Του Γιώργου Φιντικάκη
Το πράσινο φως στην κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου της ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, άναψε η ΡΑΕ, εγκρίνοντας την άδεια παραγωγής της.
Στην πράξη, με την δημοσίευση της σχετικής απόφασης από την ανεξάρτητη αρχή, αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έναρξη κατασκευής της μονάδας, που όταν θα τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2023, θα αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες του ελληνικού συστήματος, με ονομαστική ισχύ στα 665 MW.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, η άδεια παραγωγής θα έχει διάρκεια 35 χρόνια, και ο σταθμός που θα κατασκευασθεί στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 445 MW και από μία ατμοστροβιλική 220 MW.
Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό απορρέει πάντα από τους όρους της άδειας, προβλέπει ότι σε 12 μήνες από σήμερα θα πρέπει να έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και να έχει δοθεί η άδεια εγκατάστασης.
Εν συνεχεία, σε 36 μήνες από την χορήγηση της άδειας εγκατάστασης θα πρέπει να έχει γίνει η προμήθεια και παραλαβή του εξοπλισμού, η κατασκευή του έργου, και οι εξωτερικές διασυνδέσεις. Τέλος, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και των διασυνδέσεων με το σύστημα, θα πρέπει η μονάδα να έχει μπει σε δοκιμαστική λειτουργία, με στόχο η κανονική της λειτουργία να ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου του 2023.
Ταυτόχρονα η ΤΕΡΝΑ δεσμεύεται να διασφαλίσει μέγιστο βαθμό απόδοσης 63,5% (στην καθαρή ισχύ 660 Μεγαβάτ) και μέσο βαθμό απόδοσης 62,5% για τον σταθμό. Επίσης για την διασφάλιση λειτουργίας της μονάδας σε περίπτωση μη προγραμματισμένης διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, η εταιρεία υποχρεούται να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου αυτή να λειτουργεί τουλάχιστον πέντε ημέρες σε πλήρες φορτίο.
Στην ουσία θα πρέπει να επιλέξει είτε τη δυνατότητα καύσης εναλλακτικού καυσίμου, ντίζελ, και διατήρηση του σχετικού αποθέματος είτε τη διατήρηση αποθέματος φυσικού αερίου σε εγκατάσταση αποθήκευσης.
Φωτογραφία αρχείου