Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις έχει διαμορφωθεί ένα περίγραμμα, ένα πλαίσιο για τις -από σήμερα και στο εξής- σχέσεις της νέας κυβέρνησης με το κουαρτέτο των δανειστών. Μετά την αρχική έκπληξη των «θεσμών» για το επίπεδο ετοιμότητας των κυβερνητικών στελεχών, οι συζητήσεις πήραν συγκεκριμένο περιεχόμενο.
Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για πραγματικά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Οι δανειστές -υπό την προϋπόθεση επίτευξης των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων και της υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων- φέρονται διατεθειμένοι να επισπεύσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και με τον τρόπο αυτό να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό του 2020 με μεγαλύτερα ποσά από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
Σ'' αυτό το «παιχνίδι» η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τρία ισχυρά όπλα:
Η Ελλάδα δανείζεται πλέον με χαμηλά επιτόκια από τις αγορές. Μπορεί να αντικαταστήσει παλαιότερο υψηλότοκο δανεισμό με φρέσκο χρήμα από τις αγορές και με τον τρόπο αυτό να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του Χρέους.
Με τη βοήθεια των «θεσμών» και τις ευνοϊκές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, η Ελλάδα θα προχωρήσει πολύ σύντομα σε άρση των capital control. Η κίνηση αυτή -παράλληλα με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα ανακοινώσει στις προγραμματικές δηλώσεις και θα εφαρμόζει η κυβέρνηση- ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία της χώρας που φέρνουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.
Τώρα που δεν υπάρχει η ανάγκη για υπερ-πλεονάσματα, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην πλήρη χρησιμοποίηση των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των άλλων επενδυτικών κονδυλίων. Ο προϋπολογισμός φέτος προβλέπει κονδύλι 6,75 δισ. ευρώ για το ΠΔΕ από κοινοτικό και κρατικό χρήμα. Τα επίσημα στοιχεία που συνέλεξαν οι θεσμοί από το Υπουργείο Οικονομικών δείχνουν συνεχή υποχρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αν η κυβέρνηση καταφέρει να ενεργοποιήσει τα κεφάλαια του ΠΔΕ ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι υψηλότερος και η υλοποίηση των στόχων ευκολότερη.
Αυτό είναι το πλαίσιο των σημερινών συζητήσεων. Οι «θεσμοί» τώρα θέλουν να... γνωριστούν όλοι καλύτερα, να φύγουν για διακοπές ώστε να νομοθετήσει η κυβέρνηση με την... ησυχία της τον Αύγουστο και να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο...