Μπορεί την προχθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg να μην την παρακολούθησαν αρκετοί πέραν των ειδικών πολιτικών και οικονομικών αναλυτών. Ωστόσο το χθεσινό ψηφιακό πρωτοσέλιδο στην ιστοσελίδα τoυ Bloomberg με αναφορά στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό, το είδε το σύνολο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.
Με κεντρικό τίτλο «ο Μητσοτάκης επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις αφήνοντας πίσω του την ελληνική κρίση» και με υπότιτλους σχετικούς με την επανατοποθέτηση των σχέσεων με την Τουρκία, με την είσοδο του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του πρώτου και ακριβού δανείου του 2010, το Bloomberg αποτύπωσε την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας.
Μεταρρυθμίσεις, επενδυτική κινητικότητα και δυνατότητα αποπληρωμής υποχρεώσεων. Ένας εξαιρετικός συνδυασμός, στο δρόμο προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και στον πιο μακρινό προορισμό του χαρακτηρισμού της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς από «αναδυόμενη» σε «ανεπτυγμένη».
Έχουμε αναφερθεί διεξοδικά στα θέματα των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων ειδικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που βιώνει μια παρατεταμένη άνοιξη. Οπότε σήμερα θα εστιάσουμε στο θέμα της πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου διάσωσης του 2010.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την πρόωρη αποπληρωμή δανείων τα οποία είχε συνάψει η Ελλάδα με χώρες της Ευρωζώνης κατά την περίοδο του πρώτου Μνημονίου. Πρόκειται για χρέος που ισοδυναμεί με 5,3 δισ. ευρώ. Μα καλά, τι είναι αυτά τα 5,3 δισ. ευρώ μπροστά στο συνολικό Δημόσιο Χρέος που βρίσκεται στα 356 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να πει κάποιος. Πράγματι είναι ένα μικρό μόλις ποσοστό σε σχέση με το συνολικό χρέος.
Ωστόσο αφορά μια υψηλότοκη δανειακή υποχρέωση που κρατάει από το 2010, στα πλαίσια του πρώτου προγράμματος οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα. Μέχρι τώρα η χώρα έχει αποπληρώσει περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν και αυτά πρόωρη αποπληρωμή. Και τώρα η κυβέρνηση προχωρά σε μια νέα πρόωρη αποπληρωμή ύψους 5,3 δισ. ευρώ.
Το πρώτο απτό αποτέλεσμα είναι αφ’ ενός πως η Ελλάδα «γλυτώνει τόκους» και αφ’ ετέρου πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν στις δευτερογενείς αγορές. Μάλιστα αμέσως μετά από την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι αποδόσεις των ομολόγων, υποχώρησαν κατά 15 μονάδες βάσης. Και όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ήδη τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, διαπραγματεύονται στις αγορές σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε οπωσδήποτε και την επίσημη σφραγίδα των οίκων αξιολόγησης.
Το δεύτερο αποτέλεσμα που συνδυάζεται με την ευρύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι η περαιτέρω μείωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Που από το 200% που είχε φτάσει εν μέσω πανδημίας, το 2022 ήταν στο 171,3% με στόχο το 2023 να βρεθεί το 162% και το 2024 να βρίσκεται στο 151%, Και στο τέλος της τετραετίας να προσεγγίζει το 140%.
Τέλος η κίνηση της αποπληρωμής, έχει ένα σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα. Η έννοια της αποπληρωμής «νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα», έχει και ένα βαθύ συμβολισμό. Το «η Ελλάδα τα καταφέρνει», έγινε «η Ελλάδα πάει μπροστά», τώρα γίνεται «η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις» και «η Ελλάδα είναι ευκαιρία».
Η ελληνική οικονομία έχει ανακτήσει ένα μεγάλο κομμάτι της εμπιστοσύνης που είχε χάσει μετά την πτώχευση της και την επιβολή των capital controls. Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του χρέους, αυξάνει τον δείκτη εμπιστοσύνης, προσελκύει επενδύσεις και δημιουργεί θέσεις απασχόλησης. Η έκταση που δόθηκε από το Bloomberg στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, πιστοποιεί αυτήν ακριβώς την επιτάχυνση στην κατάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.