Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Χαμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο κυβερνών κόμμα εξαιτίας του κοινωνικού μερίσματος. Οι διάφορες ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, υψηλόβαθμα στελέχη, το πασοκογενές κομμάτι της κυβέρνησης, ακόμα και ο πρόεδρος της Βουλής καταθέτουν προτάσεις για το που να διοχετευτεί το μέρισμα. Όλοι έχουν τη δική τους ατζέντα και απευθύνονται στη δική τους πελατεία.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ακόμα δεν έχει μιλήσει και αναμένει τις προτάσεις τους για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Σημαντικό ρόλο αυτή τη φορά θα παίξει και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος ο οποίος πέρυσι σχεδόν ενημερώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης για την απόφαση του πρωθυπουργού να μοιράσει το μέρισμα στους χαμηλόμισθους συνταξιούχους.
Όπως φαίνεται η κυβέρνηση τα έχει βρει με τους θεσμούς και θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος που θα προσεγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν ενημερωθεί προηγουμένως και να πάρουν το πράσινο φως.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που φθάνουν στο Μαξίμου προβλέπουν:
1. Να δοθεί το μέρισμα και φέτος στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό το σενάριο έχει τις μικρότερες πιθανότητες καθώς χαρακτηρίστηκε ως φιλανθρωπία από αξιωματούχο της Ε.Ε.
2. Να δοθεί σε τρίτεκνους και πολύτεκνους. Το σενάριο αυτό προτείνεται από μέλη της κυβέρνησης καθώς το 2018 θα περικοπούν σημαντικά τα επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω.
3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ. Παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο δεν επιθυμεί να περικόψει τον ΕΝΦΙΑ καθώς είναι μία σίγουρη πηγή εσόδων έχει προταθεί από πολύ υψηλά στελέχη του κόμματος. Θεωρούν ότι πρέπει να κάνουν ρελάνς στην αντιπολίτευση και να τονώσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Μάλιστα αναφέρουν ότι σχεδόν κάθε νοικοκυριό έχει ένα ακίνητο. Υποστηρίζουν ότι το επίδομα του ΕΝΦΙΑ πρέπει να το πάρουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
4. Συνταξιούχοι για τις παράνομες κρατήσεις του ΕΟΠΠΥ. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε ετοιμότητα για την επιστροφή περίπου 300 εκατ. ευρώ σε 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους. Οι υπηρεσίες του φορέα θα επιδιώξουν την επιστροφή των εισφορών που παρακρατήθηκαν αχρεωστήτως, για την περίοδο 1/1/2012 - 30/6/2016. Πρόκειται για εισφορές υγειονομικής περίθαλψης που υπολογίστηκαν στο σύνολο των συνταξιούχων επί του μεικτού ποσού της κύριας σύνταξής τους, χωρίς να αφαιρούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στις μειώσεις των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012. Για το θέμα υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους συνταξιούχους, ενώ και η πολιτεία έχει παραδεχθεί ότι η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης συνταξιούχων εισπράχθηκε αχρεωστήτως, γιατί υπολογίστηκε στο ακαθάριστο ποσό των καταβαλλομένων συντάξεων.
5. Έχουν κατατεθεί προτάσεις και για μειώσεις των τελών κυκλοφορίας με στόχο κάποιοι φορολογούμενοι να μην καταθέσουν στο τέλος του έτους τις πινακίδες τους και κάποιοι άλλοι να τις πάρουν πίσω.
6. Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει να μοιράσει τα περίπου 750 εκατ. σε δύο κατηγορίες πολιτών με το κοινωνικό μέρισμα. Στις οικογένειες που είναι ενταγμένες στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και ανέρχονται σε 273.913 και στους μακροχρόνια ανέργους με παιδιά.
Στο μεταξύ χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να επιρρίψει ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις για την υψηλή φορολόγηση των πολιτών κυρίως της μεσαίας τάξης. Και αυτό τη στιγμή που η κυβέρνησή του κατάφερε να μειώσει τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης κατά 50% σε διάστημα δύο χρόνων. Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι οι μεσαίες τάξεις πρέπει να γνωρίζουν ότι το γεγονός πως υπάρχει στη χώρα υψηλότερη φορολογία, αλλά λιγότερα νοσοκομεία και σχολεία, είναι αποτέλεσμα του ότι οι κυρίαρχες τάξεις και τα κόμματα που τις υποστηρίζουν έχουν χτίσει ένα σύστημα, όπου οι πλούσιοι έχουν την απόλυτη προστασία από το θεσμικό πλαίσιο, μπορούν νομίμως να εξαιρεθούν από τη φορολογία και λειτουργούν με διαφορετικούς κανόνες από τους υπόλοιπους, όπως αποκαλύφθηκε εκ νέου με τα Paradise Papers.
Στη συνέντευξή του στο Αθηναικό Πρακτορείο, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι το κοινωνικό μέρισμα θα επηρεάσει πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο θα αφορά -επισημαίνει- και πολλές ευάλωτες κατηγορίες, όπως συνταξιούχους και ανέργους, αλλά και κομμάτι της μεσαίας τάξης.