Ο πληθωρισμός της οικοδομής έτρεξε τον Φεβρουάριο με ρυθμό άνω του 9% δηλαδή υψηλότερο και από αυτόν του δείκτη τιμών καταναλωτή. Και επειδή τα χειρότερα είναι μπροστά -ειδικά για τα καύσιμα και τα μέταλλα- το πραγματικό ερώτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι αν αυτός ο ρυθμός αύξησης των τιμών θα ανακόψει την οικοδομική δραστηριότητα η αναθέρμανση της οποίας τους τελευταίους μήνες έχει στηρίξει πολύ το ΑΕΠ της χώρας.
Ο προβληματισμός είναι μεγάλος στις τάξεις των εργολάβων. Αν βάλουν μπροστά οικοδομή με τις σημερινές υψηλότερες τιμές διατρέχουν τον κίνδυνο να τους μείνουν απούλητα διαμερίσματα και να επαναληφθεί – για διαφορετικούς λόγους αυτή τη φορά- το … έργο του 2008 και του 2009 όταν η κρίση που έπληξε πρώτα την οικοδομή και μετά ολόκληρη τη χώρα έφερε τους κατασκευαστές -ειδικ70ά τους νεότερους στο χώρο- με εγκλωβισμένα κεφάλαια σε έτοιμα διαμερίσματα που παρέμεναν στα αζήτητα για χρόνια.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι άκρως ανησυχητικά. Τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός της οικοδομής έτρεξε με ρυθμό 9% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ενώ οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν διψήφιες μεταβολές στις ακόλουθες κατηγορίες: στην ηλεκτρική ενέργεια με αύξηση 71,4%, στο πετρέλαιο κίνησης με ποσοστό 26,1%, στον σίδηρο οπλισμού με ποσοστό 19,1% και στους αγωγούς από χαλκό με ποσοστό 17%. Ακριβότερα κατά 14,2% πωλούνται τα τούβλα και κατά 12,9% οι χαλκοσωλήνες.
Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; Ότι έχουν επηρεαστεί όλα τα στάδια της οικοδομής. Από τα σκαπτικά (λόγω πετρελαίου) και τον σκελετό (λόγω σιδήρου) μέχρι τα υδραυλικά και τα ηλεκτρολογικά. Εντυπωσιακές είναι και οι αυξήσεις από μήνα σε μήνα. Από τον Ιανουάριο στον Φεβρουάριο, τα τούβλα αυξήθηκαν κατά 3,5%, οι χάλκινοι αγωγοί κατά 3,2%, ο σίδηρος οπλισμού κατά 2,5%, τα ξύλινα παράθυρα κατά 2,4%, οι σωλήνες χαλκού το ίδιο και τα κουφώματα αλουμινίου κατά 2,2%.
Το ποια θα είναι η συνέπεια αυτών των μεταβολών στην αγορά ακινήτων, μένει να φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι προφανές ότι αυτές οι ανατιμήσεις που σπρώχνουν την τιμή ανέγερσης ενός τετραγωνικού πάνω και από τα 1200-1300 ευρώ, θα πιέσουν προς τα πάνω και τις τιμές πώλησης. Το ζήτημα είναι αν θα εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τιμών καθώς ήδη οι τιμές ανεβαίνουν τα τελευταία τρία χρόνια και δεν σταμάτησαν ούτε μέσα στην πανδημία.
Αντέχουν οι υποψήφιοι αγοραστές να πληρώνουν 2500 και 3000 ευρώ για ένα νεόδμητο ακίνητο τη στιγμή που τα εισοδήματα δεν έχουν ανέβει ακόμη ουσιαστικά αλλά και την ώρα που οι τράπεζες θέτουν ακριβά κριτήρια για να δανειοδοτήσουν (σ.σ να μην ξεπερνάει το δάνειο το 70-75% της αξίας του ακινήτου κλπ). Αν διαπιστωθεί κάμψη στη ζήτηση είναι πιθανό να «φρενάρει» και η οικοδομική δραστηριότητα έστω και προσωρινά. Κάτι που όλοι απεύχονται καθώς η οικοδομή αποτελεί και σε αυτή τη φάση στηλοβάτη του ΑΕΠ.