Τα παράνομα μπαρ και η μάχη με το χρόνο για 1.200 παραλίες
Shutterstock
Shutterstock

Τα παράνομα μπαρ και η μάχη με το χρόνο για 1.200 παραλίες

Η τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει, η κυβέρνηση υπόσχεται να μην ξαναζήσουμε εικόνες όπως οι περυσινές, με κατειλημμένες παραλίες από ξαπλώστρες και Δημάρχους να μην ιδρώνει το αυτί τους, ωστόσο σε επίπεδο παραβατικότητας δεν έχουμε δει σοβαρές αλλαγές.

Οι καταγγελίες αυξάνονται για μια σειρά από πρωτόκολλα κατεδάφισης που συνεχίζουν να μην εκτελούνται στη Ρόδο, όπως στις παραλίες Αγ. Αγάθη και Μικρός Γιαλός στη Λίνδο, για παράνομα μπάρ που συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν στη Χαλκιδική, ενώ και σε άλλα τουριστικά νησιά συνεχίζει να λειτουργεί πληθώρα αυθαίρετων κατασκευών χωρίς να υφίσταται νόμιμη μίσθωση.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τα προηγούμενα και ότι μόλις ολοκληρωθούν οι δημοπρασίες παραχώρησης για τις πάνω από 1.200 παράλιες με το νέο μοντέλο «θα ταράξει στη νομιμότητα τους παραβάτες», ωστόσο λίγες εβδομάδες πριν τον Ιούνιο η κατάσταση σε επίπεδο παραβατικότητας δεν διαφέρει και πολύ από πέρυσι.

Τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν πόσο σημαντική ήταν η κίνηση να φύγει το έργο των παραχωρήσεων από τα χέρια των Δήμων για να σπάσει το χρόνιο απόστημα των συναλλαγών μεταξύ γνωστών και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το ερώτημα ωστόσο για ποιο λόγο δεν έχουν ακόμη εκτελεστεί τα πρωτόκολλα κατεδάφισης για beach bar στη Ρόδο και αλλού, που συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς καμία νόμιμη άδεια, όπως και για επιχειρήσεις και καντίνες που έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις, παραμένει.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας γνωρίζει το θέμα, αρμόδιες πηγές μεταφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου οι Κτηματικές Υπηρεσίες να επιβάλουν τη νομιμότητα, ωστόσο η μεγάλη εικόνα δείχνει πόση πολύ δουλειά και πίεση χρειάζεται για να κάνουν το αυτονόητο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, αυτό που επιβάλει ο νόμος.

Τα παράνομα μπαρ και οι αυθαιρεσίες είναι η μία όψη της εικόνας. Η άλλη αφορά τη μάχη με το χρόνο που δίνεται, προκειμένου το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου να έχουν ανατεθεί μέσω δημοπρασιών πάνω από 1.200 παραλίες ή τμήματα τους, των οποίων η παραχώρηση γίνεται για πρώτη φορά ηλεκτρονικά και κεντρικά, όχι από τους ΟΤΑ.

Οι πρώτες προκηρύξεις έχουν ήδη σηκωθεί στη σχετική πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι να «χτυπήσουν» τις παραλίες βλέπουν τις τιμές εκκίνησης οι οποίες είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές και ο χρόνος πιέζει. Η νέα εικόνα σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή η εγκατάσταση των νέων παραχωρησιούχων, πρέπει να έχει διαμορφωθεί πλήρως μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Το νέο αυτό τοπίο θα αθροίζει 7.200 παραχωρήσεις, καθώς  υπάρχουν από προηγούμενα έτη, επιπλέον 6.500 με ενεργή σύμβαση, οι οποίες έχουν ήδη καταχωρηθεί στο ψηφιακό μητρώο συμβάσεων ώστε επίσης να ελέγχονται για τυχόν αυθαιρεσίες.

Το στοίχημα είναι διπλό. Το ένα αφορά τις τιμές σε ξαπλώστρες και οργανωμένες παράλιες που θα πρέπει να είναι λογικές για να αποφευχθούν τα ευτράπελα των προηγούμενων ετών ακόμη και σε μη δημοφιλείς περιοχές. Το δεύτερο είναι να μην ξαναζήσουμε εικόνες με τραμπουκισμούς σε βάρος των λουόμενων, κατειλημμένες παραλίες από «καντινάρχες» και «ομπρελάδες» συχνά χωρίς νόμιμη μίσθωση, ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν τα στραβά μάτια και Δημάρχους να μην ιδρώνει το αυτί τους. 

Στο παιχνίδι μπαίνει από φέτος και το φόβητρο της άμεσης σφράγισης, τα πρόστιμα που θα φτάνουν το 4πλάσιο του ενοικίου και κυρίως θα βεβαιώνονται εντός 24ωρου από την Εφορία, οι έλεγχοι με drones σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εισάγονται όρια εμβαδού και ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των παραχωρησιούχων, το πλαίσιο εκσυγχρονίζεται, και όπως είπαμε οι δημοπρασίες για τις θέσεις γίνονται κεντρικά, με στόχο να αυξηθεί η διαφάνεια.

Το στοίχημα δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι θα κερδηθεί, όχι μόνο απαιτείται έγκαιρη ολοκλήρωση των δημοπρασιών χωρίς παρατράγουδα, αλλά και ενεργή συμμετοχή των δημάρχων και των τοπικών κρατικών υπηρεσιών που επί χρόνια, από σκοπιμότητα ή αδιαφορία, άφηναν να γιγαντώνεται η παρανομία. Η εφαρμογή του νόμου περνά από τα χέρια των εκλεγμένων τοπικών αρχόντων που επίσης είτε από αδυναμία είτε από εκλογική σκοπιμότητα, κάνουν συχνά ακόμη και σήμερα τα στραβά μάτια. 

Το κλειδί ωστόσο είναι να τρέξουν έγκαιρα και χωρίς ευτράπελα οι δημοπρασίες παραχώρησης των παραλιών ώστε να μην χαθεί η σεζόν. Αλλιώτικα θα δοθεί «πάτημα» σε όσους θέλουν να παρανομήσουν, προκειμένου να επαναλάβουν τη μόνιμη επωδό πολλών καταπατητών τα τελευταία χρόνια, ότι δεν πρόλαβαν να συνάψουν τη σχετική σύμβαση και γι' αυτό γέμισαν την παραλία με ξαπλώστρες, έστω και χωρίς νόμιμη άδεια. Τέτοια περιστατικά αρχίζουν ήδη να κάνουν την εμφάνιση τους σε διάφορες περιοχές της χώρας.