Ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια, υπουργός Οικονομικών της Ελλάδα παραδίδει στον πρόεδρο της Βουλής το «στικάκι» με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους γνωρίζοντας ότι η χώρα δεν βρίσκεται ούτε υπό μνημονιακή επιτήρηση ούτε υπό μεταμνημονιακή εποπτεία.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει την απόλυτη πατρότητα και ευθύνη για το περιεχόμενο γνωρίζοντας βέβαια ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στον κόσμο. Ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης έχει δεσμεύσεις, ενώ ξέρει πολύ καλά ότι τα βλέμματα των αγορών θα καθυστερήσουν πολύ να στραφούν μακριά από μια χώρα η οποία παρά την πρόοδο εξακολουθεί να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο αναλογικά με το ΑΕΠ της.
Ο «ιστορικός προϋπολογισμός» όπως τον χαρακτήρισε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα προβλέπει τα εξής:
1. Ρυθμό ανάπτυξης και το 2023. Πραγματική ανάπτυξη στην περιοχή του 1,5-2% θα αναγράφει η εισηγητική έκθεση. Κάτι που σημαίνει ότι σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που θα επιμείνει και το 2023, το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας θα φτάσει στα 220 δις. ευρώ ενδεχομένως και να τα ξεπεράσει στο τέλος του 2023. Για την διατήρηση του ρυθμού πραγματικής ανάπτυξης, θα προβλεφθεί διψήφια αύξηση στις επενδύσεις, νέα αύξηση των εξαγωγών αλλά και ισχυρό τουριστικό ρεύμα -αντίστοιχο του 2022- και για το 2023.
2. Ο πληθωρισμός θα επιμείνει σε υψηλά επίπεδα κοντά στο 5% και το 2023. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και το 2023.
3. To χρέος αναλογικά με το ΑΕΠ θα υποχωρήσει και το 2023 φτάνοντας κοντά στο 162% του ΑΕΠ. Αιτία, η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ αλλά και η συγκράτηση του χρέους σε απόλυτο αριθμό.
4. Τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν για μια ακόμη χρονιά ανεβαίνοντας πάνω από το όριο των 57 δις. ευρώ. Αιτία ο πληθωρισμός, η αύξηση του ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους αλλά και η μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας.
5. Η χώρα θα επιστρέψει το 2023 σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ο πήχης θα μπει κοντά στο 0,7% του ΑΕΠ, ποσοστό που δεν αποτρέπει την παραγωγή ελλειμμάτων σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης αλλά σίγουρα είναι ένα σημαντικό βήμα δεδομένου ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα εξακολουθήσουν να παράγουν ελλείμματα και το 2023, έτος κατά το οποίο θα παραμείνει ενεργή η λεγόμενη «ρήτρα διαφυγής»