Του Απόστολου Σκουμπούρη
Εντελώς άλλα δεδομένα τόσο για τα έσοδα του εγχώριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α'' Εθνικής Κατηγορίας όσο και για την αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης προκύπτουν μετά την απόφαση της Forthnet να «σπάσει» τη σύμβαση της επόμενης σεζόν με τη Super League.
Με μια λιτή ανακοίνωση – ως εισηγμένη εταιρεία – προς το χρηματιστήριο, η Forthnet, γνωστοποίησε το «σπάσιμο» της σύμβασης με τη Super League, κάνοντας χρήση του option που είχε προβλεφθεί όταν υπογράφηκε η τελευταία συνεργασία. Η σύμβαση αφορά τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης όλων των παιχνιδιών του επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α'' Εθνικής Κατηγορίας για την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2018 – 2019.
Πλέον, αλλάζουν όλα τα δεδομένα, καθώς στο κόλπο μπορούν να μπουν τόσο η Cosmote TV, όσο και οι... συμβατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, αλλά και – κάτω από προϋποθέσεις – οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες Vodafone και Wind.
Και φυσικά, έρχονται τα πάνω κάτω, καθώς διακόπτεται πλέον το... πάγιο έσοδο για πολλές ομάδες μικρότερης δυναμικότητας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη βιωσιμότητά τους, σε μια περίοδο αρνητικών ρεκόρ στα εισιτήρια!
Όσοι γνώριζαν πρόσωπα και καταστάσεις, καιρό τώρα υπήρχαν έντονες διαφωνίες και δυσαρμονία στη σχέση της Forthnet (που διαχειρίζεται την τηλεοπτική πλατφόρμα Nova) και της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος.
Οι καιροί έχουν αλλάξει, τα οικονομικά δεδομένα έχουν μεταβληθεί, ενώ και η εμπορική αξία και δημοφιλία του ελληνικού πρωταθλήματος έχει συρρικνωθεί πολύ. Άλλωστε, τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ των τελευταίων ετών στον αριθμό εισιτηρίων, το δείχνει ξεκάθαρα αυτό.
Η διοίκηση της Forthnet πολλάκις είχε προτείνει στη διοργανώτρια αρχή την αλλαγή των δεδομένων της σύμβασης, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη η συμφωνία και πάνω στα νέα οικονομικά δεδομένα των καιρών.
Όπως τονίζουν στο Liberal άνθρωποι της Nova, «κρίναμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της αγοράς. Θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα με το νέο καθεστώς. Δεν υπάρχουν κεφάλαια που να μπορούν να καλύψουν και τις 16 ομάδες του πρωταθλήματος».
Αυτά τα έχει επισημάνει κατ'' επανάληψη η Forthnet στη διοργανώτρια αρχή, ενώ πριν από δύο χρόνια η Nova είχε προτείνει στη Super League τη μείωση των ομάδων από 16 σε 12 καθώς και την ανάδειξη του πρωταθλητή από play offs. Στόχος ήταν να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στα «καλά» παιχνίδια, που έχουν εμπορικό και διαφημιστικό ενδιαφέρον, εξού και η πρόταση για play offs. Μάλιστα, σε ανάλογα συμπεράσματα είχε καταλήξει και έρευνα διεθνών συμβουλευτικών οίκων που είχε παραγγείλει η ίδια η Super League.
Όμως απόφαση για μείωση των ομάδων δεν έχει ληφθεί, άλλωστε σε κανένα σοβαρό πρωτάθλημα της Ευρώπης δεν γίνεται πρωτάθλημα με 12 ομάδες. Μια τέτοια απόφαση, δεν μπορεί να είναι απόρροια μόνο... εμπορικής πολιτικής και τηλεοπτικών δικαιωμάτων... Παράλληλα, έχει παρθεί (από κοινού με τη Forthnet) η απόφαση φέτος να μη γίνουν play offs – για πρώτη φορά από το 2006-2007 – κάτι ασφαλώς που μειώνει τα έσοδα της Nova.
