Τελευταία ευκαιρία για τη Monte dei Paschi

Τελευταία ευκαιρία για τη Monte dei Paschi

Εντείνει τις προσπάθειές της η ιταλική κυβέρνηση ώστε να διασώσει τη Monte Paschi, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, εν όψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των πανευρωπαϊκών τραπεζικών stress test στις 29 Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times».

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, βασικός στόχος της Ρώμης είναι να αποφύγει να «κουρέψει» πιστωτές της τράπεζας, εξέλιξη που θα αποτελούσε βαρύτατο πλήγμα προς την κυβέρνηση Ρέντσι, λίγους μήνες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου αλλά και που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τον τραπεζικό τομέα, όπως έχει προειδοποιήσει ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», το σχέδιο διάσωσης που προετοιμάζει η Ρώμη περιλαμβάνει την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ με κρατικό χρήμα, στην ανάγκη και με χρήματα των JPMorgan και Mediobanca, ωστόσο είναι αβέβαιο κατά πόσον θα δώσει τη συγκατάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ιταλική κυβέρνηση πιθανότατα παίζει το τελευταίο της χαρτί στην προσπάθειά της να αποφύγει να «κουρέψει» τους ομολογιούχους, ενδεχομένως και τους ανασφάλιστους καταθέτες της Monte dei Paschi. «Είναι η τελευταία προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα να επιλύσει το πρόβλημα της Monte Paschi το οποίο υπάρχει επί χρόνια», σχολιάζει ανώνυμη πηγή. «Μπορεί να λειτουργήσει. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούν να “κουρέψουν” μικροεπενδυτές, πράγμα που δεν θέλει ο Ρέντσι», προσθέτει. Κρίσιμης σημασίας ώστε η διάσωση να πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν είναι αυτή να θεωρηθεί λύση που δίνεται από τον ιδιωτικό τομέα και όχι με δημόσιο χρήμα.

Το σχέδιο της Ρώμης περιλαμβάνει την ενίσχυση του επιδοτούμενου από το κράτος ταμείου διάσωσης Atlante κατά 4,25 δισ. ευρώ. Επιπλέον, κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ θα δοθούν εν μέρει από την κρατική τράπεζα Cassa Depoisiti e Presteti και από κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Στόχος είναι το ταμείο διάσωσης Atlante να τιτλοποιήσει προς πώληση μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Monte dei Paschi ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 50 δισ. ευρώ που διαθέτει η ιταλική τράπεζα σε «κόκκινα» δάνεια. Το ταμείο Atlante σκοπεύει να τιμολογήσει τα δάνεια στο 34% της ονομαστικής τους αξίας, δηλαδή αρκετά υψηλότερα από το 23% όπου είναι σήμερα η τιμή τους στην αγορά. Αλλες τράπεζες, περιλαμβανομένων των JPMorgan και Mediobanca, είναι έτοιμες να ενισχύσουν την προσπάθεια διάσωσης στην περίπτωση που προκύψει χρηματοδοτικό κενό. Αναλυτές εκτιμούν πως θα μπορούσαν να χρειαστούν μέχρι και 7 δισ. ευρώ σε επιπλέον κεφάλαια, αν και Ιταλοί τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι το ποσό θα είναι το μισό.

Για τη Ρώμη θα ήταν επιθυμητό η προσπάθεια διάσωσης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 29 Ιουλίου, οπότε και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των δοκιμασιών αντοχής στις οποίες υποβάλλονται οι συστημικές τράπεζες. Προφανώς υπάρχει η ανησυχία ότι η Monte dei Paschi δεν θα περάσει τα stress test και η Ρώμη θέλει να προλάβει ενδεχόμενο ξέσπασμα πανικού. Την Τρίτη, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε λάβει μια αμφίσημη απόφαση σχετικά με την ευρωπαϊκή οδηγία που ορίζει ως υποχρεωτικό το «κούρεμα» ιδιωτών επενδυτών τραπεζών προτού επιχειρηθεί διάσωση με κρατικό χρήμα. Το ΔΕΕ έκρινε ότι η οδηγία της Κομισιόν είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Από την άλλη πλευρά, το ΔΕΕ έκρινε ότι δεν είναι υποχρεωτικό το «κούρεμα» των ιδιωτών πιστωτών και ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφασίζεται κατά περίπτωση.

470 δισ. χρειάζονται οι τράπεζες της Ε.Ε.

Νέα κεφάλαια, που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 470 δισ. ευρώ, πρέπει να αντλήσουν από τις αγορές οι ευρωπαϊκές τράπεζες τα επόμενα χρόνια ώστε να συμμορφωθούν με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, που προβλέπουν ότι οι τράπεζες πρέπει να διαθέτουν ειδική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων (MREL) που θα χρησιμοποιηθούν πρώτα σε περίπτωση αναδιάρθρωσης μιας τράπεζας. Η εκτίμηση προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) και αποτελεί την πιο συντηρητική εκτίμηση για τα νέα κεφάλαια που πρέπει να αντλήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Στην περίπτωση που εξαιρεθούν τα ανασφάλιστα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης από τα περιουσιακά στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν πρώτα για να απορροφηθεί οποιαδήποτε ζημιά, τότε το ποσόν θα μπορούσε να αυξηθεί στα 790 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την EBA. Αντιθέτως, αν περιληφθούν στην ειδική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που θα απορροφήσουν πρώτα ενδεχόμενες ζημίες (MREL) οι ανασφάλιστες καταθέσεις ύψους άνω των 100 χιλιάδων ευρώ, τότε οι ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών θα περιοριστούν στα 290 δισ. ευρώ.