(Φωτ.: Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, ο αριθμός των αιτημάτων για τη ρύθμιση δανείων έχει αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 20% μέσα σε ένα μήνα.)
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται ο αριθμός των δανειοληπτών που σπεύδουν καθημερινά σε τραπεζικά υποκαταστήματα ή επικοινωνούν με τις κεντρικές υπηρεσίες τραπεζών, προσπαθώντας να μάθουν τις επιλογές που έχουν για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, ο αριθμός των αιτημάτων για τη ρύθμιση δανείων έχει αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 20% μέσα σε ένα μήνα. Τραπεζικά στελέχη αποδίδουν την τάση τόσο στις πάνω από 500.000 προειδοποιητικές επιστολές που στάλθηκαν σε δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, όσο και στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.
Πιο «συνεργάσιμοι» πλέον οι δανειολήπτες...
Οι δανειολήπτες έχουν καταλάβει ότι πρέπει να συνεννοηθούν με τις τράπεζες και εμφανίζονται πολύ πιο «συνεργάσιμοι» απ' ότι στο παρελθόν, δηλώνει στο liberal.gr ανώτερο τραπεζικό στέλεχος αρμόδιο για τη διαχείριση συγκεκριμένου τομέα «κόκκινων» δανείων. Παρ' όλα αυτά, οι εγκρίσεις των αιτημάτων είναι μέχρι στιγμής περιορισμένες, σημειώνει ο ίδιος για να προσθέσει: «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, καθώς τράπεζες και δανειολήπτες θα πρέπει να βρουν μία λύση που θα εξυπηρετεί και τους δύο».
Ποιοι είναι αυτοί που σπεύδουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους; Πρόκειται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, κυρίως για εκείνους που είτε μέχρι πρότινος προστατεύονταν από το νόμο, είτε πόνταραν στην κρίση και δεν πλήρωναν και πλέον θορυβούνται από την έντονη φημολογία για τον τρόπο με τον οποίο θα τους αντιμετωπίσουν τράπεζες ή funds.
Θα κριθούν αδύναμοι με αποτέλεσμα να τους προσφερθεί κάποια ρύθμιση (που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι τόσο ευνοϊκή όσο περιμένουν) ή θα χαρακτηριστούν στρατηγικοί κακοπληρωτές και θα δεχτούν ασφυκτικές πιέσεις;
...ανησυχούν για τα ξένα funds
Στο μεταξύ, αναστάτωση και σύγχυση έχουν προκαλέσει στους δανειολήπτες οι διαφορετικές «προσεγγίσεις» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την εμπλοκή ξένων funds στη διαδικασία… είσπραξης των οφειλών.
Το θεσμικό πλαίσιο που περιγράφει τις προϋποθέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι τράπεζες για τη ρύθμιση οφειλών, τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και τον ορισμό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» βρίσκεται σε ισχύ. Όμως η δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» δανείων σε «Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια», δηλαδή στα ξένα funds ή στα κοινά σχήματα μεταξύ funds και ελληνικών τραπεζών που αναμένεται να δημιουργηθούν, προκαλεί ανησυχία στους δανειολήπτες, καθώς κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα τις επιπτώσεις.
Εντατικές οι πιέσεις, κυνηγητό για τους μπαταχτσήδες
«Ακόμα είναι νωρίς για να κρίνουμε το νέο πλαίσιο, ενώ απομένουν και οι τελικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ωστόσο ευελπιστούμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα εντοπίσουμε πολλούς που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους αλλά δεν το κάνουν εκμεταλλευόμενοι την κρίση», δηλώνει το ίδιο στέλεχος. «Τόσο η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών όσο και η δυνατότητα πώλησης δανείων σε ξένα funds αποτελούν μοχλούς πίεσης για τους κακοπληρωτές».
Το μόνο σίγουρο που μπορεί να πει κάποιος στην παρούσα φάση για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) είναι ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν με ακόμη πιο εντατικό ρυθμό την προσπάθεια διακανονισμού με τους δανειολήπτες. Οι τράπεζες έχουν συμφέρον να προβούν μόνες τους στη ρύθμιση των δανείων, αλλά και να εντοπίσουν τους «μπαταχτσήδες», καθώς τα δάνεια που θεωρείται ότι μπορούν να ανακτηθούν ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.
Έστω τα μισά
«Ακόμη και τα μισά από αυτά να αρχίσουν να εξυπηρετούνται μέσα στους επόμενους μήνες, θα έχουμε καταφέρει να κάνουμε το πρώτο βήμα, αφού θα υποχωρήσει το συνολικό ποσοστό των NPLs κατά σχεδόν 10%», εκτιμά ο τραπεζίτης.
Η σύγχυση, λοιπόν, οφείλεται σε όσα ακούγονται για την πρώτη κατοικία και την εμπλοκή ξένων funds. Τα δεδομένα έχουν ως εξής:
Πλειστηριασμοί ακινήτων
Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών είναι γεγονός, καθώς το νέο πλαίσιο προστασίας αποτελείται από πολύ πιο αυστηρά κριτήρια για την πρώτη κατοικία, με αποτέλεσμα να μειώνεται πάρα πολύ ο αριθμός των δανειοληπτών που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου.
Οι τράπεζες, ωστόσο, επιμένουν ότι θα συνεχίσουν να κοιτούν κάθε περίπτωση ξεχωριστά και αποκλείεται να προβούν σε ενέργειες μαζικού χαρακτήρα, αφού δεν έχουν κανένα συμφέρον να κάνουν κάτι τέτοιο. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμούν ότι η άρση της προστασίας θα λειτουργήσει θετικά καθώς από μόνη της αποτελεί σημαντικό μοχλό πίεσης για όσους μπορούν να πληρώσουν.
Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές κρίνεται η πώληση δανείων με ενέχυρο πρώτη κατοικία σε ξένα funds, αν και πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις εκτιμούν ότι δύσκολα θα υπάρξουν εξαιρέσεις., όπως αυτή που ισχύει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
Το θεσμικό πλαίσιο για την πώληση των δανείων
Από το 2012, όταν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτινάχθηκε από το «οριακά ασφαλές» όριο του 16% στο «απαγορευτικό» 25%, ο βασικός πονοκέφαλος των τραπεζών είχε να κάνει με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Γι' αυτό και οι δανειστές άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και τη θέσπιση πλαισίου για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds.
Γεγονός είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds βρίσκεται πλέον σε ισχύ, όμως αποκλείει ορισμένες περιπτώσεις δανείων μέχρι… νεωτέρας. Επίσης, οι τράπεζες δεν δείχνουν διατεθειμένες να προβούν σε μαζικές πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων, ενώ θα χρειαστεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και πάνω από ένα έτος για να δημιουργηθεί μία αγορά NPLs για τα ξένα funds, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.
Άρα, όπως και να' χει η εμπλοκή των ξένων funds δεν αποτελεί άμεση εξέλιξη και μέχρι τότε οι δανειολήπτες θα έχουν αρκετές ευκαιρίες να «συνεργαστούν» με τις τράπεζες.