O αναμενόμενος μετασχηματισμός, θα λειτουργήσει κατά τη γνώμη μας σαν αμαρτισέρ απέναντι στις κακοτοπιές και στα στραβοπατήματα της κυβέρνησης και σαν εκτόνωση των πιέσεων και των συσχετισμών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κυβερνώντος κόμματος. Μπορεί η αντιπολίτευση να ονειρεύεται φθορές και καταρρεύσεις, όμως αυτές οι επιθυμίες, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Η διαφορά ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα παραμένει σε διψήφια ποσοστά. Ο «κανένας» παραμένει ακόμα, ως η δεύτερη επιλογή στην καταλληλότητα των προσώπων για την θέση του πρωθυπουργού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται στο 43,1%. Ο «κανένας» της Ομηρικής Οδύσσειας, επιλέγεται σε υψηλότερη θέση από τον αρχηγό του Σύριζα, γεγονός που αποδεικνύει ότι το «μεγάλο ατού» της αντιπολίτευσης, έχει απογυμνωθεί πλήρως, από τα στοιχεία που αναζητούν οι πολίτες σε έναν πολιτικό αρχηγό, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που έζησε και ζει η χώρα, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και των μεγάλης έκτασης πυρκαγιών.
Είναι φανερό ότι ο αρνητικός, αντιδραστικός και καταγγελτικός λόγος που «παίρνει σβάρνα» ακόμα και τα παιδιά του πρωθυπουργού της χώρας, δεν προσελκύει τους πολίτες. Είναι επίσης φανερό, ότι οι εναλλακτικές που προτείνει ο αρχηγός του Σύριζα, δεν συγκινούν τους πολίτες και δεν τους πείθουν ότι είναι εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές. Η δε ζημιά που προκαλούν οι επαμφοτερίζουσες απόψεις των αρχηγικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εμβόλια, φαίνεται ότι δεν είναι αναστρέψιμη.
Δεν είναι, δε, καθόλου τυχαίο το γεγονός, ότι σχεδόν το 60% των πολιτών, διάκειται θετικά προς τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση για την ανακούφιση των πυρόπληκτων και προς την επιλογή του Σταύρου Μπένου ως προέδρου της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.
Η κόπωση των πολιτών από την πανδημία καταγράφεται με το 55% να κρίνει αρνητικά τη διαχείριση της κατάστασης στην περίοδο που βρισκόμαστε τώρα. Το ίδιο συμβαίνει με το 76% των συμμετεχόντων στην έρευνα, που θεωρεί ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να έχει ελέγξει πιο αποτελεσματικά την εξάπλωση των πυρκαγιών.
Παρ’ όλα αυτά, δεν χάθηκε ούτε η γενικότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, αλλά ούτε και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σχεδόν ένας στους δυο Έλληνες, από το δείγμα της δημοσκόπησης της GPO στα «Νέα», επιθυμούν να υπάρξει ανασχηματισμός, που θα έχει έναν «τιμωρητικό» χαρακτήρα απέναντι σε πρόσωπα που διαχειρίστηκαν το ζήτημα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Επομένως, οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτά τα πρόσωπα, θα εκτονώσει τις πιέσεις και τον αρνητισμό της κοινής γνώμης και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να σχεδιάσει τις απαραίτητες αλλαγές και προσαρμογές του κρατικού μηχανισμού, απέναντι στις νέες συνθήκες και στα νέα δεδομένα, που εκ των πραγμάτων δυσκόλεψαν την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Εκτός από αυτές τις αλλαγές και πέρα από τα υπουργεία τα οποία λειτουργούν κάτω από το καθεστώς «business as usual», υπάρχει και η αλλαγή σε πρόσωπα, που θα μπορούσε να δώσει μια μεγαλύτερη δυναμική στην οικονομία. Ίσως, η επιθυμία γι’ αυτές οι αλλαγές, να μην καταγράφεται στο δείγμα της δημοσκόπησης, όμως είναι ορατή στους παράγοντες της πραγματικής οικονομίας.
