Με τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών συνεχίζουν να «φλερτάρουν» οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες του κόσμου, με τον S&P 500 να σκαρφαλώνει έως τις 4.429 μονάδες στις συναλλαγές της περασμένης Πέμπτης. Ο δείκτης-καθρέφτης των παγκόσμιων αγορών έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 70% από τα χαμηλά που τον… έσπρωξε ο φόβος της πανδημίας την άνοιξη του 2020 και πολύ εύλογα οι ειδικοί των χρηματιστηρίων προσπαθούν να εκτιμήσουν κατά πόσο υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου.
Το συμπέρασμα που θα μπορούσαμε να πούμε ότι εξάγεται από τις αναλύσεις των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία σοβαρή διόρθωση μέσα στους επόμενους μήνες, ωστόσο η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση θα συνεχιστεί. Παρ’ όλα αυτά, ενδιαφέρον παρουσιάζει η γνώμη του αναλυτή της Capital Economics, Τόμας Μάθιους, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει οι επενδυτές να συνηθίσουν χωρίς «τρελά» κέρδη στο επόμενο διάστημα.
Ο Μάθιους υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020 έχει εξαντληθεί με αποτέλεσμα να είναι πλέον πολύ δύσκολο να δούμε στο εξής εντυπωσιακά κέρδη στις χρηματαγορές.
Την περασμένη Παρασκευή τα χρηματιστήρια έπεσαν από τα ιστορικά τους υψηλά και οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων υποχώρησαν, καθώς οι επενδυτές εμφάνισαν εκ νέου τάσης αποστροφής κινδύνου. Ο λόγος είναι η μετάλλαξη Δέλτα που μας υπενθυμίζει ότι η πανδημία σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει, την ώρα που το ρυθμιστικό «πογκρόμ» στην Κίνα επιδεινώνει το κλίμα.
Κατά τα λοιπά, βέβαια, το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι θετικό αναμένεται να διοχετευθούν στην οικονομία τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης που έχει ο πλανήτης για να γίνει ομαλά η ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα 2-5 χρόνια.
Το μείγμα ιστορικά υψηλών αποτιμήσεων, μεγάλου ράλι από το 2020 έως σήμερα, αβεβαιότητας σε σχέση με την πανδημία και επιφυλακτικότητας σε ό,τι αφορά τους μελλοντικούς «μαύρους κύκνους», κάνει τον Μάθιους να προβλέπει ότι στην επόμενη διετία τα κέρδη των χρηματιστηρίων θα είναι πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με το τελευταίο δωδεκάμηνο.
Σε αυτό συνηγορούν δύο παράγοντες. Ο πρώτος σχετίζεται με τα εταιρικά κέρδη. Ο Μάθιους αμφιβάλλει ότι θα υπάρξουν τόσο μεγάλες εκπλήξεις από το μέτωπο των εταιρικών κερδών που θα δώσουν την απαιτούμενη ώθηση που χρειάζονται οι αγορές για να σημειώσουν «τρελά» κέρδη. Και αυτό γιατί τους τελευταίους μήνες και όσο η πανδημία έδειχνε να βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο, οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη έως το 2023 έφτασαν στα ουράνια.
Όμως τα στοιχεία για την οικονομική ανάκαμψη υποδεικνύουν ότι τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια, η ανάπτυξη φτάνει σε ένα ταβάνι που δύσκολα θα ξεπεράσει. Επομένως, το πιθανότερο είναι να δούμε μέσα στους επόμενους μήνες υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων για τα εταιρικά κέρδη.
Στις αναδυόμενες αγορές, η εικόνα στην Κίνα δεν είναι καθόλου καλή. Η πιο «καυτή» οικονομία του πλανήτη εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης και η ζήτηση για τα προϊόντα της, η οποία έδωσε ώθηση στα εταιρικά κέρδη μέσα στην πανδημία δείχνει να εξασθενεί. Χαμηλότερη ανάπτυξη στην Κίνα είναι κακά μαντάτα για πολλές αναδυόμενες αγορές ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική καθώς συνεπάγεται χαμηλότερη ζήτηση για βιομηχανικά μέταλλα.
Ο δεύτερος παράγοντας που μειώνει τις πιθανότητες «τρελών» κερδών τα επόμενα χρόνια είναι οι αποτιμήσεις. Ο Μάθιους σημειώνει ότι πολύ δύσκολα οι αγορές θα δεχτούν επιπλέον ώθηση από τις αποτιμήσεις, όπως συνέβη μετά τον Μάιο του 2020 και μέχρι σήμερα. Η Capital Economics μάλιστα προβλέπει ότι οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων θα πάρουν και πάλι την ανιούσα, δίνοντας έναν παραπάνω λόγο για να σταματήσει η υπερβολική αύξηση των αποτιμήσεων.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των «safe assets» θα αντισταθμιστούν από μικρότερα risk premia, τα οποία ήδη δείχνουν να ανακτούν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών λόγω πανδημίας. Γι’ αυτούς τους λόγους, ο οίκος εκτιμά ότι τα κέρδη των χρηματιστηρίων θα είναι πολύ μικρότερα τα επόμενα χρόνια.