Του Απόστολου Σκουμπούρη
Έχοντας ξεπεράσει τους 300 χιλ. ιδιώτες πελάτες με τους 60 χιλ. εξ αυτών να είναι επιχειρήσεις, η Viva Wallet βάζει πλώρη πλέον για ένα νέο κύκλο χρηματοδότησης και επέκτασης, με στόχο να περάσει στο επόμενο στάδιο και να πρωταγωνιστήσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Viva Wallet έχει ήδη διαγράψει μια διαδρομή 18 ετών καθώς η μητρική Realize ιδρύθηκε το 2000 και πλέον έχει γίνει ένας εξαιρετικά δυνατός «παίκτης» στην Ελλάδα στο χώρο της ψηφιακής οικονομίας και του «πλαστικού» χρήματος, έχοντας ήδη κερδίσει την εκτίμηση σημαντικών εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων.
Η εταιρεία είναι αδειοδοτημένη από την Τράπεζα της Ελλάδος ως ηλεκτρονικό πιστωτικό ίδρυμα και μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες πληρωμών σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιώτες στην Ελλάδα και σε 30 ακόμα χώρες του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου (ΕΟΧ). Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Χάρης Καρώνης, ενώ από το 2014, το 20% της εταιρείας κατέχει η οικογένεια Λάτση.
Παράλληλα, τον περασμένο Απρίλιο η εταιρεία Deca Investments, που ελέγχεται από το fund Diorama υπό τον Δ. Δασκαλόπουλο και επενδύει σε ελληνικές εταιρείες με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης σε «έξυπνους» και με προοπτικές κλάδους, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Viva Wallet επενδύοντας 15 εκατ. ευρώ.
Πλέον, η Viva Wallet ετοιμάζει το έδαφος και κάνει όλες τις ενέργειες για ένα νέο γύρο χρηματοδότησης, που θα της αλλάξει – εκ νέου - επίπεδο και θα την καταστήσει υπολογίσιμο «παίκτη» διεθνώς. Γι'' αυτό το λόγο η εταιρεία προσέλαβε την Jefferies Financial Group ως σύμβουλο για την αναζήτηση επενδυτών που θα συμμετάσχουν στο νέο γύρο χρηματοδότησης.
Πρόσφατα η εταιρεία παρουσίασε – για πρώτη φορά επίσημα – τα σχέδιά της για την ευρωπαϊκή επέκταση, τις νέες καινοτόμες υπηρεσίες που θα λανσάρει από το προσεχές φθινόπωρο και όλη την έως τώρα πορεία.
Όπως γνωστοποίησε ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας κ. Καρώνης η Viva Wallet έχει καταθέσει αίτηση για άδεια ψηφιακής τράπεζας στη Μεγάλη Βρετανία. «Το Λονδίνο αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης και όχι μόνο, εκεί είναι η οικονομική και επιχειρηματική ελίτ, όποιος καταφέρει και πείσει – επενδυτικά – εκεί, έχει καταφέρει τα περισσότερα μιας αναπτυξιακής διαδρομής», τόνισε.
«Αν θέλουμε να λέμε πως θέλουμε να διαδραματίσουμε ρόλο σε διεθνές επίπεδο, το Λονδίνο ήταν η ενδεδειγμένη λύση όπου γίνονται οι ζυμώσεις και βρίσκεται ο ανταγωνισμός», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρώνης.
Στην Αγγλία ήδη η εταιρεία διαθέτει γραφεία όπως και στις Βρυξέλλες, επιλέγοντας το (διοικητικό και οικονομικό) κέντρο της Ευρώπης, ενώ αυτό το διάστημα ετοιμάζει το άνοιγμα και σε άλλες χώρες όπως η Ρουμανία. Παρ'' ότι το άνοιγμα στο εξωτερικό έγινε μόλις το 2ο τρίμηνο του 2018, εντούτοις όπως είπε ο κ. Καρώνης το 10% του τζίρου προέρχεται από εκεί.
