Φθηνό χρήμα στην αγορά, ύψους 12 δισ. ευρώ, μέσα στο 2020 αναμένεται να εισρεύσει μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενεργοποιήσει ένα νέο, μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αξίας έως 750 δισ. ευρώ. Για πρώτη φορά τα ελληνικά ομόλογα θα περιληφθούν σε ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι έχουν χαμηλή αξιολόγηση από τους οίκους.
Επί της ουσίας η ΕΚΤ με το νέο πρόγραμμα με τον τίτλο Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP (Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης για την αγορά ομολόγων εν μέσω πανδημίας), θα αγοράζει όχι μόνο κρατικά ομόλογα, αλλά και εταιρικά.
Ουσιαστικά, η Κεντρική Τράπεζα αγοράζει ομόλογα στην ονομαστική τους αξία, απελευθερώνοντας έτσι ρευστότητα από τράπεζες και επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο τα ταμεία των τραπεζών αναμένεται να γεμίσουν με χρήματα, τα οποία διοχετεύονται στην αγορά με τη μορφή δανείων. Οι τράπεζες δηλαδή, δανείζονται με μηδενικό σχεδόν κόστος, το οποίο διοχετεύουν στην ελληνική αγορά στις επιχειρήσεις.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική οικονομία και τις αγορές της χώρας καθώς η ΕΚΤ παρακάμπτει τον βασικό κανόνα των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με τον οποίο είναι επιλέξιμα για αγορά από την κεντρική τράπεζα μόνο τα ομόλογα που έχουν την επενδυτική διαβάθμιση (investment grade). Αυτός ο κανόνας ήταν που στο παρελθόν είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ελληνική οικονομία δεδομένου ότι δεν μπορούσε να συμμετάσχει στα προγράμματα που είχαν ενεργοποιηθεί από τον προηγούμενο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι. Η Ελλάδα έβλεπε τις άλλες χώρες να δανείζονται φθηνά και ταυτόχρονα υποχωρούν οι αποδόσεις των τίτλων τους να υποχωρούν.
Το ποσό των περίπου 12 δισ. ευρώ θα κατανεμηθεί ως το τέλος του έτους σε μηνιαίες αγορές ομολόγων. Το ποσό αυτό θεωρείται επαρκές, αναφέρει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, προσφέροντας την απαιτούμενη υποστήριξη με στόχο να μείνουν χαμηλά οι αποδόσεις και κατά συνέπεια το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι επιπτώσεις της νόσου έχουν εκτοξεύσεις τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων. Το γεγονός όμως ότι το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε πριν την επιδημία σε έξοδο στις αγορές, δανειζόμενη με χαμηλό επιτόκιο, βοήθησε σημαντικά καθώς για φέτος έχουν καλυφθεί οι υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου.
Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς τίτλου είχε υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,9% τον Φεβρουάριο, χθες πλησίασε το 4%, επίπεδο απαγορευτικό για χρηματοδότηση του Δημοσίου. Με τη στήριξη της ΕΚΤ πλέον ξαναβρίσκεται στις αγορές δανειζόμενη με πολύ χαμηλά επιτόκια.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη χώρα μας η απόφαση της ΕΚΤ καθώς για πρώτη φορά από όταν ξεκίνησε το QE γίνονται αποδεκτοί οι ελληνικοί τίτλοι.
Όπως επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, απόφαση δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, κάτι που αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Τι αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη
Η ένταξη της Ελλάδας στα 750 δισ. ευρώ και στο καθεστώς QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, που αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού της χώρας και εξασφαλίζει μεγάλη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, δεν έγινε τυχαία και από μόνη της, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
«Είναι τεράστια προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς έγινε έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο ίδιος χθες το πρωί με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ κ ο Τσίπρας επί 4,5 χρόνια», προσθέτουν.
Ενήμεροι για το θέμα ήταν μόνο ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Διαβάστε ακόμα:
- Κορονοϊός: Πρόγραμμα «μαμούθ» για αγορά τίτλων 750 δισ. ευρώ από ΕΚΤ