ακόμη και σε 120 δόσεις εξασφαλίζοντας μόλις 10% κούρεμα στις προσαυξήσεις δεν φαντάζει ιδιαίτερα ελκυστικό ως προοπτική. Φανταστείτε έναν οφειλέτη που χρωστάει μαζί με τις προσαυξήσεις 30.000 ευρώ. Ακόμη και 120 δόσεις να του δώσουν, θα πρέπει να πληρώνει 260-270 ευρώ τον μήνα επί 10 χρόνια μόνο και μόνο για να κερδίσει προσαυξήσεις 3.000 ευρώ.
3. Τρίτον, ποιο χρέος θα ρυθμίσουν κατά προτεραιότητα. Είναι πολύ πιθανό ότι ο οφειλέτης που έχει χρέη στην εφορία, χρωστάει ταυτόχρονα και στο ασφαλιστικό ταμείο και στην τράπεζα. Η ρύθμιση της τράπεζας προσφέρει «επιδότηση» και κούρεμα συν επιμήκυνση, η ρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων κούρεμα ακόμη και του κεφαλαίου και η ρύθμιση της εφορίας απλή διαγραφή προσαυξήσεων. Θα μπορεί κάποιος να εξυπηρετήσει και τις τρεις ρυθμίσεις και ταυτόχρονα να πληρώνει τις τρέχουσες υποχρεώσεις; Θα φανεί στην πράξη.