Με 160 εργαζόμενους και εκκαθάριση σε έξι γλώσσες
Η Viva Wallet απασχολεί περί τους 160 εργαζόμενους σημαντικής εξειδίκευσης και από 27 επιστημονικά πεδία, ενώ διατηρεί συμβάσεις με επιπλέον 60 -70 εξωτερικούς συνεργάτες. Έχει 1.100 συνεργαζόμενα σημεία για την παροχή υπηρεσιών πληρωμών Viva Wallet σε όλη την Ελλάδα, ενώ κάνει εκκαθάριση συναλλαγών σε τρία διαφορετικά νομίσματα (€, £, LEU), έξι γλώσσες και τρεις διαφορετικές ζώνες ώρας!
Μιλώντας για την... αποστολή και τη στόχευση της Viva Wallet, o κ. Καρώνης τόνισε πως «θέλουμε να δημιουργήσουμε ψηφιακή νοοτροπία σε όλη την Ευρώπη. Οι έμποροι και οι επιχειρήσεις να έχουν ενιαίο mentality για την είσπραξη και την κατανάλωση των εσόδων τους, με προφανές όφελος διαχείρισης και κόστους για την επιχείρηση».
Επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ, μηδενικός δανεισμός
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας από το 2000 έως σήμερα έχουν επενδυθεί 35 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία έχει μηδενικό δανεισμό. Το 2017 η Viva Wallet εκκαθάρισε περί τα 14,5 εκατ. συναλλαγές με κάρτες, ενώ ήδη φέτος το πρώτο εξάμηνο έχει εκκαθαρίσει 11,5 εκατ. συναλλαγές, με ώθηση και από την ευρωπαϊκή επέκταση, ενώ ήδη το 10% του τζίρου έρχεται από το εξωτερικό. Το 2017 είχε έσοδα 20,4 εκατ. ευρώ έναντι 15,7 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ εμφάνισε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κοντά στο 1,3 εκατ. ευρώ.
Η τεχνολογική υποδομή και τα νέα προϊόντα
Το γεγονός ότι η Viva Wallet «γεννήθηκε» μέσα από εταιρεία πληροφορικής της δίνει την τεχνογνωσία και το συγκριτικό πλεονέκτημα να μπορεί να «παντρεύει» τις νέες υπηρεσίες στη... διαδρομή του πλαστικού χρήματος με όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που δίνει η νέα ψηφιακή οικονομία.
Δουλεύει πάνω στην τεχνολογία της Microsoft έχοντας ήδη δημιουργήσει υποδομές που συνδέονται απευθείας με τα συστήματα καρτών όπως η Mastercard και η Visa, διαθέτοντας πλέον άδεια έκδοσης καρτών (χρεωστικών κ.λπ.) για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Viva Wallet αποτελεί Principal Member των οργανισμών MasterCard και Visa, ενώ είναι ο πρώτος πάροχος υπηρεσιών πληρωμών της Ευρώπης που βασίζεται εξ' ολοκλήρου σε υποδομές cloud (Microsoft Azure).
Μηδενική προμήθεια στους επαγγελματίες
Η Viva Wallet ανακοίνωσε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, ήτοι μηδενική προμήθεια εκκαθάρισης συναλλαγών σε επαγγελματίες, κάτι που γίνεται – όπως ελέχθη – για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Η προσφορά ισχύει τόσο για παλαιούς πελάτες, όσο και για καινούριους. Προϋπόθεση για τη μηδενική χρέωση είναι οι επαγγελματίες να ξοδεύουν τις εισπράξεις μέσα από το δίκτυο της Viva Wallet.
Τον προσεχή Σεπτέμβριο η εταιρεία δρομολογεί το λανσάρισμα νέων υπηρεσιών και νέων προϊόντων. Θα γίνει λανσάρισμα νέων «έξυπνων» τερματικών POS με έμφαση στις Android εφαρμογές για επαγγελματίες και απλούς καταναλωτές, που παρέχουν πρόσθετες δυνατότητες όπως η υποστήριξη 24 διαφορετικών τύπων συναλλαγών, ενώ στη γκάμα των υπηρεσιών έρχονται να προστεθούν νέες debit κάρτες με επιπλέον παροχές.