Τι θα αλλάξει στην τσέπη μας η αναβάθμιση της Ελλάδας

Τι θα αλλάξει στην τσέπη μας η αναβάθμιση της Ελλάδας

Περισσότερες και κυρίως καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος των επόμενων ετών στην Ελλάδα, καθώς η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει την υψηλότερη – αν και σημαντικά μειωμένη τα τελευταία χρόνια – ανεργία και από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη. Πως θα γίνει αυτό; Σίγουρα όχι με υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Χρειάζεται να τα καταφέρουμε ταυτόχρονα σε μία σειρά παραγόντων, όπως η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας, η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, η μείωση του δημοσίου χρέους, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάπτυξης. 

Η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα ακούγεται κάτι πολύ τεχνικό που δεν ενδιαφέρει τους περισσότερους πολίτες που πασχίζουν να καλύψουν τα μηνιαία τους έξοδα. Όμως η αλήθεια είναι ότι έχει μεγάλη σημασία για την βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία, για όλους. Τόσο καιρό η καθημερινότητα μας εξαρτάται από την επιδότηση στο ρεύμα και τις διάφορες επιδοματικές πολιτικές. Περνώντας λοιπόν η κρίση, η ελληνική οικονομία θα προσπαθήσει να επιστρέψει στην «κανονικότητα». Μία νέα, για πολλοστή φορά την τελευταία δεκαπενταετία, κανονικότητα. 

Στην ουσία η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα συνεπάγεται περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερους μισθούς. Προσοχή όμως. Η επενδυτική βαθμίδα δεν λύνει όλα τα προβλήματα σαν ένα μαγικό ραβδί. Απλώς θέτει τις προϋποθέσεις αφενός για να απολαμβάνει η ελληνική οικονομία στο σύνολό της (δημόσιο και επιχειρήσεις) ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης και αφετέρου για να προσελκύει πιο «σοβαρά» επενδυτικά κεφάλαια, ήτοι επενδύσεις πιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα που δημιουργούν μόνιμες θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στη βιώσιμη μείωση της ανεργίας.

Συνολικά, η ελληνική οικονομία όπως έχει «νοικοκυρέψει» σήμερα τα οικονομικά της, αν έχει και την επενδυτική βαθμίδα και παράλληλα καταφέρει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, θα είναι σε λίγα χρόνια μία εντελώς διαφορετική οικονομία. Μία σύγχρονη οικονομία που θα αναζητεί και θα αξιοποιεί ευκαιρίες καινοτομίας και ανάπτυξης, θα προσφέρει καλούς μισθούς και θα προοδεύει συνεχώς.

Ουτοπικό; Ίσως. Οι προϋποθέσεις, ωστόσο, θα υπάρχουν και επομένως όποια κυβέρνηση έχει στα χέρια της τη διαχείριση της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, δεν θα έχει δικαιολογία. Η Ελλάδα έχει μπροστά της μία τεράστια ευκαιρία να αλλάξει επίπεδο και μαζί με την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα να αλλάξει κατηγορία και γενικότερα ως οικονομία. Να μην συγκαταλέγεται στις χειρότερες της Ευρώπης σε θέματα μισθών και φόρων και την ίδια ώρα να φημίζεται για την παραοικονομία της, αλλά να είναι μία σύγχρονη κοιτίδα επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Οι βάσεις για όλα αυτά θα μπουν στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και η ατυχία είναι ότι σε αυτό το διάστημα θα διεξαχθούν εκλογές, υπό την έννοια ότι συνήθως τη συγκεκριμένη περίοδο πηγαίνουν τα πράγματα πίσω. Το πρώτο μισό του νέου έτους είναι επίσης πολύ σημαντικό γιατί τότε θα φανεί αν κινδυνεύει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και με αυτό κατά νου, οι οίκοι αξιολόγησης θα αποφασίσουν να δώσουν στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Και κάτι ακόμα. Πρόσφατα η S&P που θεωρείται ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης στον κόσμο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις χώρες που δεν έχουν την επενδυτική βαθμίδα, προειδοποιώντας ότι το 2023 θα τριπλασιαστούν οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς αυξάνεται το κόστος δανεισμού στην πιο συγχρονισμένη επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής που έχει δει η παγκόσμια οικονομία εδώ και δεκαετίες. Εξασφαλίζοντας, λοιπόν, την επενδυτική βαθμίδα, η χώρα στην ουσία προστατεύεται σε μία περίοδο έντονων αναταράξεων στις αγορές ομολόγων. 

Όσο για το χρονοδιάγραμμα των αξιολογήσεων που έχουν γίνει έως σήμερα γνωστές, ο οίκος Fitch ανοίγει τον χορό στις 27 Ιανουαρίου και ακολουθούν ο γερμανικός οίκος Scope στις 3 και η DBRS στις 10 Μαρτίου, ενώ η βαρυσήμαντη ετυμηγορία της S&P είναι προγραμματισμένη για τις 21 Απριλίου.