Τι κρύβει το «φλερτ» των τραπεζών με το Bitcoin

Τι κρύβει το «φλερτ» των τραπεζών με το Bitcoin

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η είδηση ότι οι τράπεζες θέλουν να μάθουν όλα τα μυστικά του Bitcoin και να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του προκάλεσε εντύπωση στην αγορά, όμως όσοι βιάστηκαν να πουν ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα νικήθηκε ή ότι φλερτάρει με το ψηφιακό νόμισμα μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Μπορεί το κεντροποιημένο σύστημα των τραπεζών να ωφεληθεί από την τεχνολογία Blockchain που χρησιμοποιεί το Bitcoin ή μήπως οι τράπεζες αποφάσισαν να λειτουργήσουν σύμφωνα με το ρητό «κράτα τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς ακόμη πιο κοντά»;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είτε είναι κάποιος «οπαδός» του Bitcoin, είτε πιστεύει ότι το ψηφιακό αυτό νόμισμα αποτελεί απλώς μία... τρύπα στο σύστημα που δημιούργησε η ψηφιακή τεχνολογία και η οποία θα «κλείσει» στην πορεία, το σίγουρο είναι ότι στον τραπεζικό κόσμο κυριαρχεί μία «αναστάτωση». Και η αναστάτωση μπορεί να φέρει αλλαγές…

Το βασικό πρόβλημα με το συγκεκριμένο μέσο συναλλαγών είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί στα στενά πλαίσια των ρυθμιστικών Αρχών. Είναι, με λίγα λόγια, ανεξέλεγκτο, άρα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο υφιστάμενο σύστημα.

Κάποιοι λένε ότι τα ψηφιακά νομίσματα δρομολογούν μία παγκόσμια αλλαγή που έχουμε αιώνες να δούμε και επιρρίπτουν τις… ευθύνες της έντονης κριτικής που δέχονται ψηφιακές επινοήσεις, όπως το Bitcoin, σε όλους αυτούς που δεν θέλουν να χάσουν τα κεκτημένα.

Στην αρχή το Bitcoin περνούσε σχεδόν απαρατήρητο, ενώ ακόμη και όσοι ασχολούνταν μαζί του δύσκολα πίστευαν ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή να πρωταγωνιστήσει ως μέσο συναλλαγής. Οι προβλέψεις, μάλιστα, έδιναν λίγες πιθανότητες επιβίωσής του μέχρι σήμερα.

Και αν ο πολύς Jamie Dimon της JPMorgan πιστεύει ότι το Bitcoin ως μέσο συναλλαγής δεν έχει μέλλον, χαρακτηρίζοντάς το απλώς «χαριτωμένο», η τεχνολογία που γεννάει και συντηρεί το ψηφιακό νόμισμα ίσως αποδειχθεί πολύ σημαντική για τις τράπεζες.

Μέσα στο 2015 μερικοί από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στον κόσμο, όπως και η JPMorgan, αποφάσισαν να επενδύσουν στην τεχνολογία Blockchain, η οποία ενεργοποιεί το αποκεντροποιημένο δίκτυο του Bitcoin, καταγράφοντας το σύνολο των συναλλαγών μέσω χιλιάδων «κόμβων». Και δεν είναι μόνο οι τράπεζες. Μεγάλα hedge funds και εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να αξιολογήσουν το όφελος που μπορούν να έχουν από τα «μυστικά» του Bitcoin.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πραγματικό μη ελεγχόμενο νόμισμα στον κόσμο. Δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που θα το ανεχτεί για πολύ. Φαίνεται χαριτωμένο τώρα, αλλά δεν θα υπάρξει κανένα νόμισμα που θα ξεφεύγει από τον έλεγχο των κυβερνήσεων. Η τεχνολογία Blockchain θα χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την μεταφορά νομισμάτων, αλλά θα είναι σε δολάρια», δήλωσε ο Dimon σε συνέντευξή του στο περιοδικό Fortune τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Dimon χρησιμοποιεί τον όρο «νόμισμα» και όχι «χρήμα». Σήμερα, οι τράπεζες μεταφέρουν κεφάλαια στο τέλος κάθε ημέρας, μέσω παρτίδων συναλλαγών, σε έναν παρόμοιο τρόπο με την τεχνολογία Blockchain, αλλά πολύ πιο αργά, σε καθημερινές δόσεις και όχι κάθε δέκα λεπτά. Επίσης, κάποιος τρίτος πρέπει να μεταφέρει τα κεφάλαια αυτά, ενώ υπάρχουν και οι διαδικασίες έγκρισης από τη μία τράπεζα στον ενδιάμεσο και στην άλλη τράπεζα.

Αυτό που επιδιώκουν οι τράπεζες είναι να μεταφέρουν κεφάλαια πιο αποτελεσματικά, γρήγορα και φθηνά, καθιστώντας τις συναλλαγές περισσότερο… ψηφιακές. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εταιρεία R3 ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με πολλές μεγάλες τράπεζες που θέλουν να ενσωματώσουν την τεχνολογία Blockchain στα συστήματά τους. Μέσα στο 2015 πάνω από 40 τράπεζες (μεταξύ των οποίων ηχηρά ονόματα όπως JPMorgan, Citigroup, Bank of America) έχουν συμφωνήσει με την R3, φέρνοντας το Bitcoin… πιο κοντά με τις τράπεζες.

Μπορεί η τεχνολογία αυτή να αλλάξει για πάντα τις συναλλαγές; Στην κοινότητα του Bitcoin πολλοί πιστεύουν ότι οι τράπεζες θέλουν να πολεμήσουν το ψηφιακό νόμισμα… από μέσα και γι' αυτό επιθυμούν διακαώς να μάθουν την τεχνολογία του.

Αναλυτές από την πλευρά τους εκτιμούν ότι δεν έχουμε δει… τίποτα ακόμη σε o,τι αφορά τη μετάλλαξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου λόγω των τεράστιων δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας.

Το ενισχυμένο ενδιαφέρον γύρω από την υπόθεση «Bitcoin» είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του να διπλασιαστεί μέσα στο 2015, μετά το πλήγμα που δέχτηκε το ψηφιακό νόμισμα το 2014, όταν κατέρρευσε η πλατφόρμα συναλλαγών Mt. Gox. Σήμερα η τιμή του Bitcoin διαμορφώνεται περί τα 455 δολάρια, έχοντας καταγράψει, σύμφωνα με το Coindesk, ιστορικό υψηλό το 2013 στα 979 δολάρια.

Αναλυτές προβλέπουν ότι το 2016 θα είναι μία χρονιά ανόδου λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, ωστόσο προειδοποιούν πως θα πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεχτικός σε μία αγορά που είναι αρκετά νέα και ευάλωτη σε αρκετούς αστάθμητους παράγοντες.