Θα εφαρμοστεί το μοντέλο των διμερών συμβάσεων
Ο στόχος της Forthnet είναι πλέον να κινηθεί σε πιο ορθολογικά κριτήρια και σε πιο ανταγωνιστικά – για την εποχή – δεδομένα, εφαρμόζοντας – ανά περίσταση και παιχνίδι – διμερείς συμβάσεις στα πρότυπα του «μοντέλου ΠΑΟΚ» το οποίο λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2017 και ισχύει και για την αγωνιστική σεζόν 2018-2019.
Θα γίνονται συμφωνίες... γκρουπαρισμένες σε «πακέτα» παιχνιδιών ξεχωριστά με τις ομάδες για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον και όχι για όλες! Όπως τονίζουν στο Liberal στελέχη της Forthnet πλέον το ύψος των διμερών συμβάσεων που θα συνάψει η Nova με τις ΠΑΕ, θα είναι προσαρμοσμένο στα σημερινά οικονομικά δεδομένα της ελληνικής τηλεοπτικής αγοράς και σε καμία περίπτωση δεν θα περιλαμβάνει και τις 16 ομάδες.
Στελέχη της Nova ανέφεραν ότι «πέρα από την προάσπιση των εμπορικών και οικονομικών συμφερόντων της εταιρείας, ελπίζουμε η κίνηση αυτή να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να αποτελέσει ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό στόχων και επανεκκίνηση
για όλο το Συνεταιρισμό της Super League».
Θυμίζουμε ότι η Nova πλήρωνε 30 εκατ. ευρώ για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της Super League, πολλές εκ των οποίων δεν είχαν μεγάλο τηλεοπτικό – άρα και διαφημιστικό – ενδιαφέρον, ενώ πλέον μέσω των διμερών συμβάσεων, θα γίνει τεράστια εξοικονόμηση κεφαλαίων.
Εκτός από το στάνταρ πακέτο της σύμβασης που είναι 30 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, η Forthnet θα εξοικονομήσει τεράστια ποσά και από την παύση (πολλών) τηλεοπτικών μεταδόσεων, τα συνεργεία, τα βαν κ.λπ. με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και για τη συρρίκνωση του αθλητικού της τμήματος.
Στο «κόλπο» όλα τα κανάλια, η ΕΡΤ και η Cosmote TV
Πλέον, ασφαλώς και το «παιχνίδι» των τηλεοπτικών μεταδόσεων θα... ανοίξει, καθώς θα μπορούν να «χτυπήσουν» είτε μεμονωμένους αγώνες είτε γκρουπ παιχνιδιών, τόσο η έτερη συνδρομητική πλατφόρμα Cosmote TV, όσο και οι Wind και Vodafone που επίσης έχουν συνδρομητικές πλατφόρμες. Φυσικά, στο χορό διεκδίκησης παιχνιδιών θα μπουν και τα συμβατικά κανάλια με την ΕΡΤ να «παίζει» πλέον δυνατά.
Η Cosmote TV είναι έτσι κι αλλιώς κυρίαρχη στο αθλητικό περιεχόμενο καθώς έχουν επενδυθεί πολλά κεφάλαια για την εξασφάλιση των τεσσάρων κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης (και του κόσμου), Ισπανίας, Αγγλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, όσο και το NBA αλλά και το UEFA Champions League.
Σ'' ό,τι αφορά τις Wind και Vodafone, θεωρείται δύσκολο το να «στήσουν» δικό τους... αθλητικό τμήμα μεταδόσεων ώστε να συμμετάσχουν σ'' αυτόν τον... πλειστηριασμό. Θυμίζουμε ότι έως τώρα, «νοίκιαζαν» το αθλητικό κομμάτι από τη Forthnet, μετά από συμφωνία που είχε υπογραφεί το Σεπτέμβριο του 2017. Λογικά, Vodafone και Wind θα κατευθυνθούν σε λύσεις επινοικίασης, όπως είχαν κάνει με τη Forthnet.