Τα αποτελέσματα της πραγματικής οικονομίας, η αύξηση του ΑΕΠ, η αποκλιμάκωση της ανεργίας, είναι τα στοιχεία που θα κρίνουν την κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις για τη διαχείριση των πυρκαγιών και της υγειονομική κρίσης, θα φανεί ότι είναι ήσσονος σημασίας, μπροστά στη θετική ανταπόκριση των πολιτών στη θετική επανεκκίνηση της οικονομίας. Επομένως, κατά τη γνώμη μας, η επιλογή των ανθρώπων που θα στελεχώνουν τα αρμόδια υπουργεία είναι και η πιο κρίσιμη.
Όπως έγραφε προχθές ο Θανάσης Μαυρίδης στο άρθρο του: «Οι αγορές χρειάζονται σύμβολα και η κυβέρνηση ικανούς στο Οικονομικό Επιτελείο», «έχει σημασία, λοιπόν, ποιοι θα αναλάβουν να οδηγήσουν το πλοίο και ποια θα είναι η σύνθεση του πληρώματος. Όπως και έχει σημασία πως θα κατανεμηθούν οι αρμοδιότητες και με βάση τις ανάγκες που δημιουργεί η διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Και εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για το πρόγραμμα πήραμε συγχαρητήρια από όλους στην Ευρώπη, γεγονός που δημιούργησε τις συνθήκες για να «περάσουν» και άλλα θέματα από τους Θεσμούς. Να ένα παράδειγμα καλής επιλογής προσώπων! Διότι το πρόγραμμα δεν φτιάχτηκε, ευτυχώς, από τους μανδαρίνους των υπουργείων, αλλά από ένα μικρό επιτελείο που όρισε ο πρωθυπουργός».
Οι επιλογές στα υπουργεία που θα διαχειριστούν την επόμενη ημέρα, πρέπει να είναι καθαρά τεχνοκρατικές, με πρόσωπα που θα εμπνεύσουν την αγορά. Και αυτά είναι τα πρόσωπα που δείχνουν αποτελεσματικότητα στο έργο τους.
Είναι σίγουρο ότι ο ανασχηματισμός στοχεύει στο να ανανεώσει το προφίλ του κυβερνητικού σχήματος, που έχει «πληγεί» από τη διαχείριση των πυρκαγιών και από την ψυχολογική καταπόνηση της πανδημίας.
Είναι επίσης σίγουρο ότι ο ανασχηματισμός θα επιχειρήσει να διατηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες, ίσως και να διαμορφώσει νέες, με σκοπό να αποφύγει δυσαρέσκειες στην κοινοβουλευτική ομάδα και τριβές στον κομματικό μηχανισμό.
Όμως το μήνυμα από τη δημοσκόπηση, είναι ότι ο ανασχηματισμός θα πρέπει να δώσει το μήνυμα της επανεκκίνησης στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας. Διότι οι πολίτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται τόσο την κυβέρνηση, όσο και τον πρωθυπουργό. Αναζητούνται πρόσωπα, που θα χαίρουν της εκτίμησης του επιχειρηματικού κόσμου, για να ανοίξουν περισσότερες δουλειές, να ανοίξουν περισσότερες θέσεις εργασίας και να παραχθεί περισσότερος πλούτος στη χώρα.
Τα δείγματα γραφής από την έκθεση της ΕΛΣΑΤ για την αύξηση στις ενάρξεις λειτουργίας νέων επιχειρήσεων κατά 71% (Q2 2021 – Q2 2020) είναι θετικότατα. H ευκαιρία της χώρας μας να αλλάξει, είναι εδώ. Μπροστά μας. Ας εστιάσει ο ανασχηματισμός, σε αυτήν την αδήριτη ανάγκη.