Εκτιμήσεις για ύφεση-σοκ λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού στην Ευρωζώνη αλλά και στην Ελλάδα κάνει ο επενδυτικός οίκος Morgan Stanley.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η Morgan Stanley αναφέρει πως η ύφεση που θα φέρει η πανδημία, τόσο λόγω των έκτακτων οικονομικών μέτρων, όσο και λόγω της αναστολής της λειτουργίας της αγοράς, υπολογίζεται στο 5,3%, ενώ για τον πληθωρισμό προβλέπει να μειώνεται εκ νέου στο 0% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στο -1,3%.
Παρ΄όλα αυτά, η ίδια πηγή εκτιμά ότι οι προοπτικές της οικονομίας της χώρας είναι πολύ καλές και ότι το 2021 θα «σβήσει» τις αρνητικές επιδράσεις της «χρονιάς του κορονοϊού». Η Morgan Stanley τοποθετεί την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 6,3% για το 2021, γεγονός που θα σβήσει τις αρνητικές επιπτώσεις της χρονιάς που διανύουμε. Ταυτόχρονα, προβλέπει πως το 2021 ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε θετικό 0,3%. Τα δημόσιο χρέος από το 189,3% του ΑΕΠ θα μειωθεί και πάλι στο 174,3% το 2021.
Για την Ευρωζώνη, η Morgan Stanley αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% φέτος, με αυξημένους κινδύνους όμως για καθοδική αναθεώρηση. Βέβαια, τονίζει ότι η ισχυρή ανταπόκριση από την ΕΚΤ, η οποία πρόσθεσε το ποσό ύψους 750 δισ. ευρώ στην ποσοτική χαλάρωση σε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης, «είναι αρκετή για τώρα».
Θετικά είναι και τα εθνικά δημοσιονομικά πακέτα, που ανέρχονταν στο 1% του ΑΕΠ, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μιας κοινής δημοσιονομικής δράσης - ίσως συμφωνία σχετικά με την είσοδο στον ESM, καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να βοηθήσουν τις οικονομίες τους μέσω της επιδημίας.
«Μαύρα σύννεφα» για την παγκόσμια οικονομία
Την ίδια ώρα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για την παγκόσμια οικονομία από διεθνείς οργανισμούς και επενδυτικές τράπεζες. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν χρόνια για την παγκόσμια οικονομία ώστε να ανακάμψει από την πανδημία του κορονοϊού.
Ο Γκουρία είπε ότι το οικονομικό σοκ είναι ήδη μεγαλύτερο από αυτό της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ενώ υποστήριξε ότι οι χώρες δεν θα ανακάμψουν γρήγορα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ είπε επίσης ότι η οικονομική αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από την έξαρση του κορονοϊού σημαίνει ότι οι οικονομίες υφίστανται ήδη μεγαλύτερο σοκ από ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001 και τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Πρόσθεσε δε ότι η πρόσφατη προειδοποίηση του ΟΟΣΑ, ότι μία σοβαρή έξαρση του ιού θα μπορούσε να μειώσει κατά το μισό, στο 1,5%, την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, έχει ήδη ξεπεραστεί.
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ επεσήμανε επίσης ότι πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα εισέλθουν σε ύφεση τους επόμενους μήνες, η οποία ορίζεται ως μείωση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. «Ακόμη και αν δεν υπάρξει μία παγκόσμια ύφεση, θα υπάρχει είτε στασιμότητα είτε αρνητική ανάπτυξη σε πολλές οικονομίες του κόσμου, περιλαμβανομένων μερικών από τις μεγαλύτερε», σημείωσε.
Ο ΟΟΣΑ κάλεσε τις κυβερνήσεις να παρακάμψουν τους κανόνες για τις δαπάνες, ώστε να διασφαλίσουν τον γρήγορο έλεγχο και θεραπεία του ιού. Σημειώνεται ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμου έχουν πάρει πρωτοφανή μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού.
Παράλληλα, σε ανάλυση του Bloomberg Economics επισημαίνεται ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα σωστά για να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία μετά τη σοβαρή συρρίκνωση του ΑΕΠ που θα προκληθεί στο α΄εξάμηνο, λόγω του κορονοϊού. Η πρόβλεψη κάνει λόγο για συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 0,2% στο σύνολο του 2020.