H διαφορά μεταξύ των σημερινών και των δυνητικών επιπέδων παραγωγής στην οικονομία της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, απ΄ αυτή που εκτιμούσε αρχικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποίησε μιλώντας στο CNBC ο Vitor Constancio.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε πως «αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι παράγοντες του πληθωρισμού, με αρχή τις εξελίξεις στους μισθούς και το κόστος και στη συνεχεία με τις αποφάσεις για τις τιμές, δεν ανταποκρίνονται στον τρόπο που θα περίμενε κανείς, δεδομένων των περισσότερο κοινών μας εκτιμήσεων για την χαλάρωση (της οικονομίας)». Ως εκ τούτου, ο Constancio διερωτάται: «Είναι σωστά αυτά τα μέτρα για την χαλάρωση της οικονομίας;».
Γι΄ αυτό τον λόγο, το διοικητικό συμβούλιο αναρωτιέται αν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη άλλες μεταβλητές, ώστε να υπάρξει μια σαφέστερη εικόνα της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης.
Στο πλαίσιο του περιθωρίου του φόρουμ της ΕΚΤ για τις κεντρικές τράπεζες στην Πορτογαλία ο Constancio σημείωσε στο CNBC: «Το ποσοστό ανεργίας είναι τώρα 9,3%, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο μέτρησης της απασχόλησης... Αλλά αν υιοθετήσουμε, όπως και στις ΗΠΑ, μια ευρύτερη έννοια για την ανεργία (που στις ΗΠΑ ονομάζουν U6), τότε η ανεργία στην ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 18%, ενώ στην περίπτωση των ΗΠΑ στο 9%, κάτι που σημαίνει ότι η χαλαρότητα της οικονομίας είναι τότε μεγαλύτερη από ό, τι θα μπορούσαμε να κρίνουμε πριν από λίγο καιρό».
«Αυτό δικαιολογεί πλήρως αυτό που είπε ο πρόεδρος Draghi στο τέλος της ομιλίας του την Τρίτη, ότι χρειάζεται επιμονή. Αν θέλουμε να φέρουμε τον πληθωρισμό κοντά στο 2%, τότε πρέπει να επιμείνουμε στη νομισματική πολιτική που υιοθετούμε», εξήγησε.