Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Τρία νομοσχέδια σκοπεύει να έχει «περάσει» από τη Βουλή η κυβέρνηση μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με στόχο να εφαρμοσθεί άμεσα το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για τα νομοσχέδια για την οργάνωση του κράτους, το φορολογικό και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που θα επιλύσει χρόνια προβλήματα και θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις.
Ωστόσο, το μεγάλο «αγκάθι» είναι το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ενδεχομένως να «σπάσει» στα δύο. Και αυτό καθώς οι συνεννοήσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη, με το υπουργείο Οικονομικών να αποστέλλει συνεχώς στοιχεία και τους θεσμούς να ζητούν ακόμα περισσότερα. Δεν αποκλείεται δηλαδή οι βασικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, που περιλαμβάνουν τις μειώσεις στη φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ να κατατεθούν στη Βουλή τον Σεπτέμβριο μαζί με τον προϋπολογισμό και αφού προηγουμένως έχουν καταλήξει με τους θεσμούς και να κατατεθεί τις επόμενες μέρες ένα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ESM K. Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ: «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιστρέψουν το Σεπτέμβριο ώστε να το μελετήσουν λεπτομερώς (σ.σ. το φορολογικό νομοσχέδιο). Ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε επίσης ότι θα λάβουμε αναλυτικές πληροφορίες τις επόμενες ημέρες και αυτό αποτελεί θετικό σημάδι για το επίπεδο συνεργασίας».
Πάντως ο επικεφαλής του ESM K. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε θετική την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι. Όπως είπε «η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τους φόρους το οποίο, επί της αρχής, είναι θετικό καθώς αυτό είναι φιλικό προς την ανάπτυξη. Είναι γεγονός ότι η φορολογία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, είναι υψηλή. Οπότε, η μείωση των φόρων είναι κάτι καλό επί της αρχής». Ωστόσο το ερώτημα που έθεσε ο επικεφαλής του ESM είναι πως θα χρηματοδοτηθούν οι μειώσεις καθώς «αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα, όταν οι συντελεστές μειώνονται». Ο κ. Ρέγκλινγκ στάθηκε και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Όπως είπε «ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με φυσιολογικούς φορολογικούς συντελεστές είναι ένας πιθανός τρόπος».
Στο μεταξύ στις χθεσινές συναντήσεις αυτό που απασχόλησε τα τεχνικά κλιμάκια στη σύσκεψη με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ήταν η ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Όπως έγινε αντιληπτό η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προέβλεπε την επέκταση των 120 δόσεων και στις επιχειρήσεις παραπέμπεται στις καλένδες καθώς το πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης δεν φαίνεται να είχε δομηθεί ορθά.
Με τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση οι αλλαγές που θα επέλθουν εκτός από τη μείωση του επιτοκίου και της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ θα παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως και 120 δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής.