Τι ζητάει η κυβέρνηση από τις τράπεζες
Eurokinissi
Eurokinissi

Τι ζητάει η κυβέρνηση από τις τράπεζες

Στη Βουλή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξακολουθούν να ξιφουλκούν για το θέμα της έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιμένει παρά την επιχειρηματολογία του οικονομικού επιτελείου: να επιβληθεί μια έκτακτη φορολογία στις τράπεζες η οποία θα αποφέρει καμιά 200αριά εκατομμύρια ευρώ και να διαταραχθούν οι ισορροπίες στην αγορά από τις οποίες εξαρτώνται επενδύσεις δισεκατομμυρίων;

Αναμφίβολα είναι ένας προνομιακός χώρος για να ασκηθεί αντιπολίτευση καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν και πολλές… συμπάθειες στην κοινωνία οπότε το επιχείρημα ότι πρέπει να φορολογηθούν τα κέρδη που «γεννήθηκαν» από την κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων βρίσκει έδαφος.

Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει τους πολίτες; Η ηθική ικανοποίηση ότι «θα πληρώσουν και οι τραπεζίτες» (σ.σ στην πραγματικότητα αυτοί που θα πληρώσουν δεν είναι φυσικά οι διοικήσεις των τραπεζών αλλά τα επενδυτικά κεφάλαια που κάλυψαν τις πρόσφατες αποκρατικοποιήσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση) ή ένα πλέγμα παρεμβάσεων που θα φέρουν δάνεια με ευνοϊκούς όρους στην ελληνική οικονομία αλλά και λιγότερα έξοδα στις καθημερινές συναλλαγές;

Ο υπουργός Οικονομικών συνέστησε υπομονή μερικών 24ώρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει ένα πλέγμα ανακοινώσεων το οποίο θα αφορά επιτόκια, κόστος δανεισμού, προμήθειες και εύκολη πρόσβαση στα επιδοτούμενα δάνεια.

O Ιανουάριος θα ξεκινήσει με δύο πολύ ελπιδοφόρα προγράμματα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος της χώρας. Το πρώτο αφορά στο «σπίτι μου 2» το οποίο προβλέπει επιδότηση επιτοκίου από 50 έως 75% και το δεύτερο στη χορήγηση άτοκων δανείων για την επισκευή και την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων.

Οι λεπτομέρειες σε αυτά τα προγράμματα είναι καθοριστικής σημασίας. Αν «φουσκώσει» το spread που θα επιβάλλουν οι τράπεζες ή αν ζητηθούν έξοδα φακέλου πολλών εκατοντάδων ευρώ, το όφελος για τους υποψήφιους αγοραστές θα περιοριστεί.

Θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο να υπάρξει συμφωνία για ευνοϊκούς όρους χορήγησης αυτών των δανείων ενώ το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα άτοκα δάνεια του προγράμματος «ανακαινίζω» για τα οποία απαιτείται και μεγάλη προσοχή στα κριτήρια επιλογής αυτών που θα τα πάρουν δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει ο κόφτης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Στο μέτωπο των προμηθειών, θα δρομολογηθεί και η αύξηση των ορίων για το σύστημα Iris και η προώθηση των λεγόμενων «πακέτων» που ήδη προσφέρουν οι τράπεζες ώστε με μια συνδρομή να γίνονται πολλές συναλλαγές χωρίς επιπλέον κόστη.

Περισσότερα, την επόμενη εβδομάδα…