Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να κρατικοποιήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου της χώρας, την Uniper, επεκτείνοντας την κρατική παρέμβαση στη βιομηχανία για να αποτρέψει την έλλειψη ενέργειας που προέκυψε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Έχοντας ήδη αποδεχθεί τον Ιούλιο να τη διασώσει με μια συμφωνία ύψους 15 δισ. ευρώ, το γερμανικό κράτος θα εξαγοράσει τώρα το μερίδιο 56% της φινλανδικής Fortum για 500 εκατ.ευρώ. Το γερμανικό κράτος πρόκειται να κατέχει περίπου το 98,5% της Uniper.
«Από τότε που συμφωνήθηκε το πακέτο σταθεροποίησης για την Uniper τον Ιούλιο, η κατάσταση της Uniper επιδεινώθηκε περαιτέρω γρήγορα και σημαντικά. Ως εκ τούτου, συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για την επίλυση της κατάστασης», ανακοίνωσε η Fortum το πρωί της Τετάρτης.
«Το κράτος - αυτό δείχνουμε τώρα - θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κρατά πάντα σταθερές τις εταιρείες στην αγορά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Η Γερμανία ανέλαβε τον έλεγχο ενός ρωσικού διυλιστηρίου πετρελαίου που προμηθεύει το 90% των καυσίμων της πρωτεύουσας την Παρασκευή, θέτοντας μια μονάδα της Rosneft υπό την κηδεμονία της ρυθμιστικής αρχής του κλάδου και αναλαμβάνοντας το εργοστάσιο Schwedt.
Σύμφωνα με τη συμφωνία με τη Fortum για την Uniper, η φινλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας θα επιστραφεί ένα δάνειο της μητρικής εταιρείας ύψους 4 δισ. ευρώ και θα απαλλαγεί από τη μητρική εγγύηση ύψους 4 δισ.ευρώ που είχε δώσει στη Uniper νωρίτερα αυτό το έτος, δήλωσε η Fortum.
«Επενδύουμε στην Uniper με 8 δισ. ίδια κεφάλαια και ουσιαστικά εξαγοράζουμε τη Fortum. Επιτρέψτε μου να το πω για άλλη μια φορά: η Fortum χάνει ολόκληρη την επένδυση της σε μετοχές ως αποτέλεσμα», δήλωσε ο Χάμπεκ.
Η Uniper είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας και έχει δεχθεί μεγάλη πίεση από τις πολύ μειωμένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι οποίες έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.
Σημειώνεται πως μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία κινήθηκε επίσης για να πάρει τον έλεγχο τριών ρωσικών διυλιστηρίων πετρελαίου πριν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο τον επόμενο χρόνο.
Ως γνωστόν, ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε επ' αόριστον τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.