Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Τρίτο σενάριο, διαφορετικό από τα δύο τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού καταθέτει σε λιγότερο από 24 ώρες η κυβέρνηση στην Κομισιόν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το τρίτο σενάριο δεν θα περιλαμβάνει τις περικοπές στις συντάξεις αλλά πιθανόν να έχει αλλαγές στο δημοσιονομικό μείγμα και ενδεχομένως να μην περιλαμβάνει κάποιες από τις ελαφρύνσεις που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος κυβέρνηση και Κομισιόν διαφωνούσαν ως προς το ύψος του υπερπλεονάσματος του 2019, με την κυβέρνηση να το βλέπει 400-600 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο. Έτσι, δεν αποκλείεται στο τέλος να περικοπούν ορισμένες από τις παρεμβάσεις που έχει ελαφρύνσεις που περιλαμβάνει το προσχέδιο
Τα στοιχεία αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου με την κυβέρνηση να προσβλέπει στη στήριξη της Κομισιόν στο θέμα των συντάξεων. Ανώτατο στέλεχος της Ε.Ε. τόνιζε τις προηγούμενες μέρες ότι «στην ΕΕ. Αναγνωρίζουμε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί», δηλαδή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει τουλάχιστον το 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς περικοπή συντάξεων.
Το ζήτημα όμως είναι πως θα αντιδράσει το ΔΝΤ. Μία πρώτη γεύση πήρε προχθές στις συναντήσεις που είχε υπουργός Οικονομικών στο Μπαλί με την επικεφαλής του Ταμείου Κρ. Λαγκάρντ και τον τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Π. Τόμσεν. Συγκεκριμένα το Ταμείο συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η περικοπή των συντάξεων είναι διαρθρωτικό μέτρο και κατά την άποψη του θα πρέπει να προχωρήσουν όπως έχει συμφωνηθεί προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα.
Σημασία έχει πως θα αντιδράσει το Ταμείο στη πιθανή συμφωνία των Ευρωπαίων με την Αθήνα. Μία δήλωση του μπορεί να δημιουργήσει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων με αποτέλεσμα να μην μπορεί η κυβέρνηση να βγει στις αγορές να αναζητήσει φθηνό χρήμα το 2019.
Πάντως ο επίτροπος Μοσκοβισί σε συνέντευξη στο Bloomberg τόνισε ότι «Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος είναι ελεύθερη να καθορίσει την πολιτική της και ίσως να θελήσει να προχωρήσει σε ορισμένα κοινωνικά μέτρα». Υποστήριξε, επίσης, ότι «οι δανειστές δεν είναι μηχανές, είναι ανθρώπινα όντα και δεν είναι όλοι υπέρ της λιτότητας. Εάν λοιπόν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, το οποίο θα σέβεται τις δεσμεύσεις –γιατί οι δεσμεύσεις οφείλουν να γίνονται σεβαστές–, τότε αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη».
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει. Και αυτό καθώς να πρέπει πρώτα η Κομισιόν εκδώσει την εισήγησή της, η οποία θα παρουσιασθεί στο Eurogroup. Η εισήγηση της Κομισιόν αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και το Eurogroup στη συνέχεια θα συνεδριάσει στις 3 Δεκεμβρίου.
Κομβική θα είναι η αντίδραση της Γερμανίας. Είναι γνωστό στην κυβέρνηση ότι σε αρκετά μέλη του Eurogroup, με επίκεντρο τη Γερμανία, η μη περικοπή των συντάξεων μεταφράζεται ως η αρχή για το «ξήλωμα του πουλόβερ» κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.