Ύφεση που θα κυμανθεί από 4,5% μέχρι 9,5% προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδας, με το βασικό σενάριο, κατά τα τρέχοντα στοιχεία, να την τοποθετεί στο 6%. Μιλώντας στη Βουλή, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, απένειμε τα εύσημα στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού τόσο σε υγειονομικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό και παράλληλα προειδοποίησε ότι «όσο δεν υπάρχει είτε το εμβόλιο είτε το φάρμακο, ο φόβος που φωλιάζει στην ψυχή καθενός έξ’ υμών διαμορφώνει συνθήκες στασιμότητας και ενδεχομένως συνθήκες στασιμοπληθωρισμού».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι το 2021 η ανάπτυξη θα φτάσει τουλάχιστον το 5,5%, προσθέτοντας ότι τα πρώτα στοιχεία του Μαΐου είναι ενθαρρυντικά. «Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη φαίνεται ότι όπου καταργείται το lockdown υπάρχει ανάκαμψη και o τζίρος είναι μεγαλύτερος από το τζίρο του ίδιου μήνα της προηγούμενης χρονιάς». Τόνισε, ωστόσο, ότι κλειδί για την Ελλάδα είναι τι θα συμβεί στον τουρισμό και κυρίως ποια θα είναι η επίπτωση στο ΑΕΠ από τον τουρισμό , μια και όπως υπενθύμισε σε όρους ΑΕΠ ο Τουρισμός έχει συμβολή της τάξης του 8 με 8,5%.
Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική κατά της πανδημίας υπογράμμισε την μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση του ιού και μάλιστα, όπως υπερθεμάτισε, «πέρα από την επιτυχία στο υγειονομικό κομμάτι τέθηκαν και τα θεμέλια για μία πιο περιορισμένη ύφεση. «Φάνηκε ότι μία κυβέρνηση που ακούει τους ειδικούς κινήθηκε γρήγορα, κινήθηκε με πειθαρχημένο τρόπο και έστειλε ένα θετικό μήνυμα για το τι θα συμβεί από δω και στο εξής». Να σημειωθεί, άλλωστε, ότι «μέχρι τώρα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τραπέζης Ελλάδος αλλά και της ευρωπαϊκής επιτροπής η χώρα μας έχει πάρει μέτρα με μόχλευση περίπου 20 δις εκατομμύρια περίπου. Με άλλα λόγια μέτρα της τάξης του 11% ΑΕΠ. Έαν, μάλιστα, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας δεν είχαν ληφθεί τα εν λόγω μέτρα η ύφεση θα ήταν 3% μεγαλύτερη.
Παρ΄ όλα αυτά εξήγησε ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι χαμηλότερο από το 4,5% του ΑΕΠ διότι πολλά μέτρα χρηματοδοτούνται από την ευρωπαϊκή επιτροπή. Πάντως για το 2021 προβλέπεται πλεόνασμα αντίστοιχο με του ελλείματος που θα παρουσιαστεί τη φετινή χρονιά.
Επόμενη μέρα
Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ η επόμενη μέρα έχει ήδη ξεκινήσει από την στιγμή που καταργείται το lock down. «Δεν αρκούν οι αντιδράσεις του κράτους και των τραπεζών. Πρέπει και επιχειρηματίες και εμείς να αντιδράσουμε ανάλογα. Θετικό, βέβαια, στοιχείο είναι η αύξηση των καταθέσεων και των αποταμιεύσεων που έχει συμβεί και σε μεγάλο βαθμό γιατί ο κόσμος δεν είχε διέξοδο να καταναλώσει», είπε και χαρακτήρισε το συγκεκριμένο στοιχείο ως ένα ένα όπλο για την επόμενη μέρα. «Σε αντίθεση με άλλες κρίσεις είχαμε αύξηση και όχι μείωση καταθέσεων, κάτι που συμβάλλει σημαντικά στην ρευστότητα και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της επόμενης μέρας», ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά.
Κοινή δράση από την ΕΕ
Ειδική μνεία έκανε στα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του κορονοιού. Υπογράμμισε ότι μετά από έναν αρχικό δισταγμό, «η κοινή δράση στην ευρωπαϊκή ένωση φαίνεται τελικά να επιτυγχάνεται». Προς τούτο υπενθύμισε ότι η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα κινήθηκε πρώτη, «με πρωτοφανή τρόπο νομίζω», προχωρώντας στην επαναφορές κρατικών ομολόγων.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας υπενθύμισε ότι πλέον συμμετέχουμε στις στις επαναγορές χρέους. «Δίνονται στοχευμένες χρηματοδότησης στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αρνητικά επιτόκια , γίνονται αποδεκτές περισσότερες εξασφαλίσεις για ρευστότητα και επίσης έχει υπάρξει μία σημαντική χαλάρωση εποπτικών και ρυθμιστικών κανόνων», προσέθεσε και τέλος χαρακτήρισε θετική την Γάλλο- Γερμανική συμφωνία. «Είναι ένα οπλοστάσιο πάρα πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για χώρες με πολύ υψηλό χρέος», είπε.
