Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε την Τρίτη υπέρ της προσέγγισης του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησής του, του Στίβεν Μνούτσιν, για την επιβολή περιορισμών στις κινεζικές επενδύσεις σε αμερικανικές εταιρείες, κρίνοντας ότι η δημιουργία ενός ισχυρότερου συμβουλίου εξέτασης των εξαγορών και των συγχωνεύσεων μπορεί να προστατεύσει σημαντικές αμερικανικές τεχνολογίες.
Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε ότι αυτή η προσέγγιση θα στοχοθετήσει όλες τις χώρες, κι όχι μόνο την Κίνα, απηχώντας σχόλια που έκανε ο Μνούτσιν τη Δευτέρα, εν μέσω του έντονου ενδοκυβερνητικού διαλόγου για το εύρος και τους σκοπούς των περιορισμών που θα επιβληθούν στις ξένες επενδύσεις, οι οποίοι αναμένεται να παρουσιαστούν την Παρασκευή.
«Δεν είναι μόνο οι κινεζικές» επενδύσεις, είπε ο Τραμπ ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησής του.
Ο Μνούτσιν και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα βιομηχανίας και εμπορίου Πίτερ Ναβάρο έστειλαν εντελώς αντιφατικά μηνύματα όσον αφορά τους περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις, που διέταξε να επιβληθούν την 29η Μαΐου ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. Ο Μνούτσιν δήλωσε ότι θα έχουν εφαρμογή σε «όλες τις χώρες που προσπαθούν να κλέψουν την τεχνολογία μας». Ο Ναβάρο είπε ότι θα στοχοθετήσουν συγκεκριμένα την Κίνα.
Οι περιορισμοί αυτοί καταρτίζονται για να αυξηθεί η πίεση στην Κίνα, ώστε το Πεκίνο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον, η οποία ερίζει πως κινεζικές εταιρείες αποκτούν παράνομα αμερικανικές τεχνολογίες προχωρώντας σε εξαγορές.
Ο Μνούτσιν θα προτιμούσε να χρησιμοποιηθούν εργαλεία που περιέχονται σε σχέδια νόμου τα οποία βρίσκονται υπό εξέταση στο Κογκρέσο ώστε να ενισχυθούν οι έλεγχοι από τη σκοπιά της εθνικής ασφάλειας που διενεργεί η Επιτροπή για τις Ξένες Επενδύσεις στις ΗΠΑ (CFIUS), κατά πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση.
Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε την Κυριακή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μια πρόταση που θα απαγορεύει την εξαγορά αμερικανικών εταιρειών στην κατοχή των οποίων βρίσκονται «σημαντικές τεχνολογίες» από εταιρείες των οποίων το 25% του μετοχικού κεφαλαίου ή περισσότερο ανήκει στην Κίνα.
Ερωτηθείς την Τρίτη για τους επικείμενους περιορισμούς, ο Τραμπ ανέφερε: «έχουμε τη σπουδαιότερη τεχνολογία στον κόσμο. Ο κόσμος την αντιγράφει. Και την κλέβει. Αλλά έχουμε τους καλύτερους επιστήμονες, τα σπουδαιότερα μυαλά, και πρέπει να την προστατεύσουμε και θα την προστατεύσουμε και αυτό κάνουμε. Και μπορεί να γίνει μέσω της CFIUS. Έχουμε πολλά που μπορούμε να κάνουμε μέσω αυτής και το δουλεύουμε».
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τρίτη σχέδιο νόμου που ενισχύει τις εξουσίες της CFIUS.
Ο μεγεθυνόμενος κατάλογος των συγκρούσεων για το εμπόριο στις οποίες έχει εμπλακεί η κυβέρνηση του Τραμπ, με την Κίνα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Καναδά και το Μεξικό, φαίνεται πως άρχισε να μεταβάλει τις διαθέσεις στην ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα την Τρίτη, με στέλεχός της να αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να μην υπάρξει νέα άνοδος των επιτοκίων--η τέταρτη κατά σειρά--φέτος.
Ο Τραμπ διεμήνυσε νωρίτερα την Τρίτη μέσω Twitter ότι η κυβέρνησή του «τελειώνει» με τη μελέτη της για την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται ανακοινώσεις σύντομα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία AP