Θα μας χτυπήσει «πληθωριστικό κύμα» το πρώτο τρίμηνο;
Shutterstock
Shutterstock

Θα μας χτυπήσει «πληθωριστικό κύμα» το πρώτο τρίμηνο;

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, όσοι ασχολούνται με τα πληθωρισμού και την πορεία των τιμών, προειδοποιούσαν εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι με την αλλαγή του έτους, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να κινηθεί και σε υψηλότερα επίπεδα πριν ακολουθήσει και πάλι την πτωτική του πορεία. Τότε που γίνονταν αυτές οι συζητήσεις, υπήρχε στο μυαλό των υποστηρικτών αυτής της άποψης το ότι θα «κοστίσει» η απόσυρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Προς το παρόν, εδώ στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να επηρεαζόμαστε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Ιανουάριος μας βρίσκει με ένα «πράσινο τιμολόγιο» φθηνότερο από αυτό που θα μπορούσε να βρει ο καταναλωτής το Δεκέμβριο με ενεργές τις οριζόντιες επιδοτήσεις ενώ, προς το παρόν, η χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος για το α’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου (σ.σ διαμορφώνεται κάτω από τα 100 ευρώ) δείχνει ότι δεν υπάρχει λόγος αύξησης των τιμών.

Σε αυτή την παράμετρο, ήρθαν να προστεθεί ο αστάθμητος παράγοντας: οι επιθέσεις των Χούθι, η απάντηση των ΗΠΑ και η αλλαγή δρομολογίων για να ξεφύγουν τα εμπορικά πλοία από την Ερυθρά θάλασσα που έχει εκτοξεύσει του ναύλους.

Η εβδομάδα ξεκινάει με την τιμή του μπρεντ στα 78 δολάρια ενώ ουδείς γνωρίζει αν η άνοδος που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην τιμή του πετρελαίου θα συνεχιστεί επηρεάζοντας και πάλι τις τιμές των άλλων προϊόντων. Από την άλλη, εμείς στην Ελλάδα έχουμε και τα δικά μας προβλήματα και αυτά δεν είναι άλλα από τις τιμές των τροφίμων.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και αυτά που έχουν ενεργοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, θα χρειαστεί καιρός για να αποδώσουν. Άλλωστε, τώρα που μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα, δύσκολα θα έχουμε αποκλιμάκωση στις τιμές των τροφίμων.

Η προσπάθεια αποκλιμάκωσης με τελικό στόχο να διαμορφωθεί ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή στο 2,6% για το σύνολο τα χρονιάς, ουσιαστικά θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο και μετά καθώς πλέον οι φετινές τιμές θα συγκρίνονται με τις πολύ υψηλές του 1ου τριμήνου του 2023. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των ενεργειακών προϊόντων αλλά και των τροφίμων.