Σημαντικά κέρδη για τις Τράπεζες σηματοδοτεί η νέα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,75% η οποία μπορεί να αποφέρει συνολικά έσοδα που εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσουν σε ετήσια βάση ποσά πάνω από 800 εκατ. έως και ένα δισ. ευρώ.
Οι Τράπεζες ευνοούνται από την αύξηση των επιτοκίων η οποία θα αυξήσει το επιτοκιακό περιθώριο, μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού και των επιτοκίων καταθέσεων. Όλες οι ευρωπαϊκές Τράπεζες θα έχουν αυτή την ευκαιρία, μετά από πτωτική πορεία των επιτοκίων από το 2011.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει οι ίδιες οι τράπεζες και τους υπολογισμούς που κάνουν οι ξένοι αναλυτές, η πρώτη αύξηση επιτοκίων 0,50% σε ετήσια βάση αυξάνει κατά μέσο όρο τα έσοδα κατά 65 εκατ. ευρώ ανά Τράπεζα, αλλά σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs, Εθνική Τράπεζα και Eurobank υπολογίζεται ότι θα έχουν αυξημένα έσοδα 70 εκατ. ευρώ κάθε μία από την αύξηση αυτή σε βάθος χρόνου, ενώ τα αντίστοιχα έσοδα για Alpha Bank και Πειραιώς υπολογίζονται σε 60 εκατ. ευρώ για κάθε μία.
Η δεύτερη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ ήρθε όμως γρήγορα και θα ισχύσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η αύξηση ήταν 0,75% μεγαλύτερη δηλαδή του αναμενομένου κι ενώ οι Τράπεζες και οι οίκοι έχουν κάνει υπολογισμούς για αυξήσεις της ΕΚΤ 0,50%. Από τη δεύτερη αύξηση επιτοκίων υπολογίζεται ότι οι Τράπεζες θα αυξήσουν τα έσοδά τους από 100 έως 130 εκατ. ευρώ επιπλέον η κάθε μία που δίνει μέση αύξηση 117,5 εκατ. ευρώ.
Τα υπολογιζόμενα συνολικά έσοδα σε βάθος χρόνου από δεύτερη αύξηση των επιτοκίων 0,50% (έναντι 0,75% που αποφάσισε η ΕΚΤ) ήταν 470 εκατ. ευρώ. Η Goldman Sachs προέβλεπε αυξημένα έσοδα από την αύξηση αυτή στα 130 εκατ. ευρώ για τη Eurobank, στα 120 εκατ. ευρώ για την Εθνική και την Alpha Bank και στα 100 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς.
Περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ ανά Τράπεζα υπολογίζεται η αύξηση στο μέσο έσοδο των Τραπεζών από τρίτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,50%. Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, το καθαρό επιτοκιακό έσοδο των ελληνικών Τραπεζών αυξήθηκε κατά 7% στο δεύτερο τρίμηνο φέτος. Η αύξηση αυτή ήρθε κυρίως χάρη στα νέα δάνεια που έδωσαν οι Τράπεζες τα οποία ήταν κατά 5% αυξημένα (κι όχι λόγω της πρώτης αύξησης των επιτοκίων).
Ωστόσο για τη συνέχεια ο οίκος ενσωματώνει στα μοντέλα του μία αύξηση επιτοκίων 1% της ΕΚΤ, από το τελευταίο τρίμηνο (αν και η συνολική αύξηση είναι ήδη 1,25%) και αναμένει μείωση της ανάπτυξης λόγω των ακριβότερων δανείων, αλλά σημαντικά αυξημένο επιτοκιακό περιθώριο περιθώριο (NIM) από 25 έως και 30 μονάδες βάσης για τη διετή περίοδο 2022-2024.
Η αύξηση του margin (περιθωρίου) στα επιτόκια υπολογίζεται από την Goldman Sachs, σε 12-14 μονάδες βάσης από την πρώτη αύξηση επιτοκίων 0,50% και από 20-24 μονάδες βάσης από δεύτερη αύξηση επιτοκίων 0,50%.
Το επιτοκιακό Margin των ελληνικών τραπεζών κινείται χαμηλά μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, λόγω του έντονου ανταγωνισμού, αλλά τώρα όλες οι Τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν από τις διαφορές των επιτοκίων, καθώς ήδη τα επιτόκια της ΕΚΤ αυξήθηκαν σωρευτικά 1,25%. Αυτό σημαίνει επιπλέον περιθώρια από 20 έως και 24 μονάδες βάσης