Θα αποτελέσει η ελληνική κτηματαγορά ευρωπαϊκή εξαίρεση;
Shutterstock
Shutterstock

Θα αποτελέσει η ελληνική κτηματαγορά ευρωπαϊκή εξαίρεση;

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών των ακινήτων σε ένα μεγάλο αριθμό εντός και εκτός Ευρώπη. Με βασική αιτία την αύξηση των επιτοκίων που έχει αυξήσει το κόστος χρήματος και μία σειρά δυσκολιών σε μεγάλα deals επί ευρωπαϊκού εδάφους, οι οιωνοί για το ευρωπαϊκό real estate δεν είναι καλοί.

Πράγματι, όταν η αναχρηματοδότηση κτιρίου γραφείων στο City του Λονδίνου ή η πώληση του πύργου της Commerzbank στο Βερολίνο, συναντούν σοβαρές δυσκολίες να ολοκληρωθούν, δε χρειάζεται να είναι κάποιος μάντης για να προβλέψει τα κακά που έρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων.

Το κακό σενάριο προβλέπει ότι οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών ακινήτων θα υποχωρήσουν σημαντικά και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη δημιουργία μιας νέας «γενιάς» χρεοστασίου. Εν μέσω όλων αυτών των προβλέψεων το ερώτημα είναι πώς θα «κινηθεί» η ελληνική αγορά ακινήτων.

Με δεδομένο ότι το ελληνικό real estate είναι μικρό σε μέγεθος και πάσχει από έλλειψη αποθέματος και οι εργολάβοι, λόγω της κρίσης των προηγούμενων χρόνων, έχουν αποφύγει τα μεγάλα «ανοίγματα», οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να αποτελέσει εξαίρεση.

Εξάλλου, όπως αναφέρει αναλυτής στο Liberal Markets, ο κορονοϊός αποτέλεσε crash test για το ελληνικό real estate το οποίο κατάφερε να βγει με ελάχιστες απώλειες από τα αλλεπάλληλα lockdowns, την κατάρρευση των κινεζικών επενδύσεων και το, έστω προσωρινό, «πάγωμα» των συναλλαγών.

Ενώ δηλαδή, τότε, οι Κασσάνδρες προέβλεπαν φαινόμενα μαζικών πωλητηρίων ακινήτων ιδίως από ιδιοκτήτες που είχαν δανειστεί για να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους με στόχο να τα μετατρέψουν σε Airbnb, τελικά αυτό δεν συνέβη.

Επίσης, η ανθεκτικό της ελληνικής αγοράς ακινήτων σχετίζεται με μία σειρά παραγόντων, όπως η απουσία επαρκούς αποθέματος ακινήτων λόγω και μεγάλου αριθμού αγοραπωλησιών που πραγματοποιούνται σταθερά από τα τέλη του 2016 και μετά, που διατηρεί τη ζήτηση σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Αποτέλεσμα; Όσο η ζήτηση παραμένει υψηλή τόσο οι τιμές θα ενισχύονται υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι το outlook της οικονομίας θα παραμένει θετικό.

To απόθεμα ποιοτικών ακινήτων θα αργήσει να αυξηθεί. Λόγω και της εκτόξευσης του κόστους ανέγερσης μίας οικοδομής, νέα projects που υλοποιούνται με ζημιά θα ανασταλούν τουλάχιστον μέχρι το φαινόμενο των ανατιμήσεων τεθεί υπό έλεγχο.

Έτσι, οι τιμές των παλαιών ιδιοκτησιών θα αυξηθούν, ενώ όσα καινούργια βγαίνουν στην αγορά θα διατίθενται ακριβότερα, σε σχέση με την περίοδο πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης. Με άλλα λόγια, οι τιμές παλαιών και νεόδμητων δεν θα σταματήσουν να αυξάνονται, με την άνοδο να τροφοδοτούν και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας.

Ένας ακόμη από τους βασικούς παράγοντες που στηρίζει το θετικό σενάριο του ελληνικού real estate σχετίζεται με τον τουρισμό. Φέτος, βάσει όλων των ενδείξεων και των τουριστικών κρατήσεων, οι αφίξεις θα ξεπεράσουν σε σημαντικό βαθμό τα επίπεδα του 2019. Οι καλές επιδόσεις του τουρισμού, όπως εξηγούν αναλυτές, επηρεάζουν θετικά την αγορά ακινήτων η οποία απορροφά εισερχόμενη ρευστότητα μέσω είτε βραχυπρόθεσμων είτε τουριστικών ενοικιάσεων.

Εάν, δε, οι καλές αυτές επιδόσεις επιμηκυνθούν-όπως συνέβη φέτος- κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς- τότε σημαντικός αριθμός κατοικιών θα παραμείνουν ενοικιασμένες μέσω Airbnb. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση των μισθωμάτων στις μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις ή θα τροφοδοτήσει νέα deals.

Σίγουρα η αύξηση του κόστους του χρήματος δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει τον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων στα ελληνικά ακίνητα. Ωστόσο, όσο η ζήτηση θα είναι υψηλότερη της προσφοράς, τόσο η υποχώρηση των τιμών θα έχει περιορισμένες πιθανότητες να συμβεί.