Ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί το CVC Capital Partners, το οποίο μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, έφτασε να είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης «παίκτης» στο χώρο της υγείας ελέγχοντας το 30% αυτής της αγοράς, δημιουργεί ισχυρό δίκτυο με μαρίνες, πήρε το 49% της μεγαλύτερης πλατφόρμας στο ηλεκτρονικό εμπόριο (Skroutz), ενώ εξαγόρασε και τη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στη χώρα μας, τη Vivartia.
Πρόκειται για μια επενδυτική επέλαση που δεν έχει προηγούμενο στη χώρα μας, σ’ ό,τι αφορά τη μεγάλη διασπορά σε κρίσιμους κλάδους που ποτέ δε θα πάψουν να είναι στην αιχμή της ζήτησης. Παράλληλα έχει ισχυρές πιθανότητες να εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική ανοίγοντας τη βεντάλια και στο κλάδο των ασφαλειών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο που διαθέτει στην υγεία θα εμπλουτιστεί με νέες εξαγορές ιδιωτικών θεραπευτηρίων αλλά και διαγνωστικών κέντρων στην περιφέρεια.
Και άλλοι ξένοι όμιλοι έχουν κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας όπως η Fairfax του Πρεμ Γουάτσα, η καναδική PSP Investments (Ελ. Βενιζέλος), η Eldorado Gold και η Cosco, όμως καμιά εξ αυτών δεν έχει τέτοια διασπορά σε τόσους κλάδους αιχμής.
Η Vivartia είναι μακράν ο μεγαλύτερος όμιλος εστίασης στη χώρα και από τους μεγαλύτερους στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Ο τομέας της εστίασης λειτουργεί τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής, ενώ εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 300.000 πελάτες σε περισσότερα από 560 σημεία πώλησης.
Η Vivartia ιδρύθηκε το 2006 σ’ ένα εξαιρετικά φιλόδοξο project με στόχο να δημιουργηθεί μια εταιρεία τροφίμων που θα έχει ισχυρό εκτόπισμα και διεθνώς, όμως, λόγω πολλών παραγόντων δεν κατάφερε να… αθροίσει και να αξιοποιήσει όλη την αξία που είχαν τα κορυφαία brands που τότε συνενώθηκαν υπό την κοινή ομπρέλα. Η Vivartia προέκυψε μέσα από τη συγχώνευση των ΔΕΛΤΑ, Chipita και Γενική Τροφίμων. Το 2007 η εταιρεία εξαγοράστηκε από τη MIG οπότε και αποχώρησε από το σχήμα ο Δ. Δασκαλόπουλος (πλευρά Δέλτα), ενώ το 2010 αποχώρησε ο ιδρυτής της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επαναγοράζοντας την εταιρεία του.
Στον όμιλο Vivartia ανήκουν κορυφαία στο χώρο τους brands όπως στα γαλακτοκομικά η Δέλτα, στα κατεψυγμένα τρόφιμα οι Μπάρμπα Στάθης, Ελληνική Ζύμη και Άλεσις, στην τροφοδοσία οι Olympic Catering και Hellenic Catering, στην εστίαση οι αλυσίδες Everest, Goody's και Flocafe και στις ζωοτροφές η Ευρωτροφές. Ο Όμιλος Εστίασης της Vivartia αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη στο χώρο της εστίασης στην Ελλάδα, καθώς στην προ Covid-19 εποχή, απασχολούσε περισσότερους από 2.500 άμεσα και περί τους 5.000 έμμεσα εργαζομένους.
Η εταιρεία χάρη και στις καίριες πρωτοβουλίες που έλαβε η διοίκηση της MIG υπό τον Θανάση Παπανικολάου, κατάφερε να κρατήσει ψηλά την αξία της Vivartia και να ολοκληρώσει ένα σύνθετο deal αξίας 600 εκατ. ευρώ με τη CVC συμπεριλαμβανομένων των δανείων. Διαθέτει παρουσία σχεδόν σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, διαθέτει Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) σε Ιόνια και Νέα οδό, αυξάνοντας τη συνολική του παρουσία σε 26 Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, με 14 Olympus Plaza και 12 Goody’s Burger House/Flocafe Espresso Room. Η εταιρεία δραστηριοποιείται και σε άλλου είδους εστιατόρια, πέραν της ταχυφαγίας, όπως είναι η αλυσίδα ιταλικής κουζίνας La Pasteria, αλλά και το...γκουρμέ και ξεχωριστό και με πολλές βραβεύσεις εστιατόριο Kuzina στο Μοναστηράκι.