86 δισ. η ζημιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Ζημιά πάνω από 86 δισ. ευρώ επέφερε στην ελληνική οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα. Όπως υπογράμμισε στη δευτερολογία του, με βάση τα στοιχεία των καταθέσεων και των spreads ήταν το χειρότερο εξάμηνο από όλη την περίοδο της κρίσης από το 2010 μέχρι σήμερα. Στην συγκεκριμένη αναφορά απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης επιμένοντας ότι στο τέλος του 2014 δεν ήταν όλα ιδανικά.
«Είμαι από τους τελευταίους που θα πω ότι όλα ήταν ρόδινα πριν και όλα έγιναν άσχημα μετά, αλλά ας τηρήσουμε την σωστή αριθμητική. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 επέφερε πολύ μεγάλο κόστος στην ελληνική οικονομία το οποίο μετά σιγά-σιγά μειώθηκε. Αυτή είναι η αλήθεια και είμαι εδώ για να λέω την αλήθεια», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι μετά τις δεύτερες εκλογές του 2015 ακολουθήθηκε μια διαφορετική στρατηγική. «Ήταν πολύ σημαντικό που τηρήθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 μέχρι σήμερα αυτό έδωσε στη χώρα αξιοπιστία», τόνισε και μάλιστα έκανε ειδική μνεία στην κόντρα που υπήρξε σχετικά με την πιστοληπτική γραμμή στήριξης.
«Όταν το 2018 ζητούσαμε προληπτική γραμμή ήταν 4% τα επιτόκια, την ζητούσαμε για να μειωθούν τα επιτόκια να αποκτήσουμε την παρέκκλιση που έχουμε αποκτήσει σήμερα και έτσι η ελληνική οικονομία να ευνοηθεί από χαμηλότερα επιτόκια. Δεν ήταν μια ιδέα που μου ήρθε στο μυαλό για να αντιπαρατεθώ με την τότε κυβέρνηση ήταν μία πρόταση επεξεργασμένη από τις υπηρεσίες τις κεντρικές τράπεζες από τη διεύθυνση μελετών την οποία είχα υποχρέωση να παρουσιάσω. Η κυβέρνηση αποφασίζει αλλά πρέπει να ακούει. Και τώρα στην πανδημία η κυβέρνηση αποφάσισε αλλά άκουσε και τους ειδικούς έτσι και στην οικονομία πρέπει να ακούει μια κυβέρνηση και τους ειδικούς», τόνισε.
Σε διάλογο για δημιουργία bad bank
Την ίδια ώρα, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι η τράπεζα βρίσκεται σε διάλογο με τον SSM για την επεξεργασία ενός σχεδίου δημιουργίας bad bank για τα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον ίδιο μια τέτοια πρόταση είναι ίσως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. «Αν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε με μεγάλη ταχύτητα τα κόκκινα δάνεια ο μόνος τρόπος είναι μία bad bank», είπε αρχικά και μάλιστα ξεκαθάρισε ότι πλέον δεν υπάρχει ταμπού για την δημιουργία μιας τέτοιας τράπεζας. «Θα ήταν δε ακόμα καλύτερη μια ευρωπαϊκή bad bank», προσέθεσε.
Θα προτείνω να δανειστούμε χρήματα από το ειδικό ταμείο του ESM για την πανδημία
Την πρόθεσή του να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να δανειστεί χρήματα από το ειδικό ταμείο του ESM για την στήριξη των κρατών από την πανδημία αποκάλυψε ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της τριτολογίας του. Ξεκαθάρισε, βέβαια, σε κάθε τόνο, ότι μια τέτοια χρηματοδότηση δεν σημαίνει νέο Μνημόνιο. Να σημειωθεί ότι ήδη η Κύπρος έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση. Αφορμή για την συγκεκριμένη αποκάλυψη του Γ. Στουρνάρα ήταν η κόντρα που είχε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης που είχε προτείνει ο κεντρικός τραπεζίτης με τη λήξη του τελευταίου Μνημονίου.
Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά την παραμονή του κ. Στουρνάρα στο τιμόνι της ΤτΕ, καθώς τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το Κίνημα Αλλαγής τοποθετήθηκαν θετικά. Αντιθέτως, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε παρών, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25) είπαν «όχι».
Ακούγοντας το αποτέλεσμα ο ίδιος υποσχέθηκε μία διοίκηση υπεράνω προσωπικών επιδιώξεων και κομματικών σκοπιμοτήτων, μολονότι -όπως είπε- ήθελε να είχε και τις αρνητικές ψήφους θετικές. «Αλλά τι να κάνουμε αυτή είναι η ζωή», προσέθεσε με νόημα.
Ειδική μνεία έκανε τέλος στο γεγονός ότι τα διορισμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη στην Τράπεζα της Ελλάδας δεν έφεραν αντίρρηση στην ανανέωση της θητείας του, μολονότι η αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα στη Βουλή είπε «όχι». Σχετική αναφορά είχε, μάλιστα, κάνει νωρίτερα ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.