Το πλαίσιο που θα διέπει τη διαδικασία ίδρυσης καθώς και τη λειτουργία των εταιρειών που θα διαχειρίζονται ή/και θα αποκτούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια θεσπίζει μέσω Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής, η Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να λάβουν άδεια για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων θα είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος αναλυτικό πρόγραμμα επιχειρηματικής δραστηριότητας, χρονικού ορίζοντα δύο τουλάχιστον ετών.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πλήρη και λεπτομερή περιγραφή όλων των εργασιών που συνδέονται με τις δραστηριότητες της εταιρείας. Επιπλέον, θα παρουσιάζει τη στρατηγική της εταιρείας ανά κατηγορία απαιτήσεων ή τομέα της οικονομίας και γεωγραφική περιοχή, όπου η εταιρεία πρόκειται να στοχεύσει, περιλαμβάνοντας είτε εκτίμηση, χρονικού ορίζοντα δύο τουλάχιστον ετών, για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, είτε ίδιας τουλάχιστον χρονικής διάρκειας Σύμβαση Διαχείρισης με συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα. Το ελάχιστο απαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο για τις εταιρείες που θα διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνεται στα 100 χιλ . ευρώ.
Πιο αναλυτικά, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 651/10.3.2016 τεύχος Β'') η υπ΄ αριθμόν 82/8.3.2016 Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής (ΠΕΕ) της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία εξειδικεύει το πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων από δάνεια σε καθυστέρηση, με βάση τις διατάξεις του ν.4354/2015.
Η ΠΕΕ προβλέπει τη διαδικασία για την παροχή άδειας λειτουργίας, τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας και τις βασικές αρχές οργάνωσης και εσωτερικής διακυβέρνησης των εταιρειών αυτών.
Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι, ως προς τη σχέση των εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων με τους οφειλέτες, ισχύουν οι διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας του ν.4224/2013, ενώ παράλληλα ισχύουν και όλες οι διατάξεις της ΠΔ/ΤΕ 2501/2002 για την ενημέρωση των συναλλασσομένων που εφαρμόζουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Επιπλέον, με την ΠΕΕ τίθενται κριτήρια εποπτικής αξιολόγησης των υπευθύνων προσώπων κατ' αναλογία των ισχυόντων για τα πιστωτικά ιδρύματα.
Εταιρείες ή ιδρύματα που έχουν αποκτήσει άδεια και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση άλλο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και έχουν την πρόθεση να ασκήσουν επιπρόσθετα τη δραστηριότητα της διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων, μπορούν να ζητήσουν επέκταση των δραστηριοτήτων τους χωρίς να αδειοδοτηθούν εκ νέου.
Κώδικας Δεοντολογίας
Σε περίπτωση που, πριν από την ανάθεση της διαχείρισης ή πριν τη μεταβίβαση απαιτήσεων, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας χωρίς να τελεσφορήσει λύση ρύθμισης παρά το γεγονός ότι ο δανειολήπτης υπήρξε «συνεργάσιμος», η τυχόν επανάληψη της διαδικασίας από την εταιρεία διαχείρισης ή από την εταιρεία που αποκτά την απαίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τεκμηρίωση της καταλληλότητας νέας πρότασης ρύθμισης κατόπιν επικαιροποίησης της αξιολόγησης της τρέχουσας και μελλοντικής ικανότητας αποπληρωμής του δανειολήπτη., λαμβάνοντας υπόψη τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», αν τούτος είναι φυσικό πρόσωπο ή της βιωσιμότητας του αν είναι νομικό πρόσωπο.
Δικαιολογητικά
Σε ότι αφορά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για τη διαχείριση απαιτήσεων (χωρίς να έχει η εταιρεία τη δυνατότητα απόκτησης της κυριότητας των απαιτήσεων) υποβάλλονται τα εξής:
α) Αίτηση συμπληρωμένη που θα συνοδεύεται από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά
β)Συμπληρωμένα ερωτηματολόγια
γ) Ισχύον καταστατικό με όλες τις τροποποιήσεις αυτού
δ) Πρόγραμμα επιχειρηματικής δραστηριότητας
ε) Λεπτομερής περιγραφή της δομής του ομίλου στον οποίο η εταιρεία ανήκει
στ) Περιγραφή της οργανωτικής δομής και της διοικητικής διάρθρωσης της εταιρείας
ζ) Εγχειρίδιο με τις καταγεγραμμένες πολιτικές και εσωτερικές διαδικασίες για τη διαρκή συμμόρφωση προς τις σχετικές απαιτήσεις
Αναχρηματοδότηση δανείων
Για την αναχρηματοδότηση της απαίτησης απαιτείται τήρηση αρχείου που επιδεικνύεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, όποτε αυτό ζητηθεί και περιλαμβάνει τα κάτωθι:
α) τη σύμφωνη γνώμη του κυρίου των απαιτήσεων. Σε περίπτωση πλειόνων πιστωτών, η συγκατάθεση απαιτείται, ανεξαρτήτως αν η εταιρεία έχει συνάψει σύμβαση ανάθεσης διαχείρισης με το ίδρυμα-πιστωτή.
β) το σχέδιο αναδιάρθρωσης, στο πλαίσιο του οποίου συμφωνήθηκε η αναχρηματοδότηση, εγκεκριμένο από τα αρμόδια διοικητικά όργανα.
Δείτε εδώ αναλυτικά την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής.