Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Οι δύο πρώτοι ίσως να ήταν σύμπτωση. Η σημερινή, τρίτη διαδοχική, περίπτωση αποδεικνύει την φαύλη, αντισυνταγματική και ανέντιμη διαδικασία επιλογής, των νέων μονίμων (4ετούς θητείας) τομεακών θεματικών και διοικητικών γραμματέων.
Αυτή τη φορά, η προκήρυξη για τη θέση του Τοµεακού Γραµµατέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδείχθηκε ότι ήταν κομμένη και ραμμένη στα ειδικά προσόντα του υφισταμένου -διορισμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ- Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών.
Στην προκήρυξη ανταποκρίθηκαν 46 υποψήφιοι που πίστεψαν ότι με τα τυπικά, ουσιαστικά και επαγγελματικά προσόντα τους, μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στην τελική τριάδα επιλογής του Υπουργού.
Από τους 46 υποψηφίους, μόνο από την εξέταση των τυπικών τους προσόντων αποκλείστηκαν οι ...40.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιες ειδικές διατάξεις της προκήρυξης, δυστυχώς δεν ταίριαζαν με τα τυπικά τους προσόντα. Από τους 6 που πέρασαν στη δεύτερη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης, αποκλείσθηκαν οι 3 και τώρα έμειναν μόνο 3, από τους οποίους έναν θα επιλέξει, με δυσκολία και αντικειμενικότητα, ο αρμόδιος Υπουργός.
Κατά σατανική σύμπτωση, ο ένας από τους 3 νικητές της διαδικασίας είναι ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, δηλαδή ο σημερινός Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο.
Αυτό είναι μάλλον φυσιολογικό, αφού η προκήρυξη δίνει πολλά -πάρα πολλά- μόρια στην προηγούμενη διοικητική εμπειρία και ειδικά στην εμπειρία ως ...Γενικός Γραμματέας Υπουργείου (ή Διευθύνων Σύμβουλος στον ιδιωτικό τομέα αν υπήρχε τέτοια υποψηφιότητα).
Ατυχώς, οι άλλοι 2 συνυποψήφιοι στην τελική φάση είναι ...απλοί Διευθυντές Υπουργείων δηλαδή υφιστάμενοι του σημερινού Γενικού Γραμματέα...
Η προκήρυξη απαιτούσε Πτυχίο ή -ακόμη καλύτερα- Διδακτορικό στον Τομέα των Ορυκτών και της Ενέργειας. Όχι μόνον. Ξαφνικά στην προκήρυξη προσετέθη και η δυνατότητα Μεταπτυχιακών Πτυχιούχων Διοίκησης Επιχειρήσεων να συμμετέχουν στη διαδικασία.
Κατά σατανική σύμπτωση, ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος αφού πήρε το πτυχίο του ως Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών, συνέχισε τις αγωνιστικές του σπουδές και απέκτησε, το 2002, Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Eπίσης από τον Ιούνιο του 2015 κατάφερε και αναρριχήθηκε στην θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες η οποία προφανώς θεωρείται «ιδιωτικός τομέας»...
Επίσης η προκήρυξη απαιτούσε «καλή γνώση» (μιας κάποιας) ξένης γλώσσας. Όπως αποδεικνύεται από την βαθμολόγηση της υποψηφιότητας του κ. Βερροιόπουλου οι γνώσεις ξένων γλωσσών δεν ήταν ακριβώς το δυνατό του σημείο, το ατού του όπως λέει ο Πρωθυπουργός...
Η τραγέλαφος της κατ'' επίφαση αξιοκρατικής διαδικασίας επιλογής των Ειδικών και Τομεακών Γραμματέων συνεχίζεται με προκλητική μονοτονία.
Η Τρόικα προφανώς δεν ασχολείται. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, απλώς γελούν, με ηχηρά χαχανητά οι άνθρωποι, κάθε φορά που πληροφορούνται μία ακόμη ιστορία άγριας, φαύλης και αντιδημοκρατικής κομματοκρατίας ...