O Λευκός Οίκος και αμερικανική Γερουσία κλείνοντας την ιστορική συμφωνία όπως την αποκαλούν τα αμερικανικά μέσα, για ένα σχέδιο-μαμούθ με στόχο να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία από το πλήγμα της πανδημίας, έδωσαν το απαραίτητο καύσιμο στις αμερικανικές αγορές για μια δυνατή αντίδραση μετά από την προσέγγιση κρίσιμων στηρίξεων.
Το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, πριν το κείμενο σταλεί στον Λευκό Οίκο για να το υπογράψει ο Aμερικανός πρόεδρος. Οι αγορές όμως διψασμένες για λίγη αισιοδοξία έχουν δώσει δυο ημέρες δυνατών κερδών, με τη μητέρα των αγορών να εισέρχεται στο κάτω άκρο της κομβικής ζώνης 2520-2638. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η ζώνη αυτή κατακτηθεί, καθώς μέχρι εδώ μπορεί να είναι απλά μια τεχνική αντίδραση.
Αυτό που θα πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης του Κογκρέσου δεν σημαίνει ότι η αμερικανική οικονομία έχει διαφύγει τον κίνδυνο της ύφεσης. Οι περισσότερες πιέσεις θα εμφανιστούν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τώρα στις ΗΠΑ οι περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν και οι μετακινήσεις των πολιτών περιορίζονται δραματικά.
Λίγο πολύ άλλωστε αυτό επισήμανε και ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard. Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο Bullard σημείωσε ότι η αμερικανική οικονομία θα γνωρίσει μια άνευ προηγουμένου αποδυνάμωση το β' τρίμηνο του έτους, καθώς δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του lockdown, εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούλιο, μπορεί να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος ,με ορισμένες επιχειρήσεις να ανοίγουν και πάλι, ενώ άλλες θα παραμένουν κλειστές. Μέχρι τον Οκτώβριο, ενδεχομένως να ξεκινήσουν και πάλι εργασίες σε έργα που καθυστέρησαν το προηγούμενο διάστημα, οδηγώντας σε μια έκρηξη της δραστηριότητας που θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το 2021, σύμφωνα πάντα με τον κεντρικό τραπεζίτη.
Βέβαια ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη όσον αφορά τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα. Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι μια «σοβαρή ύφεση» θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα θύματα από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ, εκφράζοντας την επιθυμία να επανέλθει γρήγορα η οικονομική δραστηριότητα.
Το παρακάτω απόσπασμα από συνέντευξη του στο Fox News είναι χαρακτηριστικό: «Μπορεί να χάσεις πολλούς ανθρώπους λόγω της γρίπης. Αλλά κινδυνεύεις να χάσεις περισσότερους ανθρώπους βυθίζοντας τη χώρα σε μια σοβαρή ύφεση ή μια κατάθλιψη…..Πρέπει να επιστρέψουμε στην δουλειά, πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι».
Ο Ντόναλτ Τραμπ μάλιστα πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να επαναλειτουργούν μέχρι το Πάσχα -των Καθολικών- που πέφτει φέτος στις 12 Απριλίου, τονίζοντας ότι θα επανεξετάσει την επόμενη εβδομάδα τις επιπτώσεις των μέτρων αυστηρού περιορισμού που έχουν επιβληθεί για 15 μέρες.
Σε περίπτωση που οι παραπάνω δηλώσεις προχωρήσουν σε πράξεις, η στήλη πιστεύει ότι θα πυροδοτηθεί μια πραγματική βόμβα στην καρδιά των αγορών. Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι διαπιστώνει πολύ μεγάλη επιτάχυνση της μετάδοσης του SARS-CoV-2 στις Ηνωμένες Πολιτείες- τα τελευταία 24ωρα το 40% των κρουσμάτων προέρχεται από τις ΗΠΑ- και να θεωρεί πιθανή την εξέλιξη τους σε νέο επίκεντρο της πανδημίας, είναι κατανοητό ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τέτοιες επικίνδυνες αποφάσεις.
Aν εντέλει ο Αμερικανός Πρόεδρος σε δυο έως τρεις εβδομάδες «σπάσει» πράγματι την καραντίνα και άρει τα περιοριστικά μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας, προκειμένου να διασώσει όπως δήλωσε από το προεδρικό βήμα στον Λευκό Οίκο την αμερικανική οικονομία και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της, τότε ίσως να μην έχουμε δει ακόμα « τα χειρότερα».
Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβανονται ως τέτοιες.