Τι βλέπει το City του Λονδίνου για την ελληνική οικονομία - Προκλήσεις και ευκαιρίες

Τι βλέπει το City του Λονδίνου για την ελληνική οικονομία - Προκλήσεις και ευκαιρίες

Μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις τελειώνει. Από την πανδημία, την κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τον πληθωρισμό το… «δίσεκτο» 2021 αποτελεί σε λίγες μέρες παρελθόν. Το στοίχημα για την ελληνική οικονομία είναι να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Το Liberal Markets επικοινώνησε με στελέχη οίκων αξιολόγησης και επενδυτικών ταμείων στο City του Λονδίνου, που «χτυπά η καρδιά» των αγορών. Τα οποία διατηρώντας την ανωνυμία τους μεταφέρουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία το 2022. Τι θα κρίνει πιθανή αναβάθμιση, τι βλέπουν για τα ελληνικά ομόλογα, το Ταμείο Ανάκαμψης και την ανάπτυξη του 2022.

Η πρώτη πρόκληση είναι το ελληνικό κράτος να συνεχίσει να δανείζεται φθηνά, μέχρι να έρθει η επενδυτική βαθμίδα και να μπορεί να ενταχθεί στο κανονικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Το να κατακτήσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, εξαρτάται εν πολλοίς από την ευελιξία που θα δείξει η ΕΚΤ έναντι των ελληνικών ομολόγων. Η αναφορά της Κριστίν Λαγκάρντ στη χώρα μας και η ευελιξία που αναμένεται να δοθεί μετά τη λήξη του PEPP, δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες στην αγορά πως η χώρα θα συνεχίσει να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους. 

Το γεγονός μάλιστα πως ο ορίζοντας της ευελιξίας αυτής φαίνεται να είναι μετά το 2022, δημιουργεί την ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, να «κερδίσει» χρόνο μέχρι να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. 

Το δεύτερο στοίχημα για την ελληνική οικονομία είναι το δημόσιο χρέος. Το οποίο παραμένει υψηλό. Οι αναλυτές εκτιμούν πως θα μειωθεί το 2022, ωστόσο θα αργήσει να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτό αναμένεται από το 2023 και ύστερα. Επομένως η δημοσιονομική ισορροπία και  η μείωση των ελλειμμάτων είναι ένας δεύτερος παράγοντας που θα κρίνει πιθανή επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2022. 

Η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών αποτελεί ένα ακόμα «στοίχημα» για τη χώρα. Όπως αναφέρεται στο City, όπου «χτυπά» η καρδιά των αγορών, οι συστημικές τράπεζες έχουν κάνει μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση μείωσης των κόκκινων δανείων. Μια προσπάθεια που πρέπει όμως να συνεχιστεί και να οδηγήσει και το 2022 σε αυξημένη κερδοφορία. 

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω πως θα πουληθούν κόκκινα δάνεια μέσω του Ηρακλής από 11-20 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα υπάρχουν όμως φόβοι για δημιουργία νέου κύματος κόκκινων δανείων εξαιτίας της πανδημίας. Αυτά υπολογίζονται από 5-7 δισ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά στο ύψος της ανάπτυξης οι εκτιμήσεις ποικίλουν. Η ουσία όμως είναι πως οι συνομιλητές βλέπουν ανάπτυξη διαρκείας. Αυτή θα πυροδοτηθεί από το πρόγραμμα επενδύσεων και βεβαίως το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν θα αφορά μόνο το 2022, αλλά και το 2023 ίσως και παραπάνω. Όσο περνά ο καιρός ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα «πέφτει», ωστόσο θα είναι σταθερά ισχυρός. 

Η τελευταία μεγάλη πρόκληση είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Το οποίο ναι μεν θα διοχετεύσει τεράστια ποσά για επενδύσεις που έχουν να κάνουν με τομείς της ελληνικής οικονομίας που υστερεί σημαντικά (ψηφιακή και πράσινη μετάβαση), ναι μεν θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη την ελληνική οικονομία προκαλώντας μόχλευση των κεφαλαίων που θα διοχετευθούν σε αυτήν, αλλά… θα μπορούν να απορροφηθούν; 

Πρόκειται για μία πρόκληση που αφορά τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης και κυρίως του νότου. «Cash on the table», όπως λένε, το αν θα καταφέρουμε να τα πάρουμε είναι …άλλη υπόθεση. Και εδώ ακριβώς έρχεται η αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων. Που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία, θα δώσουν κίνητρα για επενδύσεις, θα ελέγχουν παράλληλα που κατευθύνονται τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα οδηγήσουν σε άμεση απορρόφηση των κονδυλίων. Το μεγαλύτερο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας για να καταγράψει βιώσιμους και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι η απορρόφηση των κονδυλίων. Κάτι που αν συμβεί με σωστό τρόπο, θα … «απογειώσει» την ελληνική οικονομία, που είναι ιδιαίτερα ευνοημένη από τον μηχανισμό στήριξης.