W. Schaeuble: Επαφίεται στην Ελλάδα να επιλέξει αν θα μείνει στο ευρώ

W. Schaeuble: Επαφίεται στην Ελλάδα να επιλέξει αν θα μείνει στο ευρώ

Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Wolfgang Schaeuble, προσθέτοντας πως το Βερολίνο είναι ανοιχτό στις συζητήσεις ελάφρυνσης του χρέους το 2018 αν χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η ελάφρυνση του χρέους δεν αποτελεί ζήτημα προς το παρόν και ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος. 

«Αν η συμφωνία στηριχθεί από όλες τις πλευρές, είμαι βέβαιος ότι θα λειτουργήσει», δήλωσε. 

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υπενθύμισε τη συμφωνία του Eurogroup από τον Μάιο του 2016 ότι η ελάφρυνση χρέους, κατ'' αρχήν, θα πρέπει να εξεταστεί από το 2018 και εάν, σε αντίθεση με τις προσδοκίες, χρειάζεται, μπορούν να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup ανέφερε: «Αν όλοι οι συμμετέχοντες την τηρήσουν, δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ασκώντας εμμέσως αλλά σαφώς κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ο κ. Schaeuble τόνισε ότι «δεν αντιπροσωπεύουν όλα όσα δηλώνονται στην Αθήνα αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο στην πολιτική καθημερινότητα». Πάντως, «αν τώρα παρουσιάζονται δυσκολίες, τότε αυτό συμβαίνει επειδή κάποιος ίσως να νομίζει ότι δεν χρειάζεται να τηρήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί», στο Eurogroup.

Δεν τίθεται ζήτημα Grexit

Σε ό,τι αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος παρέπεμψε στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς. «Το αν θα είναι 3,5% ή 2,7% ή κάτι άλλο είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα» και θα εξαρτηθεί από «την οικονομική και δημοσιονομική πορεία στην Ελλάδα αλλά και την αποφασιστικότητα» της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, δηλαδή της κυβέρνησης και της Βουλής, να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Schaeuble τόνισε πως ο ίδιος δεν θέτει θέμα Grexit. Μια τέτοια απόφαση εναπόκειται στην Ελλάδα. Εφόσον όμως η χώρα είναι στην Ευρωζώνη τότε θα πρέπει να εφαρμόζει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. «Και αν παρουσιάζονται δυσκολίες, τότε θα διαπραγματευόμαστε ξανά εκ νέου», είπε. Πάντως, μια προσωρινή έξοδος της χώρας από το ευρώ όπως προτείνει η συμπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος «Η Αριστερά», Σάρα Βάγκενκνεχτ, δεν είναι δυνατή, επειδή, σύμφωνα με τον Schaeuble, αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Το 2018 έτος αποφάσεων

Αναφορικά με το κούρεμα του χρέους ο κ. Schaeuble τόνισε ότι ήδη εφαρμόζονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Τα δε μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν είναι του παρόντος αλλά θα συζητηθούν, σύμφωνα με την απόφαση στο Eurogroup τον Μάιο του 2015, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η Ελλάδα «παρά τις προσδοκίες» θα έχει επιπλέον δανειακές ανάγκες. Επ'' αυτού επικρατεί διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ. Οι ενδοιασμοί του Ταμείου οδήγησαν άλλωστε στην ψήφιση προληπτικών μέτρων από την ελληνική Βουλή που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2018, αν η Ελλάδα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Συνάντηση με Steven Mnuchin την επόμενη εβδομάδα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Steven Mnuchin την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Πέμπτη, προκειμένου να προετοιμάσουν τη διευρυμένη συνεδρίαση των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπάντεν-Μπάντεν.

Ο Schaeuble απέρριψε την κριτική που ασκούν οι ΗΠΑ και για το υψηλό πλεόνασμα-ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας και τις επικρίσεις ότι η γερμανική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το ασθενέστερο ευρώ για να ενισχύσει τις εξαγωγές της.

«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι επιτυγχάνουμε αυτά τα πλεονάσματα μέσω χειραγώγησης», δήλωσε ο Schaeuble, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι υπεύθυνη για το ευρώ καθώς και ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη.

Σημείωσε τέλος ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας είναι αποτέλεσμα της υψηλής ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών της.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο τα υπόλοιπα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραμείνουν ενωμένα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο Schaeuble πιστεύει πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και περίπλοκες. Πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η παραμονή στην ΕΕ έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από την αποχώρηση από αυτήν.

«Τώρα είναι σημαντικό εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 να παραμείνουμε ενωμένοι», δήλωσε ο Schaeuble, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να σταλεί το μήνυμα σε άλλες χώρες της ΕΕ ότι δεν θα πρέπει να μπουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας, με το σκεπτικό ότι μπορούν να έχουν τα πλεονεκτήματα της παραμονής της ΕΕ χωρίς να τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Ο Schaeuble, που δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία είναι ανοικτή σε νέες μορφές συνεργασίας με τη Βρετανία, έχει πει στο παρελθόν ότι θέλει μια «εύλογη» συμφωνία Brexit για το Σίτι του Λονδίνου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC