Την πιθανότητα αλλαγών τόσο αναφορικά με το όριο αποδείξεων, όσο και για τα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν σήμερα, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Παράλληλα, τόνισε πως βασικός στόχος είναι να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά μετά το πλήγμα της πανδημίας στα εισοδήματά τους, με γνώμονα όμως, τις «αντοχές» των διαθεσίμων του Δημοσίου.
Mιλώντας στο MEGA, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών ανέφερε σχετικά με το όριο συλλογής αποδείξεων είπε ότι «υπάρχει βίαιη πτώση της κατανάλωσης που οφείλεται στο lockdown. Βέβαια, υπάρχει και σοβαρή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Υπολογίζω αύξηση 8-10% σε σχέση με το τι θα συνέβαινε χωρίς την πανδημία. Θα μετρήσουμε κατανάλωση του 2020, θα δούμε τι προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις και θα δούμε ποια είναι η μείωση» ανέφερε, τονίζοντας ότι για το περασμένος έτος, θα είναι λιγότερο από το 30% που ισχύει τώρα.
Όπως είπε, επανεξέταση θα υπάρξει και για τα τεκμήρια, για τα οποία υποστήριξε ότι «το ζήτημα είναι αρκετά διττό. Για παράδειγμα υπάρχουν τα μέτρα στήριξης που είναι αφορολόγητα και στην ουσία στηρίζουν τη βιωσιμότητα . Αναγκαστικά θα πρέπει να ξανά δούμε τα τεκμήρια. Προφανώς θα λειτουργήσουν, αλλά το πώς θα λειτουργήσουν είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Είναι η πιο δύσκολη πλευρά καθώς θα πρέπει να εξετασθούν και τα δεδομένα των προγραμμάτων στήριξης. Θα εξετασθεί το επόμενο διάστημα».
Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχουν, ήδη, ληφθεί όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και η κάλυψη παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερο αυτούς που πλήττονται.
Σε ό,τι αφορά στον έκτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έκανε λόγο ότι «βασικό χαρακτηριστικό για να λάβεις επιστρεπτέα προκαταβολή είναι να παρουσιάζεις μείωση τζίρου. Στον τελευταίο κύκλο, 260.000 επιχειρήσεις, ενώ είχαν αύξηση τζίρου και έκαναν αίτηση για την επιστρεπτέα».