Φωτογραφία αρχείου
Tα σενάρια για την επόμενη μέρα σε Γαλλία, αγορές και ευρωπαϊκή οικονομία
Shutterstock
Shutterstock
Φωτογραφία αρχείου

Tα σενάρια για την επόμενη μέρα σε Γαλλία, αγορές και ευρωπαϊκή οικονομία

Παρά τη σημερινή θετική αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών κορυφαίοι αναλυτές και μεγάλοι οίκοι εκφράζουν ανησυχίες για την κατάσταση της γαλλικής οικονομίας και «βλέπουν» παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας.

Οι περισσότερες απόψεις αναλυτών και των οικονομολόγων συγκλίνουν στο ότι το επόμενο δωδεκάμηνο θα είναι μια περίοδος δοκιμασίας για την οικονομία της Γαλλίας.

Και αυτό γιατί το χειρότερο, αλλά και πιθανότερο σενάριο, είναι να υπάρξει ένα κοινοβούλιο σε αδιέξοδο (hung parliament), όπως αναφέρει στο CNBC, ο Sebastian Paris Horvitz, διευθυντής ερευνών της La Banque Postale Asset Management

«Οι εκλογές, τελικά, μας λένε λίγο πολύ αυτό που ξέραμε και πριν, δηλαδή ότι το πιο πιθανό σενάριο παραμένει ένα κοινοβούλιο σε αδιέξοδο». Από την άποψη της αγοράς», προσθέτει,  αυτή είναι η λιγότερο κακή επιλογή αν και απέχει πολύ από το ιδανικό. Μετά τον δεύτερο γύρο, ίσως να μην έχουμε τέτοια πλειοψηφία. Και έτσι πρέπει να βρούμε πώς θα κυβερνηθεί η Γαλλία».

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο κορυφαίος οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg, Holger Schmielding. «Το αποτέλεσμα των εκλογών», σχολιάζει, «δεν είναι χειρότερο από το αναμενόμενο». 

«Αν και το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης κέρδισε τον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών, το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου στις 7 Ιουλίου παραμένει ανοιχτό» αναφέρει. 

Ένα κοινοβούλιο χωρίς αυτοδυναμία παραμένει το πιο πιθανό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Schmielding, καθώς η απόλυτη πλειοψηφία για την Εθνική Συσπείρωση δεν φαίνεται ως μια πιθανή εξέλιξη. Ένα άλλο σενάριο το οποίο χαρακτηρίζεται ως «επικίνδυνο» από την Berenberg είναι η ενωμένη αριστερά να μπορούσε να πάρει την εξουσία και να εφαρμόσει μια δημοσιονομικά δαπανηρή ατζέντα. Όμως αυτό είναι ακόμη απίθανο. 

Και τα τρία αυτά σενάρια, δηλαδή 12μηνης ακυβερνησίας, αυτοδυναμίας της Εθνικής Συσπείρωσης αλλά και σχηματισμό κυβέρνησης από συνασπισμό της Ενωμένης Αριστεράς, δημιουργούν αρνητικές προοπτικές για τη Γαλλία αλλά και μικρή πρόοδο σε βασικά ευρωπαϊκά ζητήματα. 

Η Berenberg θεωρεί ότι είναι ορατός και ο κίνδυνος μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, είτε αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, είτε όταν ο προϋπολογισμός του 2025 πρέπει να προετοιμαστεί στο εσωτερικό και να υποβληθεί στην Ε.Ε. αυτό το φθινόπωρο. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται πιθανή στην περίπτωση που μια κυβέρνηση της Εθνικής Συσπείρωσης εγκαταλείψει τη μετριοπάθεια ή εάν η Ενωμένη Αριστερά έχοντας αναλάβει την εξουσία θα εφαρμόσει τις φιλόδοξες, αλλά και ακριβές δημοσιονομικές της υποσχέσεις.

Ειδικά το πρόγραμμα της Ενωμένης Αριστεράς, που υπόσχεται μια «καθαρή ρήξη» με τις πολιτικές του Μακρόν και μια σειρά από μέτρα που θα εφαρμοστούν ήδη εντός 15 ημερών, θα ήταν πολύ ακριβό με επιπλέον ετήσιες δαπάνες 25 δισ. ευρώ το 2024, 100 δισ. ευρώ το 2025 και 150 δισ. ευρώ έως το 2027. Πάντως, η διχασμένη αριστερά φαίνεται πολύ απίθανο να κερδίσει την πλειοψηφία και να παραμείνει ενωμένη μετά τις εκλογές για να εφαρμόσει πραγματικά μια τόσο ριζοσπαστική πολιτική, σύμφωνα με την  Berenberg.

Για δωδεκάμηνη ακυβερνησία και πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία κάνει λόγο και η Eurasia Group. Μάλιστα, θεωρεί πιθανότερο το σενάριο με τον  Μακρόν πιθανότατα να προσπαθήσει να σχηματίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση ή μια προσωρινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με επικεφαλής έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό εκτός κομματικής πολιτικής σκηνής. 

Σημειώνεται ότι στη Γαλλία δεν μπορούν να προκηρυχθούν νέες εκλογές για τους επόμενους 12 μήνες. Έτσι, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει την προοπτική μιας μακράς περιόδου που θα χαρακτηρίζεται από έναν εξασθενημένο πρόεδρο, χωρίς μια πλήρως λειτουργική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το σενάριο της Eurasia, o Μακρόν θα δεχθεί έντονες πιέσεις το επόμενο διάστημα να ξεκαθαρίσει το τοπίo, παραιτούμενος και επιτρέποντας πρόωρες προεδρικές εκλογές. Ο ίδιος λέει ότι αυτό θα ήταν «παράλογο» και ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του έως το 2027. Πάντως οι αναλυτές της Eurasia πιστεύουν ότι θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τις πιέσεις και την «καταιγίδα», έως ότου μπορέσουν να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Παρ΄όλα αυτά οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξακολουθούν να παραμένουν σε θετικό έδαφος έχοντας επηρεάσει θετικά και την πορεία των futures επί μετοχών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Wall Street. Σε κάθε περίπτωση όμως φαίνεται πως η αβεβαιότητα θα κυριαρχήσει στις επόμενες συνεδριάσεις.