Τα τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης και των τραπεζών, για αρκετή ώρα χθες, «χτένισαν», το νομοσχέδιο του νέου Πτωχευτικού. Στο μεγαλύτερο μέρος αυτού, οι δύο πλευρές συμφωνούν. Ωστόσο, υπάρχουν τρία «καυτά» ζητήματα, όπου εντοπίζεται διαφωνία και θα πρέπει να κλείσουν, άμεσα, με πολιτική παρέμβαση, για να... κλειδώσει ο νόμος, να αποσταλεί στους θεσμούς και να πάρει στη συνέχεια το δρόμο της ψήφισης στην Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των πιστωτικών ιδρυμάτων εξέφρασαν τις ενστάσεις τους αναφορικά με τα εξής:
Πρώτον, οι τράπεζες δεν θέλουν να γίνεται εξωδικαστική ρύθμιση πριν την πτώχευση για τα νοικοκυριά, παρά μόνο για τις επιχειρήσεις. Κι αυτό, διότι φέρεται να υποστηρίζουν ότι τα νοικοκυριά είχαν πολλές ευκαιρίες για να διευθετήσουν τις οφειλές τους (π.χ. νόμος Κατσέλη, Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών κ.λπ.).
Δεύτερον, θέση των τραπεζών είναι πως δεν πρέπει, αμέσως μόλις πάρει την απόφαση της πτώχευσης στα χέρια του ο οφειλέτης, να απαλλάσσεται από τα χρέη του (πρόκειται για τη λεγόμενη δεύτερη ευκαιρία). Επιθυμούν να συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, μετά το πέρας τριών ετών. Κι έως τότε δηλαδή, να μεσολαβούν κατασχετήρια και ο οφειλέτης να ανταποκρίνεται στα χρέη του (από μισθό, εισόδημα κ.λπ.).
Τρίτον, για τον κρατικό φορέα μεταβίβασης ακινήτων (αφορούν σε πρώτη κατοικία) που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό, ενώ ο πολίτες θα συνεχίζουν να μένουν σε αυτά πληρώνοντας ενοίκιο -ζήτημα για το οποίο έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους οι θεσμοί- οι τράπεζες δεν είναι αντίθετες με τη δημιουργία του. Ωστόσο, αυτό που υποστηρίζουν είναι πως θα πρέπει να τεθούν όρια αγοράς. Που σημαίνει, να προχωρούν τα πιστωτικά ιδρύματα τους πλειστηριασμούς και το κράτος από την πλευρά του, να φροντίζει μέσω αυτού του φορέα να παίρνει το εκάστοτε ακίνητο.
Το ν/σ του νέου Πτωχευτικού, ως έχει μέχρι σήμερα, με όλες τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν και με τις επισημάνσεις για τα τρία παραπάνω «αγκάθια», έχει αποσταλεί στους αρμόδιους υπουργούς. Αυτοί με τη σειρά τους, αναμένεται να επικοινωνήσουν με τους επικεφαλής των τραπεζών, με σκοπό να κλείσουν κι αυτά τα θέματα, προκειμένου να προωθηθεί ο νόμος στους θεσμούς.
Υπενθυμίζεται πως οι εκπρόσωποι των δανειστών εισηγήθηκαν, τον περασμένο Απρίλιο, συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, πάνω στο σχέδιο νόμου. Κι αυτό, για να εξαλειφθούν τα «παραθυράκια», που θα επιτρέψουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να τα εκμεταλλευτούν, μετατρέποντας τον Πτωχευτικό σε ένα νέο νόμο Κατσέλη.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο επικείμενος Πτωχευτικός θα περιλαμβάνει διατάξεις περί ρύθμισης και πτώχευσης, ενώ το σκέλος της έγκαιρης προειδοποίησης αναμένεται να ψηφιστεί ξεχωριστά σε επόμενο νόμο. Άλλωστε υπάρχει περιθώριο εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή οδηγία μέχρι το καλοκαίρι του 2021.