Ο όμιλος Vivartia στη χρήση του 2019 εμφάνισε πωλήσεις 629,3 εκατ. ευρώ, με δημοσιευμένα ενοποιημένα κέρδη EBITDA 68,7 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν στα 369,3 εκατ. ευρώ, με τα – συγκρίσιμα – EBITDA χρήσης 2019 να διαμορφώνονται στα 64 εκατ. ευρώ.
Ποιο είναι το CVC Capital
Το CVC Capital Partners είναι ένας από τους ισχυρότερους επενδυτικούς οργανισμούς στον κόσμο, έχοντας υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 82 δισ. δολάρια. Ιδρύθηκε το 1981 και έως σήμερα έχει επενδύσει κεφάλαια άνω των 135 δισ. δολαρίων παγκοσμίως υλοποιώντας περισσότερες από 300 επενδύσεις. Διατηρεί γραφεία σε 23 χώρες και τρεις ηπείρους, Ευρώπη, Ασία και Αμερική, ενώ διαθέτει σημαντική εξειδίκευση στον κλάδο νοσοκομείων, ειδικά σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Μάλιστα, έχει παρουσία σε περισσότερα από 25 νοσοκομεία σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου και της ευρύτερης Μεσογείου όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Οι επενδύσεις του CVC Capital στον κλάδο της υγείας
Την τελευταία τριετία το CVC Capital Partners έχει προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές στο διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο ιδιωτικής υγείας, εξαγοράζοντας σειρά θεραπευτικών κέντρων, φτάνοντας πλέον να ελέγχει περίπου το 30% αυτής της «πίτας». Το 2017 εξαγόρασε τα Metropolitan και Ιασώ General, ενώ το 2018 εξαγόρασε το 70,38% του θεραπευτηρίου Υγεία, έναντι 204,4 εκατ. ευρώ, στη σημαντικότερη εξέλιξη που έχει γίνει στον κλάδο εδώ και πολλά χρόνια. Το CVC Capital Partners έτσι έγινε ο κυρίαρχος «παίκτης στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, ενώ θυμίζουμε πως το Υγεία έχει υπό τη σκέπη του και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ δυναμικότητας 1261 κλινών. Οι τοποθετήσεις του CVC στο χώρο της υγείας γίνονται μέσω της εταιρείας Hellenic Healthcare, στην οποία συμμετέχουν και οι κ.κ. Β. Θεοχαράκης και Δ. Σπυρίδης που αποτελούσαν βασικούς μετόχους και ιδρυτές του Metropolitan. Το CVC Capital ελέγχει το 60% της Hellenic Healthcare, ενώ το υπόλοιπο 40% της συμμετοχής είναι κατανεμημένο ισομερώς στους Δ. Σπυρίδη και Β. Θεοχαράκη. Πληροφορίες θέλουν το fund να βολιδοσκοπεί επενδυτικά και περιπτώσεις θεραπευτηρίων και διαγνωστικών κέντρων και εκτός Αττικής και σε περιοχές όπως Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα, Λάρισα κ.λπ.
Η είσοδος στις μαρίνες και ο στόχος για ισχυρό χαρτοφυλάκιο
Τον περασμένο Ιανουάριο, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, το CVC Capital Partners, μέσω της θυγατρικής Venilia Investments, ανοίχτηκε για πρώτη φορά στο χώρο της διαχείρισης μαρίνων και του yachting, εξαγοράζοντας τις μαρίνες της D-Marin, του τουρκικού ομίλου Dogus. Μια κίνηση που αφενός δείχνει τις προοπτικές που έχει αυτός ο εντελώς ανεκμετάλλευτος στην Ελλάδα κλάδος, αφετέρου μαρτυρά τις προθέσεις του μεγάλου αμερικανικού επενδυτικού σχήματος, που βάζει πλώρη για να γίνει παγκόσμια δύναμη και στο θαλάσσιο τουρισμό. Η Venilia Investments απέκτησε τις συμμετοχές της D-Marin του Τούρκου επιχειρηματία Φερίτ Σαχένκ σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην Ελλάδα, η εξαγορά αφορά τις μαρίνες της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του fund είναι σταδιακά να «χτίσει» ένα χαρτοφυλάκιο 30 μαρινών σε Ελλάδα, Βαλκάνια και στην ευρύτερη μεσόγειο.
Η εξαγορά του 49% της Skroutz
Τον περασμένο Μάιο το CVC Capital εισήλθε με ποσοστό 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της Skroutz, της επιτυχημένης διαδικτυακής πλατφόρμας στον τομέα της σύγκρισης τιμών και των λιανικών πωλήσεων. Κίνηση που μαρτυρά τις προοπτικές που διαμορφώνονται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και των πωλήσεων μέσω διαδικτύου, που λόγω της πανδημίας ζουν μια εκρηκτική εκτόξευση εργασιών.