Τι σημαίνει «συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022» σε απλά ελληνικά; Ότι η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει «παγωμένη» για όλο τον ιδιωτικό τομέα και το 2022 και ότι οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη και του εργαζόμενου ενδεχομένως θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.
Ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ακόμη και αν τροποποιηθούν φέτος, ενδεχομένως να μην χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ. Και ότι τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν μέχρι να επανέλθει η κάθε χώρα μέλος της ΕΕ -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης αφήνοντας πίσω της τη ζημιά της πανδημίας.
Σημαίνει, δηλαδή, ότι τα πρωτογενή ελλείμματα που δημιουργήθηκαν αναγκαστικά μέσα στην πανδημία για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης τόσο του 2020 όσο και του2021, δεν θα κλείσουν με δημοσιονομικά μέτρα αντίστοιχα αυτών που είχαμε υποστεί όλη την προηγούμενη 10ετία. Αλλά θα κλείσουν με τα πρόσθετα έσοδα που θα αποφέρει αυτή καθ? αυτή η ανάκαμψη όταν αυτή θα έρθει.
Εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Απρίλιο αλλά θα χρειαστεί υπομονή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022 για να ανακτηθεί το ΑΕΠ του 2019 δηλαδή τα 186 δις. ευρώ ετησίως.
Συμπερασματικά: στο χθεσινό Eurogroup έκλεισε η παραφιλολογία σχετικά με το αν θα χρειαστεί ένα ακόμη «μνημόνιο» η Ελλάδα. Με τις αγορές ανοικτές και τα επιτόκια χαμηλά, η χρηματοδότηση θα έρχεται από τις εκδόσεις ομολόγων ενώ περιοριστικά μέτρα που θα πληγώσουν την προσπάθεια επιστροφής στην ανάκαμψη δεν θα υπάρξουν.
Έκλεισε επίσης και η παραφιλολογία για το αν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα κληθούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους με το που θα τελειώσουν οι καραντίνες και τα περιοριστικά μέτρα.
Πέραν λοιπόν των μέτρων ύψους 2,5 δις. ευρώ που ανακοινώθηκαν προ ημερών, θα υπάρξει και συνέχεια. Βραχυπρόθεσμα (με νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν μέσα στον Απρίλιο) αλλά και μεσοπρόθεσμα με παρεμβάσεις που θα «πιάσουν» τόσο το β? εξάμηνο της φετινής χρονιάς όσο και ολόκληρο το 2022.
Κάπως έτσι συνόψισε και ο υπουργός Οικονομικών το περιεχόμενο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup επικαλούμενος τρία συμπεράσματα που βγήκαν χθες:
- Τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους.
- Τη διατήρηση των μέτρων στήριξης μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επιστρέψει μέσω της ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας. Ποια είναι η διαφορά; Άλλο να μεγαλώνει το ΑΕΠ και μαζί με αυτό και τα φορολογικά έσοδα και άλλο να αναγκάζεσαι να αυξήσεις τους φορολογικούς συντελεστές για να μαζέψεις περισσότερα έσοδα σε μια πίτα που μικραίνει.
- Την ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.