Με δυο Μνημονιακά προσύμφωνα, αλλά επί της ουσίας χωρίς καμία διαφορά στα επώδυνα μέτρα που θα ληφθούν για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, θα πρέπει να μεταβεί την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ουάσινγκτον, όπου στη σύνοδο του ΔΝΤ θα κριθούν όλα και η τύχη της αξιολόγησης.
Η μόνη διαφορά που μπορεί να εντοπιστεί στα συγκεκριμένα προσύμφωνα θα αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των νέων εισπρακτικών μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, με το ΔΝΤ να επιμένει ότι δεν πρόκειται να αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι συσκέψεις όλο το Σαββατοκύριακο ήταν μαραθώνιες, ενώ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ακόμη οι δυο πλευρές αγωνίζονται να βρουν κοινό τόπο και να ξεπεράσουν τους «σκοπέλους» που υπάρχουν σε Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και φορολογικό.
Το οικονομικό επιτελείο προσήλθε στις διαπραγματεύσεις με την ελπίδα ότι η Δευτέρα θα ξημερώσει έχοντας βγει επιτέλους «λευκός καπνός» από τις πολύωρες συζητήσεις, ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο Τρίτη η συγγραφή των δυο προσυμφώνων.
Πάντως οι μέχρι πρότινος διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου, ακόμη δηλαδή και λίγο πριν τις 9 χθες το βράδυ οπότε και μπήκαν στην αίθουσα συσκέψεων, με άγνωστο ακόμη το πότε θα βγουν και με ποιό αποτέλεσμα, εάν υπάρξει φυσικά, φάνταζαν δύσκολο να γεφυρωθούν.
Και αυτό γιατί η αντιπαράθεση είναι σε καίρια σημεία, καθώς:
- στο φορολογικό, οι δανειστές επιμένουν στη μείωση του αφορολογήτου ορίου περίπου στις 8.000 ευρώ, όμως η κυβέρνηση επιμένει να μην μειωθεί κάτω από τις 9.090 ευρώ για να μην επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα μέχρι τις 18.000 – 20.000 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά στους έμμεσους φόρους, το οικονομικό επιτελείο φαίρεται να απορρίπτει την αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, καθώς θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού.
Επομένως θα πρέπει να βρει και να προτείνει ισοδύναμα, ώστε να κλείσει το «πακέτο», αφού μόνο η αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη, του τέλους κινητής τηλεφωνίας, του νέου τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, αλλά και του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία, καθώς και η αύξηση της τελευταίας στιγμής στα τσιγάρα και καπνικά προϊόντα, φαίνεται ότι δεν αρκούν για να κλείσουν την «τρύπα».
- στο Ασφαλιστικό, το «κενό» που πρέπει να κλείσει αφορά στο ύψος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, στη θέσπιση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά Ταμεία, αλλά και στο ύψος των μειώσουν που θα υποστούν οι σημερινοί συνταξιούχοι.
- στα κόκκινα δάνεια, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη μειώσει την περίοδο χάριτος από τα τρία στο ένα έτος καθώς και σημαντικά τα ποσά των δανείων που θα τύχουν αυτής της περιόδου χάριτος, όμως από την πλευρά τους οι δανειστές επιμένουν να θεσπιστούν αυστηρά κριτήρια, αλλά και στην πώληση των εξυπηρετούμενων δανείων.