Στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να επιταχύνει μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες σε μία πιο πράσινη οικονομία αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg.
Τόσο εγχώριες όσο και ξένες επιχειρήσεις αναμένεται να ενδιαφερθούν για τα σχεδόν 18 δισ. ευρώ που προορίζονται για projects από τα ηλιακά πάνελ έως την αποθήκευση ενέργειας.
«Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι πάνω από το 30% των κοινοτικών κονδυλίων για την Ελλάδα προορίζεται σε πράσινες ευκαιρίες», είπε στο Bloomberg ο Βασίλης Αντωνιάδης της Boston Consulting Group, ο οποίος υπήρξε και επικεφαλής της ομάδας των συμβούλων της ελληνικής κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση.
Η Ελλάδα έχει προϋπολογίσει 6,2 δισ. ευρώ για πράσινα projects και άλλα 11,6 δισ. ευρώ αναμένονται από τον ιδιωτικό τομέα. Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων επενδύσεων, θα οδηγήσουν σε αύξηση της πραγματικής οικονομικής παραγωγής κατά 7% έως το 2026 και στη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το Bloomberg αναφέρεται σε συγκεκριμένα έργα, όπως η κατασκευή 18 φωτοβολταϊκών πάρκων από τα ΕΛΠΕ, τα αντίστοιχα projects ισχύος 2 GW από τις ΔΕΗ και RWE, το αξίας 8 δισ. ευρώ εργοστάσιο πράσινου υδρογόνου στο οποίο συμμετέχουν μεγάλα ονόματα του ενεργειακού κλάδου όπως η Motor Oil αλλά και η Trans Adriatic Pipeline AG και τέλος το ενδιαφέρον των Mytilineos και ΔΕΗ για τα offshore αιολικά πάρκα.
Όπως εξήγησε ο Βασίλης Αντωνιάδης, η αύξηση στις τιμές των εκπομπών ρύπων αναμένεται να κινητοποιήσει περαιτέρω τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς τιμές 90 ευρώ ανά τόνο ή και υψηλότερες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δεν θα πρέπει να ξαφνιάσουν κανέναν. Οι ρύποι έχουν ενισχυθεί κατά 60% φέτος, στα 53 ευρώ.