Tα προ πανδημίας επίπεδα άγγιξε η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας τον Αύγουστο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal Markets, έφτασε στο 80% του 2019, ενώ ιδιαίτερως ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ο αριθμός των πτήσεων στη χώρα μας ήταν μόλις 3% κάτω από το 2019, ενώ σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ φαίνεται να κερδίζεται το στοίχημα της παράτασης της φετινής τουριστικής σεζόν.
Ειδικότερα σύμφωνα με το recovery tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) έχουν προγραμματιστεί από τις 30 Αυγούστου έως τις 19 Σεπτεμβρίου περίπου 2,1 εκατ. θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, με τον αριθμό να καταγράφει μείωση συγκριτικά με τον Αύγουστο, ωστόσο δείχνει πως η τουριστική σεζόν στην πράξη παρατείνεται.
Η δυναμική του Σεπτεμβρίου αποδεικνύεται και από το γεγονός πως οι πληρότητες για όλο το μήνα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς αγγίζει το 60-65%, με τους ξενοδόχους να προσδοκούν παράταση και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς «εφόσον συνεχιστεί ο καλός καιρός και δεν υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα κατά της μετάδοσης του κορονοϊού, τότε μπορεί να δούμε πληρότητες έως 40-55% στους δημοφιλείς προορισμούς και τον Οκτώβριο».
Η de facto παράταση της τουριστικής σεζόν φέρνει τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 40-50% των τουριστικών εσόδων του 2019, πιο κοντά στο να επιτευχθεί. Θετικά είναι και τα πρόσφατα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας, Eurocontrol.
Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν ημερησίως 2.042 πτήσεις, μόλις 3% λιγότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019 και 4% λιγότερες σε σχέση με τον δεκαπενταύγουστο.
Επίσης, η χώρα μας βρίσκεται στην έβδομη θέση σε ό,τι αφορά στις περισσότερες πτήσεις, έχοντας από πάνω της όμως χώρες με υπερπολλαπλάσιο πληθυσμό. Η Ισπανία βρίσκεται στην πρώτη θέση με 4.104 πτήσεις σε ημερήσια βάση, παρουσιάζοντας πτώση 25% σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019, μετά έρχεται η Γερμανία με 3.997 πτήσεις καταγράφοντας πτώση της τάξης του 36% σε σχέση με το 2019.
Στη συνέχεια, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία με 3.808 πτήσεις και 3.494 καταγράφουν πτώση της τάξης του 23% και 48% αντίστοιχα σε σχέση με το 2019 , ενώ την εξάδα συμπληρώνουν Τουρκία και Ιταλία.