Η χθεσινή απρόσμενη ανακοίνωση της Τιταν ισοδυναμούσε με το τελευταίο σουτ σε ένα παιχνίδι μπάσκετ που κυλούσε αναμενόμενα: Το buzzer beater του δ’ τριμήνου δείχνει ότι σταδιακά κάτι αλλάζει προς το καλύτερο, επιχειρηματικά τουλάχιστον. Η αγορά έβλεπε λειτουργικά κέρδη για την χρήση του 2022 σε ένα εύρος 285 -310 εκατ. ευρώ και η Τιτάν φρόντισε να ξεπεράσει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους.
Σε μια όχι και τόσο παραγωγική περίοδο όπως είναι το δ’ τρίμηνο (αναλογικά τουλάχιστον με άλλες χρονιές) ο όμιλος έφερε 98 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη παρουσιάζοντας αύξηση 81% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2021.
Το μεγάλο σουτ στην εκπνοή της χρονιάς πρέπει να ήρθε από τις αγορές στις ΗΠΑ. Παρότι το στοιχείο αυτό δεν δίνεται στην ανακοίνωση των περιληπτικών μεγεθών, προκύπτει από την σημαντική βελτίωση των λειτουργικών περιθωρίων. Στο δ’ τρίμηνο έχει ανακτηθεί η «βάση» του 16% όταν πέρυσι το λειτουργικό περιθώριο είχε υποχωρήσει στο 11,7%.
Μαζί με το α’ τρίμηνο του 2022 οι δύο αυτές περίοδοι σηματοδοτούν τις πιο αδύναμες περιόδους από πλευράς περιθωρίων από το 2015. Η αύξηση που παρατηρείται είναι κολοσσιαία, κινείται στις 455 μονάδες βάσης και δεδομένης της βαρύτητας που έχει η αγορά των ΗΠΑ (59% των πωλήσεων και 57% των λειτουργικών κερδών στο 9μηνο) η υποψία αυτή έχει βάσιμες πιθανότητες.
Στα θετικά της χρονιάς που έχει ξεκινήσει είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους που καταγράφεται διεθνώς καθώς και η μείωση στο κόστος μεταφοράς. Ακόμα και αν οι τιμές του τσιμέντου υποχωρήσουν λόγω του ανταγωνισμού αυτό θα γίνει με κάποια καθυστέρηση διατηρώντας ένα καλό περιθώριο κερδοφορίας για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή η μείωση του κόστους θα απελευθερώσει ρευστότητα από το κεφάλαιο κίνησης μειώνοντας έτσι τον καθαρό δανεισμό. Στον αντίποδα η κίνηση του ευρώ έναντι του δολαρίου από το ξεκίνημα της χρονιάς ενδεχομένως να βγάλει κάποια μικρά αρνητικά έκτακτα κάτω από την γραμμή των λειτουργικών κερδών.
Στο δια ταύτα η Τιταν πρέπει να έχει ξεπεράσει με άνεση τα 100 εκατ. ευρώ στην κερδοφορία της περυσινής χρήσης. Στα 89 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου πρέπει να έχουν προστεθεί τουλάχιστον άλλα 23 εκατ. ευρώ με βάση το προσαρμοσμένο εποχικά καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώνοντας ένα ιστορικό ΡΕ 10 φορών.
Τα 112 εκατ. ευρώ μείωσης του καθαρού δανεισμού καθώς και η εκτιμώμενη μείωση στα κεφάλαια κίνησης βελτιώνουν την δυνατότητα της εταιρίας να προχωρήσει πιο γρήγορα στις επενδύσεις της και να μοιράσει καλύτερα μερίσματα. Το 2021 οι συνολικές μερισματικές απολαβές ήταν 50 λεπτά ανά μετοχή.
Με καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 25% φέτος και καλύτερη ρευστότητα στον ισολογισμό θα πρέπει να περιμένουμε κάτι καλύτερο. Επίσης θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως ξεκίνησε και πως διαμορφώνεται η προοπτική του 2023 στις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται η εταιρία καθώς η αύξηση των επιτοκίων είναι μια ενδεχομένη παράμετρος επιβράδυνσης της ιδιωτικής κατασκευής. Υπομονή για όλα αυτά ως τις 22 Μαρτίου.