Μπαίνουμε - ουσιαστικά από σήμερα - στην περίοδο που το πλήθος των μέτρων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση για την αύξηση των φορολογικών εσόδων που θα προέλθουν όχι από την αύξηση των συντελεστών αλλά από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα δοκιμαστούν στην πράξη.
Έχοντας να επιδείξει καλές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στα φορολογικά έσοδα, το οικονομικό επιτελείο θέλει να κάνει το επόμενο χρονικό διάστημα την υπέρβαση με διπλό στόχο: να ενισχύσει την αίσθηση δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει όχι μόνο τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για την παραγωγή των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και ταυτόχρονα, για να παραχθεί το… κάτι παραπάνω που θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση κοινωνικών πολιτικών.
Το «κοινωνικό μέρισμα» από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να χρηματοδοτείται από τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Σήμερα, ολοκληρώνεται η προθεσμία για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Παράταση δεν πρόκειται να υπάρξει. Η κυβέρνηση θέλει να αποκαταστήσει κάποιες αδικίες με νομοθετική ρύθμιση που θα γίνει άμεσα νόμος του κράτους και στη συνέχεια να εφαρμόσει καθολικά το σχέδιο «κάρτες παντού».
Δύο πράγματα εξασφαλίζει αυτή η τροπολογία. Πρώτον ότι θα επιβάλλονται μικρές προμήθειες στις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ (σ.σ θα είναι μειωμένες κατά 50% σε σχέση με τώρα). Και δεύτερον ότι για όσους επαγγελματίες έχουν χρέη, δεν θα επιτρέπεται η μη χορήγηση POS αρκεί ο οφειλέτης να παρέχει σχετικές εγγυήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι λύνονται και δύο βασικά προβλήματα για την αποδοχή των πληρωμών με κάρτα.
Από εκεί και πέρα, οι περίπου 25.000 εποχικές επιχειρήσεις θα έχουν τον χρόνο τους να προσαρμοστούν μέχρι να ανεβάσουν ρολά για τη σεζόν ενώ οι 12.000 που δεν συμμορφώθηκα θα υποστούν τις κυρώσεις. Με το που θα αλλάξει ο μήνας, το Υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει έναν αναλυτικό οδηγό δράσης με τις επόμενες κινήσεις. Μια από αυτές τις δράσεις θα είναι οι εκτεταμένοι έλεγχοι για την διαπίστωση της ύπαρξης POS.
Από τον Μάιο, δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες για ταξί και πάγκους λαϊκών ή οποιοδήποτε άλλο κατάστημα που συναλλάσσεται με καταναλωτές στο να μην δέχεται πληρωμές με κάρτες. Σε τι αποσκοπεί όλο αυτό; Μα στο να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ηλεκτρονικές πληρωμές και μαζί με αυτές και τα έσοδα τόσο από τον ΦΠΑ όσο και από τον φόρο εισοδήματος.
Το δεύτερο test drive αφορά στην εφαρμογή του ελάχιστου εισοδήματος των επαγγελματιών. Όποιος ανοίγει το Taxis συνειδητοποιεί το πώς λειτουργεί στην πράξη το νέο σύστημα και αντιλαμβάνεται επίσης το τι έχει να πληρώσει. Για εκατοντάδες χιλιάδες ο πρόσθετος φόρος θα είναι τετραψήφιος καθώς από το νέο μέτρο το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει πάνω από 800 εκατ. ευρώ.
Τι διακυβεύεται; Αν θα πληρωθούν οι φόροι που θα επιβληθούν, αν θα υπάρξει κύμα αναστολής εργασιών ή όξυνση της φοροδιαφυγής με άλλους τρόπους, π.χ με τη μεταφορά κερδών από τους μη υπαγόμενους στο νέο σύστημα, σε αυτούς που υπάγονται.
Το 3ο κομμάτι αφορά στους νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΑΑΔΕ. To επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει πλήθος ελέγχων ενώ στο στόχαστρο φαίνεται να μπαίνουν φέτος πάνω από 120.000 ΑΦΜ. Μεταξύ των ελέγχων:
- Έλεγχος συμμόρφωσης προβλεπόμενου αριθμού καταχώρησης ακινήτου (ΑΜΑ) στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το 2023.
- Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με τουριστικά καταλύματα, για τα φορολογικά έτη 2020-2021.
- Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών.
- Ενέργειες παροχής στοιχείων από ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας.
- Διενέργεια διασταύρωσης δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022.
- Εντοπισμός αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων έτους 2018
- Αξιοποίηση δεδομένων myDATA για μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το έτος 2022.