Η ελληνική οικονομία θα καταγράψει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ της την τριετία 2021-2024, ξεπερνώντας το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν θετικές προοπτικές καθώς μειώνουν τα NPEs μέσω του προγράμματος Ηρακλής, εκτιμά η Standard & Poor’s σε νέα της έκθεση.
Ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει πως οι κινήσεις της κυβέρνησης με τη στήριξη των κεφαλαίων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για τη μείωση των ελλειμμάτων την επόμενη τριετία.
Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, οι αναλυτές της S&P σημειώνουν ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές για την προσφορά και τη ζήτηση πιστώσεων. Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ότι υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για το ρυθμό ανάκαμψης, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημικής κρίσης και της ενδεχόμενης επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν και τον τουρισμό.
Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τα κόκκινα δάνεια κατά περισσότερα από 30 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων να έχει μειωθεί κατά 5% το 2020, αναφέρει η έκθεση, επισημαίνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα Cairo της Eurobank. Παράλληλα, τονίζει ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να πέσει κάτω από το 20% στα τέλη του 2022.
Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ένα rebound κοντά στο 5% για το τρέχον έτος, σε αντιστάθμισμα της ύφεσης 8,3% που καταγράφηκε το 2020. Η εσωτερική ζήτηση αναμένεται να διατηρηθεί, ενώ ο τουρισμός δεν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019.
Την ίδια στιγμή οι επόμενοι 12-18 μήνες είναι κρίσιμοι για τα ρίσκο και τη ρευστότητα των τραπεζών, προκειμένου αυτές να εναρμονιστούν με τα μορατόρια και την πτώση των κόκκινων δανείων, ενώ η εσωτερική ζήτηση αυξάνεται. Όπως σημειώνει η έκθεση, οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να στηρίξουν ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας, όπως επίσης και μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο ρυθμός χορήγησης νέων δανείων αναμένεται να ισορροπήσει, ενώ πρόκληση για τις τράπεζες αποτελεί η ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, αναφέρει η S&P, εκτιμώντας ότι τo χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και οι περικοπές του λειτουργικού κόστους, λόγω της συρρίκνωσης των καταστημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού, αναμένεται να ενισχύσουν την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.